Pate decor till mönstret
162,5 gr äggvita
En del av äggmassan blandas med smöret och röres samman med resterande massa i en skål. Marängen vändes ner. Stryk ut på det frysa mönstret och baka i 220 c°7-8 min
Det andra receptet till skolans avslutningsfika blev dessa supersaftiga bananrutor med chokladglasyr och knäckkulor. Ett gammalt och väl beprövat recept som aldrig går ur tiden. Jag gör den i långpanna 30*40 efter det här receptet men ska jag göra den i rund sockerkaksform halverar jag bara alla ingredienser. En klassiker i mitt kök. Kakan blir mjuk, saftig och faktiskt godare efter några dagar när banansmaken fått blomma ut ordentligt!
30 st rutor
Det här behöver du :
6 övermogna bananer
100 gram smör
4 ägg
4 dl socker
6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
1 dl mjölk
GÖR SÅHÄR :
Smält smöret & låt svalna. Vispa ägg & socker poröst. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker & kanel. Sikta ner i smeten. Vänd runt. Tillsätt smöret, mosade bananer och mjölken. Häll i smeten i en långpanna med bakplåtspapper. Grädda ca 40 min 175 grader.
Jag använde en stor ugnsform 30 cm * 40 cm.
Glasyr :
2 dl florsocker
1 msk kakao
En skvätt mjölk
GÖR SÅHÄR :
Rör ihop florsocker med kakao. Tillsätt mjölk, lite, lite i taget så inte glasyren blir för lös. Du har fått lagom konsistens när den rinner sakta från skeden, ungefär som en fruktkräm. Bred glasyren över kakan när den svalnat något. Strö över garnering och låt stelna.
Garnering :
Knäckkulor
Skolavslutning är det som gäller idag för Max & Joline och i år är det klass 4 som ansvarar för avslutningen i kyrkan och fikat efteråt. Hela klassen har bakat och stått i och bidragit för att alla ska få en fin avslutning och gott fika. Det är tur vi inte har så många barn i vår skola utan att vi alla kan träffas och fika tillsammans efter kyrkan.
Lite senare i eftermiddag ska jag iväg till församlingshemmet och packa påsar med kakor och bullar, koka kaffe och blanda saft och förbereda inför kvällen tillsammans med några andra föräldrar. Sen hem en snabb sväng och svida om och tillbaka då det börjar i kyrkan klockan sju. Tänkte visa er vad jag har bakat nu innan barnen kommer hem iallafall. Jag gjorde två rejäla långpannor med mjuka kakor. 60 st rutor totalt. Den här har jag smaksatt med mosade päronhalvor som gör den riktigt saftig och en enkel glasyr med lite citron och godisströssel på toppen. Färgglatt ska de va när det vankas sommarlov!
30 st rutor
Det här behöver du :
1 stor burk konserverade päronhalvor (825 gram)
100 gram smör
4 ägg
4 dl socker
6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
GÖR SÅHÄR :
Smält smöret & låt svalna. Vispa ägg & socker poröst. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker & kanel. Sikta ner i smeten. Vänd runt. Tillsätt smöret, mosade bananer och mjölken. Häll i smeten i en långpanna med bakplåtspapper. Grädda ca 40 min 175 grader.
Jag använde en stor ugnsform 30 cm * 40 cm.
Glasyr :
2 dl florsocker
1 msk citronsaft
Ett par droppar gul hushållsfärg
En skvätt mjölk
GÖR SÅHÄR :
Rör ihop florsocker med citronsaft och en skvätt mjölk. Tillsätt ett par droppar gul hushållsfärg. Lite, lite i taget så inte glasyren blir för lös. Du har fått lagom konsistens när den rinner sakta från skeden, ungefär som en fruktkräm. Bred glasyren över kakan när den svalnat något. Strö över garnering och låt stelna.
Garnering :
Godisströssel
Mintchoklad i en sockerkaka? Javisst! – Det är inte alls så tokigt.
Det blir ju förstås en tigerkaka med chokladen fast chokladen är smaksatt med mint. Den blir rejält saftigt och kokosflingorna som jag använt till formen gör kakan lite kolaktig i smaken. Man måste ju variera en av världens mest bakade kakor, och detta var en riktigt bra kombination!
Det här behöver du :
200 gram smör
2½ dl strösocker
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl mjölk
3 msk kakao
några droppar pepparmintsolja
3 tsk vaniljsocker
GÖR SÅHÄR :
Vispa med elvisp smör & socker poröst. Tillsätt äggen ett i taget under omrörning. Tillsätt mjölet blandat med bakpulvret & mjölken.
Ta bort 1/3 av smeten och häll i en liten bunke, blanda den med kakao och pepparmintsolja. Resten av smeten som är kvar blandar du med vaniljsockret. Smörj och bröa en sockerkaksform. Jag använde kokosflingor istället för ströbröd. Fyll formen med den ljus smeten och klicka sedan i den mörka.
Grädda i nedre delen av ugnen 175 grader ca 45-50 min.
Vem älskar INTE sockerkaka, upp med handen!! Ett glas iskall mjölk till en bit nybakad sockerkaka är inte mycket som slår. Här har jag gjort en sockerkaka med päron och kokos, två smaker som verkligen är världsgoda tillsammans!
Kakan ska vara lite ”kalasig” och därav en chokladglasyr med en gnutta pepparmintsolja, lite som ”päron & after eight” och toppad med strösselkulor och färgad minimarshmallows! Busenkelt och kalasfestligt för dom små! Ja, även för stora också förstås!
Det här behöver du :
4 ägg
3 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1 dl kokosflingor
2 tsk bakpulver
230 gram konserverade päronhalvor (vikt utan spad)
25 gram mjukt smör
Kokosflingor att bröda formen med
Glasyr :
1 dl florsocker
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
några droppar pepparmintsolja
1 msk spad från burk m konserverade päron
Ströselkulor
Minimarschmallows + gul hushållsfärg
GÖR SÅHÄR :
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker pösigt. Blanda vetemjöl, kokosflingor och bakpulver. Sikta ner i äggsmeten. Vänd runt med slickepott. Tillsätt päron och mjukt smör. Blanda luftigt. Häll smeten i en smord form bröad med kokosflingor. Grädde ca 45 min i 175 grader. Vänd upp på fat och låt svalna något innan du ringlar över glasyren.
Minimarshmallows färgar du enkelt i en vanlig plast påse; Häll i marshmallows, tillsätt nån droppe gul hushållsfärg, fyll påsen med luft, förslut och skaka om.
Nyuttagen ur ugnen! Det doftar päron och en kolasöt doft av varm kokos och smör.