Sommarmat
Tapas är perfekt som LCHF-mat, en plocktallrik med godsaker passar riktigt fint nu till sommaren.
Antingen som en liten förrätt före grillmiddagen, som buffé eller varför inte ta med som Picknick ut i naturen.
I Spanien serveras ofta små smakbitar till ett glas vin på barerna, man kan välja på många olika rätter, så det finns nåt för alla smaker.
Under resan till Gran Canaria hade jag en liten kurs just om Tapas. Anna Hallén har tagit bilderna därifrån.
Deltagarna fick också tips på många andra smårätter, utöver de tre som jag lagade till vår lunch.
Tänkte att jag skulle dela med mig av dem härinne med, så Du lätt hittar något gott att bjuda på i sommar.
Vädret har visat sig från sin finaste sida även här i Jämtland de senaste dagarna, balkongen är iordninggjord för uteätande.
Så det kommer att bli en hel del av de här rätterna till lunch och middag framöver, gott och lättlagat i värmen.
Lägger in länkar till lite fler Tapas, goda såser och LCHF-bröd som passande tillbehör.
Bilderna i slutet på inlägget kommer från en utflykt till Puerto de Mogan, en av mina favoritplatser.
Kan rekommendera två bra Tapasrestauranger där, El Faro som ligger längst ut på piren.
Där åt jag Räkor och Svamp i Vitlöksolja med Piri-Piri. Riktigt gott.
På La Bodeguilla vid Plaza Mayor testade jag Ostgratinerad, Kanarisk Chorizo.
Deras meny består bara av Kanariska specialiteter, den är verkligen värd att provas.
Korven serverades på små brödkrutonger, men det gick fint att lyfta av det gratinerade och lämna brödet.
Där avnjöt jag också en riktigt bra Leche Leche. Espresso som ligger ovanpå ett lager av kondenserad mjölk.
Sött men gott, det blir mer som en dessert än kaffe.
Avocadoröra med Koriander
2 välmogna Avocado
10 Cocktailtomater
2 msk grovhackad Koriander
½ pressad Citron
2 msk Kallpressad Olivolja
Havssalt och nymald Vitpeppar
Skär avocadon i bitar och tomaterna i 4 delar.
Lägg i en bunke och häll över citronsaft, olja och kryddor. Blanda försiktigt.
Fyllda Ägghalvor
4 hårdkokta Ekologiska Ägg
½ dl Aioli
2 msk finhackad inlagd Paprika
2 msk finhackad Persilja eller ½ tsk Chiliflingor
Havssalt
Dela äggen och plocka ur gulan. Mosa dem i en skål tillsammans med aioli.
Blanda ner paprika och chili. Smaka av med lite salt.
Lägg en klick äggröra på varje ägghalva.
Frasig Fiskfilé
100 gr Torsk eller annan vit fisk
1 Ekologisk Äggvita
1 dl Sesamfrön
2 tsk Svartkummin
Havssalt och nymald Vitpeppar
2 msk Smör
1 msk Kallpressad Olivolja
Skär fisken i tunna skivor. Krydda lätt med salt och peppar på båda sidor.
Vispa äggvitan skummig med en gaffel i en skål. Blanda sesamfrön och svartkummin i en annan.
Doppa först fiskbitarna i äggvitan, använd gärna en tång. Håll dem en stund ovanför skålen och låt rinna av.
Doppa dem sen i fröblandningen, se till så fröna täcker runtom.
Lägg fisken på en tallrik och ställ in i kylen en halvtimme, så sitter fröna fast bättre under stekningen.
Bryn smör och olja lätt i en stekpanna. Stek fisken gyllenbrun i omgångar, ett par minuter på var sida. Var försiktig så inte fröna bränns.
Ostgratinerade Champignoner
8 st Champignoner
3 msk Smör
½ dl finskuren Purjolök
1 tsk hackad, färsk Timjan
1 dl riven Manchego eller annan god ost
1 Vitlöksklyfta
Några droppar Citronsaft
Havssalt och nymald Vitpeppar
Bryt loss foten på svamparna och skär i små tärningar.
Skär purjon i lika små tärningar och riv vitlöken fint.
Bryn smöret och stek svamphacket gyllenbrunt, krydda med salt, peppar och citron.
Tillsätt purjo och vitlök, låt bryna med en stund. Lägg champignonhattarna i en ugnsform.
Fyll hålen med svampröran och lägg på en topp av riven ost.
Gratinera på 200º i 10 minuter. Låt svalna en liten stund innan serveringen.
Hemlagad Majonnäs och Aioli med Stavmixer