Gott fika på skidutflykten
Nu börjar vårvintern äntligen smyga sig på oss med längre och soligare dagar, här i Jämtland märks det tydlig skillnad på eftermiddagarna.
Sportloven har börjat, även det ett fint vårtecken, idag bjuder jag på några goda mellanmål att njuta av till en kopp choklad, i bästa fall intagen på en renfäll i en solig snögrotta.
På den vintriga picknickbilden ovan tog jag med mina frökex med rökt karré, ett kokt ägg, apelsin och kombucha från Kall Naturkompani.
Vill du göra egen kombucha så finns recept på havtornskombucha just från Kall Naturkompani med i min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv, i länken hittar du den på Bokrean hos Bokus för bara 59 kr.
Pannkaksbröd med kanel
2 ägg
½ dl grädde/kokosgrädde
½ dl linfrön
2 msk pumpafrön
2 msk pofiber
2 tsk kanel
½ tsk salt
2 msk smör/kokosolja till stekning
Vispa ihop ägg och grädde. Blanda alla torra ingredienser och rör ner i smeten, blanda väl.
Låt svälla en halvtimme innan smeten hälls i brynt smör i en liten stekpanna.
Grädda på svag värme i cirka 10 minuter, tills den nästan stannat på ytan.
Vänd med hjälp av en stekspade och grädda några minuter på andra sidan.
Låt glida ner på ett fat. Förvara i kylen och skär i bitar när den kallnat.
Det här brödet blir riktigt gott som ostmacka till en kopp varm choklad.
Variera smaksättningen med brödkryddor eller blanda ner riven, lagrad ost och oregano så får du ett pizzabröd, gott med skinka eller salami.
Varm choklad 1 port
1 dl grädde/kokosgrädde
1 dl vatten
2 bitar mörk choklad 70-90%
Lite smulat flingsalt
Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp under vispning tills chokladen smälter.
Saltet har jag i för att det framhäver chokladsmaken, smaka dig fram hur mycket du vill ha.
En sked vispad grädde och gärna lite nymald kardemumma på toppen gör det hela ännu godare.
Pizzabullar 8 st
2 ägg
2 dl riven halloumi
½ dl majonnäs
1 msk pofiber
1 tsk psyliumhusk
100 g tärnad rökt skinka
½ dl tärnad röd och grön paprika
2 tsk oregano
1 tsk chiliflingor
Rör ihop alla ingredienser till smeten i en bunke, låt svälla i en halv timme.
Smaka av om du vill ha mer sälta än den från ost och skinka.
Fördela smeten till bullar med hjälp av två skedar till ett bakplåtspapper.
Grädda på 175° i 15 minuter. Låt svalna på galler.
Värm dem gärna en stund före serveringen, antingen på gallret i ugnen eller bredvid elden om du sitter ute vid en brasa.
Kokosbollar med banan och vanilj ca 25 st
2½ dl kokosgrädde
2 små bananer, mosade
1 + 2 dl kokosflingor
1 dl kokosolja
Ca 1 tsk vaniljextrakt
Ca ½ krm salt
Till garnering:
1 dl kokosflingor
Blanda allt utom 2 dl kokosflingor i en kastrull, koka upp under omrörning och låt småputtra i 5 minuter. Rör då och då så det inte bränns.
Låt svalna en stund och rör ner resterande 2 dl kokosflingor, blanda om väl och smaka av att du fått en god smakbrytning, annars tar du lite mer vanilj och salt.
Ställ i kylen att stelna i en halvtimme. Ta fram och ta upp matskedsstora bitar som du rullar till bollar.
Lägg på ett fat och rulla sen en i taget i en liten skål med kokosflingor, tryck till lätt så det fastnar runtom.
Förvara i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren.
Tips: Du kan variera bollarna med mosad avokado istället för banan.
Smaksätt gärna bollarna med att lägga till 2 msk kakao, 1 msk kardemumma eller rivet skal av ekologiska citrusfrukter.
För riktigt fina godisbitar à la Bounty, forma smeten till avlånga bitar, platta till lite och doppa i smält choklad.
Jag använder vaniljextrakt till det här receptet, det ger både en godare smak och en finare kokosboll.
Vaniljpulver gör den lite grådaskig i färgen, men gör du dem med smaksättning av kakao eller kardemumma så spelar ju inte den färgen någon roll.
Det här receptet kommer från min kokbok Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt. Den är med på Bokrean och kostar bara 79 kr på Bokus i länken.
Så här vackert väder hade vi i Östersund i torsdags på en promenad nere i hamnen vid Storsjön.