Matig pizza
Idag bjuder jag på en annorlunda pizza som har blivit väldigt populär, särskilt hos alla oss som drar ner på kolhydraterna.
Istället för deg har den en botten av utplattad köttfärs, det går fint att göra den på all slags färs.
Mycket mättande och gott, den är även riktigt god att äta kall på resor eller som picknickmat.
Köttfärspizzabotten ca 8-10 port
1 kg nötfärs av gräsbetesdjur (eller annan färs)
2 ägg
2 vitlöksklyftor
2 tsk salt
2 tsk Worcestershiresauce
2 tsk hackad timjan
Svartpeppar
Riv vitlöksklyftorna fint. Blanda färsen med alla övriga ingredienser i en bunke.
Knåda alltsammans ordentligt med händerna tills det blivit väl blandat.
Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna och tryck ut köttfärssmeten i ett jämnt lager över hela bottnen.
Du kan också dela upp färsen och göra mindre portionspizzor, som på bilden högst upp.
Förgrädda köttfärspizzabotten på 225° i ca 10 minuter.
Täck med tomatsås, som du gör enkelt efter receptet nedanför bilden.
Tomatsås
4 tomater
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
½ dl olivolja
1 tsk finhackad chili
2 msk rödvin
1 tsk Worcestershiresauce
1 tsk balsamvinäger
Salt
2 msk hackad oregano, persilja eller timjan
Skär tomaterna i små tärningar. Riv vitlöken fint och hacka löken.
Fräs lök och chili i oljan utan att ta färg, tills den mjuknat.
Rör ner tomaterna och smaksätt med vin, såser, salt och peppar.
Låt koka på medelvärme tills det mesta av vätskan kokat bort. Ta från värmen och rör ner örtkryddorna.
Bred tomatsåsen över köttfärsbotten, lämna en liten kant runtom.
Fyllningen kan du variera med det du tycker bäst om på en pizza, på min meatza hade jag det här:
Pizzafyllning
200 g mozzarella
20 Kalamataoliver
1 skivad rödlök
1 msk oregano
1 liten påse rucola
Sära på lökringarna, bryt mozzarellan i mindre bitar och fördela jämnt över pizzan tillsammans med oliver, strö över oreganon.
Grädda på 225° i ca 20–30 minuter, garnera med rucola.
Servera med pizzasalladen här nedanför, vill du ha bearnaisesås till pizzan så hittar du mitt recept här.
Pizzasalladen till gör du så här:
Börja med 1 liter finstrimlad vitkål. Den är enklast att strimla med osthyveln.
Häll ett par dl kokande vatten över vitkålen, häll av efter en minut. Det här gör salladen extra saftig.
Strimla 1 röd paprika och blanda med vitkålen, häll över 1 dl olivolja och 2-3 msk äppelcidervinäger eller vit balsamvinäger.
Krydda med salt och svartpeppar efter smak och rör ner 1 dl pumpafrön.
Kyl pizzasalladen en stund innan serveringen.
Har du någon i familjen som hellre vill äta vegetariskt så klicka på den här länken så hittar du min populära halloumipizza.
Meatzan och halloumipizzan finns även med i min senaste kokbok, Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker.
Den har jag skrivit tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, han har de senaste decennierna skrivit ett tiotal mycket populära böcker på ämnet diabetes.
Till och med 1/12 har Bokus 15% på alla böcker, läs mer i länken till kokboken.