Ost och skinkpaj med vitlöksdressing

paj_ost_skinka
Hej alla fina bloggläsare! Hur har ni det i adventstider? Planerar ni julen för fullt och kokar julgodis och köper julklappar eller har ni is i magen ett tag till? Jag är helt klar med mina inköp av julklapparna, ska bara fixa till lite smått o gott som också ska med men i övrigt helt färdig. :-P

Vi har tjuvstartat julen en hel del här hemma, både med julgodis, klappar och julmat faktiskt. Så fort julskinkorna kom ut i butik köpte jag hem en färdigkokt. Det är ju så förbenat gott den där allra första smakbiten till tunnbrödsblöta (tunnbröd doppad i kokt mjölk med en smörklick till) Recept HÄR >>
Den kombinationen kan jag inte vara utan och är nog den jag längtar mest efter i till just julskinkan.

Ett annat tips med julskinka som blir över, (man kan ju inte äta tunnbrödsblöta varje dag) ;-) är att strimla den och använda till pajer, pizza, skink och purjolåda, smörgåspålägg etc. Just här tog jag sista biten och svängde ihop en mycket enkelt ost och skinkpaj.

Till matpaj tycker jag att en kall sås eller dressing är ett måste vid sidan om salladen, jag har väldigt svårt för att släppa såser som ni vet så även här gör sig en sådan grymt bra. En kall, snabbt ihopvispad dressing av creme fraiche o vitlök och en gnutta honung är som pricken över i:et till alla slags matpajer. Ni måste bara prova om ni inte gjort det innan! :-P

Världens godaste vitlöksdressing till paj : 
1 burk creme fraiche
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 msk flytande honung
Flingsalt o malen vitpeppar

Grundrecept pajdeg :
200 gram vetemjöl
125 gram smör
2 msk kallt vatten

GÖR SÅHÄR :
Mät upp 200 gram vetemjöl i en bunke. Tillsätt kallt smör i tunna skivor och nyp snabbt ihop degen till finfördelade smulor. Tillsätt vattnet och forma till en slät deg. Slå in i plastfolie och låt vila i kylskåp en halvtimme. Ta ut degen och lägg den mellan plastfolie och kavla den till en tunn platta. Dra bort ena sidan av plasten och lyft den kavlade degen över en pajform, dra av det andra plastfoliet och tryck ut försiktigt i formen & upp mot kanterna, eller stansa ut rundlar till minipajer. Överbliven pajdeg kan förvaras i kylskåp en vecka.

Det här behöver du :
1 sats pajdeg

200 gram strimlad julskinka el. rökt skinka
3 ägg
2 dl gräddmjölk
3 dl riven ost
½ tsk chiliflakes

GÖR SÅHÄR :
Förgrädda pajskalet ca 8-10 min i 200 grader. Skär skinkan i strimlor och lägg ner i pajen. Toppa med riven ost.Vispa ihop ägg och gräddmjölk och slå över pajen. Strö över chiliflakes. och grädda ca 20-30 min tills pajen fått fin färg i 200 grader.

ost_skinkpaj_hjärtanform
Redo för ugnen.

julskinka_paj_recept
Färdiggräddad efter ca 30 min i 200 grader.

skinkpaj_ost_recept
Smaklig paj, godare än godast med denna kalla vitlöksdressing! ;-)

Skinkpaj med bacon och pepparost

ost_skinkpaj_mjukost_recept
Matpaj är nånting jag verkligen kan längta efter ibland, och nu var det bra länge sen. Min absolut favorit är som alltid broccoli och ädelost men man måste ju vidga sina vyer sägs de! ;-)
Här hade vi på tok för mycket överbliven rökt skinka i kylen som måste göras nåt åt så då fick det bli en skinkpaj med mjukost, en ny sort jag hittade i affären från Kavli med bacon och peppar. Den var riktigt god, kan tänka mig att den passar alldeles ypperligt till ostbricka också. Lite purjolök, lite champinjoner…

Det blev dögott förutom att purjolöken borde jag nog fräst på i stekpannan innan för den blev aningens ”gnisslig” och det är nåt jag är smått allergisk mot, annars är ju purjolök en mild och god smaksättare.

Det här behöver du :
1 förp färdigkavlad mördeg
200 gram rökt skinka
1/3 purjolök
1 burk champinjoner

2 dl creme friache
2 ägg
1 förp Kavli bacon & pepparost
några droppar D´Elidas chilisås
2 finhackade vitlöksklyftor
3 tomater
Salt & peppar
Örtkrydda

GÖR SÅHÄR : 
Rulla ut pajdegen i en pajform. Skär skinkan i tärningar. Finhacka purjolöken och blanda med skinka och champinjoner. (HÄR kan du alltså med fördel fräsa på allt i en stekpanna för att få en mjukare och behagligare purjolök) Fördela i pajskalet.

Rör ihop resten av ingredienserna förutom tomater. Häll i pajskalet. Skiva tomaterna och lägg ovanpå. Salta & peppra och strö över örtkrydda.

Grädda i 175 grader ca 35-40 min. Låt sedan pajen få ”stå till sig” och stabilisera innan du skär upp den. Servera med en god sallad.

paj_skinka
Att använda mjukost i paj ger ett riktigt lyft och det finns ju många smaksättningar att välja på!

paj_recept_skinka_ost
Förbereder…

ost_skinka_champinjoner_paj
Pajfyllning.

matpaj_skinkpaj_ostpja
C
reme fraiche, ägg och mjukost…

ost_skinkpaj_mukost_recept
Några skivor tomater, salt peppar och örtkrydda. In i ugnen!

paj_recept_ost_skinkpaj
Efter ca 35-40 min.

rödkål_sallad
Låt pajen stå till sig något före servering, under tiden kan du fixa en god sallad med rödkål, gurka, purlo, tomat och vinegrette.

pajrecept_ost_skinka_champinjoner_mjukost
Färdig att serveras. Smaklig måltid!

 

The post Skinkpaj med bacon och pepparost appeared first on Kryddburken.se.