Laxtournedos med bacon och kantareller

Lyxig höstmiddag

Höjden av lyx är för mig att få äta färska kantareller, det är den godaste svampen, enligt min smak.

Får man tag på fina kantareller är de allra bäst naturella, helstekta i smör.

Lax och bacon är en fin smakkombination, den här gången blev min laxtournedos fylld med gräslök.

Det är även gott att fylla laxen med ost, här hittar du ett recept på gorgonzolafylld laxrulle.

I det inlägget beskriver jag hur man enkelt gör rullen av en skiva lax, med några bilder till, här finns recept på citronsmöret.

Baconlindad laxtournedos 2 port

2 skivor färsk lax à 150 g, helst viltfångad

4 skivor bacon

2 msk hackad gräslök

Salt och peppar

25 g smör

Skär loss laxen från skinnet och gör ett snitt längs med mitten, men inte ända ut till kanten. Vik ut till en lång remsa.

Lägg två baconskivor lite omlott på längden, så de blir lite längre än laxen.

Lägg laxremsan ovanpå baconet, krydda med salt, peppar och strö över gräslöken.

Rulla ihop till en fast rulle, fäst en tandpetare så baconet sitter fast i laxen.

Bryn  smöret och stek laxen 2-3 minuter på var sida.

Sätt in stekpannan i ugnen på 175° och låt laxtournedosen steka färdigt i ca 10 minuter.

Ta fram och låt vila en stund, så värmen fördelas jämnt i laxen.

Servera med smörstekta kantareller och citronsmör, strö lite extra gräslök runtom.

Baconlindad laxtournedos

Laxtournedos

Baconlindad Laxtournedos

 En skiva färsk lax à 150 g, helst viltfångad

4 skivor bacon

2 msk hackad gräslök

Salt och peppar

2-3 msk smör

Skär loss laxen från skinnet. Skär en remsa av laxskivan genom att lägga ett snitt från den smala delen, genom den tjocka.

Men skär inte hela vägen, lämna ett par cm vid kanten.

Lägg två baconskivor lite omlott på längden, så de blir lite längre än laxen.

Lägg laxremsan ovanpå baconet, krydda med salt, peppar och strö över gräslöken.

Rulla ihop till en fast rulle, fäst en tandpetare så baconet sitter fast i laxen.

Bryn  smöret och stek laxen 2 minuter på var sida.

Sätt in stekpannan (om den är ugnsfast) i ugnen på 175° och låt laxtournedosen steka färdigt i ca 8-10 minuter.

Ta fram och låt vila en stund, så värmen fördelas jämnt i laxen.

Servera med smörstekta kantareller och rört smör med citron eller vitlökssmör.

Brysselkål med citron och chili och en tomatsallad blir goda tillbehör.

Här hittar du ett liknande recept, men då har jag fyllt laxen med gorgonzola.