Varma julgrönsaker
Idag är det dags för bloggvännen Pernilla Lantz att bjuda på ett av sina favoritrecept med julkänsla.
Här hittar du Pernillas blogg och så här beskriver hon sitt recept;
Just detta recept kom fram genom att jag blev bjuden hem till My Westerdahl för att fira en socker- och glutenfri jul tillsammans med henne och några vänner till My förra året.
Min tanke med Ljummen sallad till jul, var att plocka fram rödkål som kanske känns lite tråkigt och göra den lite roligare.
Jag älskar brysselkål som man tillagar i ugnen med olivolja, så varför inte blanda det tillsammans med rödkål.
För att få den mer som en sallad valde jag att grovhacka ner lite grönkål. Den blev väldigt vacker och supergod.
För att piffa till den lite mer så rostade jag lite pumpakärnor som man kan servera vid sida av eller blanda ner bland allt annat. Den fick tummen upp av alla och många blev förvånade att det var rödkål i.
Passar perfekt till varmrökt lax, köttbullar, prinskorv eller julskinka.
Jag har ätit den både till biffar och ugnsbakad lax – passar till allt om du frågar mig
Ljummen sallad till jul 4 port
500 gram Rödkål
1 st Gul lök
25 gram Smör
10 st Kryddnejlikor
8 st Kryddpepparkorn
Salt
2 msk Vinäger
Brysselkålen
1 påse Brysselkål
Olivolja
Salt
Grönkål
Instruktioner
Börja med att sätta på ugnen på 225 grader
Snoppa av brysselkålen och dela, lägg i en ugnsform.
Häll över olivolja och rör runt så att all olja blandas med brysselkålen.
Grädda i ugnen i ca 20-25 minuter
Under tiden brysselkålen blir klara gör du ordning rödkålen
Finstrimla rödkålen och löken.
Använder du stekpanna steker du dem tills de mjuknar, tillsätter alla kryddor och låter det stå och dra en stund på 1:an.
Använder du Crock-Pot Express så lägger du ner allt gällande rödkålen i din Crock-Pot. Givetvis finhackat och med en klick smör.
Ställ in den på Brown/saute så att du steker rödkålen i din Crock-Pot Express.
När allt blivit mjukt ställer du in Crock-Pot på Manuell, high pressure och i 3 minuter.
Stäng locket, glöm ej att stänga ventilen för trycket.
Låt den stå i 10-15 minuter sedan så att trycket släpps, så kan du öppna den och blanda ner i en skål tillsammans med brysselkålen och grovhackad grönkål.
Om du vill så kan du rosta pumpakärnor i en torr stekpanna. Strö sedan de rostade pumpakärnorna över den ljumna salladen eller serverar vid sidan av.