Njutmat
Tänk att något så enkelt som kokt/pocherad torsk med skirat smör och pepparrot kan bli så fascinerande smakmässigt.
När jag jobbade på Seglarrestaurangen i Sandhamn, hade vi alltid den här rätten på menyn.
Det blev ofta min middag i en silverskål, på stående fot i Kallskänken, då med potatis, nu med lite kokta morötter.
Rena råvaror med mycket egen smak slår det mesta, smöret till blir en suverän smakförhöjare och mättar väldigt bra.
Samtidigt hjälper smöret de fettlösliga vitaminerna i morötterna att komma fram, utan smör får vi alltså i oss mindre av vitaminerna i maten.
Till vardags äter jag oftast numer bara en kött- eller fiskbit med smör och lite varma grönsaker till, lätt kryddat med bara salt och peppar.
Smaksinnet utvecklas ordentligt när man drar ner på kolhydraterna, en av många fördelar.
Kokt torsk med pepparrotssmör 2 port
400 g torskrygg
Vatten
Lite Citronsaft
Havssalt
50 gr Smör
1 msk finriven Pepparrot
½ Morot
Färsk Dill
Salta torskfilén på båda sidor, låt ligga en halvtimme så fisken drar åt sig av saltet.
Lägg fiskbitarna i en vid kastrull eller stekpanna.
Fyll på med vatten så det kommer upp på halva fiskbiten och pressa i lite citron i vattnet.
Lägg på lock och ge den ett hastigt uppkok.
När vattnet just kokat upp, dra kastrullen från värmen.
Låt dra ett par minuter, vänd försiktigt torsken med en stekspade.
Lägg på locket och låt fisken bli färdig, det tar ett par minuter till.
Känn efter att den känns fast.
Under tiden skirar du smöret tillsammans med pepparroten och kokar tunt skivad morot till.
Servera fisken med morötterna, en dillkvist och det skirade smöret över.
Fler av mina favoriter i vår traditionella mat hittar du här i Gammaldags husmanskost på nytt sätt, skriven med LCHF-rörelsens grundare Annika Dahlqvist.