Njutbar småkaka till kaffet
Glutenfri bakning med få kolhydrater lockar väldigt många läsare, då fler och fler märker att de mår bättre utan mjöl- och sockerstinna bakverk.
När jag och Annika Dahlqvist skulle skriva ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt” (här finns den nu som E-bok) bestämde vi oss för att använda en liten mängd honung som smaksättning och krydda i bakverken, istället för konstgjord sötning.
I våras släpptes min bakbok ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”.
Där har jag gått ännu ett steg längre mot det naturligt söta och använt bara frukt och grönsaker som sötning till fikabrödet.
Nötkakor med choklad ca 20 st
2 ägg
2 msk honung eller annan valfri sötning
50 g smält smör/kokosolja
2 dl finhackade hasselnötter
1 dl rostade solroskärnor
1 msk fiberhusk
2 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 krm vaniljpulver
En knivsudd salt
4 rutor mörk choklad
10 hasselnötter
Vispa ägg och honung vitt och pösigt med elvisp.
Blanda alla torra ingredienser och vänd ner i äggsmeten, rör till sist i det smälta smöret.
Fyll smeten med hjälp av två skedar i småbrödsformar på en plåt.
Grädda på 200° i 15 minuter och låt svalna på galler.
Garnera med lite smält choklad och en halv hasselnöt på varje kaka.