LCHF Moussaka

Moussaka är en traditionell auberginebaserad maträtt på Balkanhalvön och i Mellanöstern, men den är närmast förknippad med Grekland och Turkiet. Den här versionen är då LCHF anpassad!

Gör så här
1) Sätt på ugnen, skiva aubergine och sötpotatis låt försteka på en plåt med bakplåtspapper i ca 10min.

2) Köttfärssås. Hacka lök och vitlök. Stek med smör i en stekpanna tills den ser mjuk/gyllenbrun ut och krydda med salt och peppar. Ha sedan i köttfärs och riven morot, stek i ca 5 min. Avsluta med att ha i tomatpuré, krossade tomater, och soja. Låt puttra några minuter.

3) Ostsås. Blanda grädde, crème fraiche, ost, ägg och kryddor i en kastrull och värm tills osten har smält.

4) Häll 1/3 av ostsåsen i botten av en ugnssäker form. Varva sedan aubergine, köttfärssås, sötpotatis, köttfärssås, aubergine osv. Avsluta med att hälla över resten av ostsåsen och strö även på lite riven ost. Gratinera mitt i ugnen i ca 30min.

LCHF recept för Pizza med tomatsås och skinka

Eftersom det är ost i botten behöver man inte använda ost ovanpå. Det räcker bra med den goda tomatsåsen, parmaskinkan, ruccolan och basilikan. Hur gott som helst!

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper på en bakplåt. Vispa ihop philadelphiaost och ägg till en jämn smet. Tillsätt grädden, ost och oregano.
2. Fördela så att det blir fyra pizzabotnar på två plåtar klädda med bakplåtspapper. Bred ut till jämna bottnar. Grädda i 25-30 minuter tills de blir gyllene. Har du varmluftsugn så går det bra att grädda båda samtidigt. Det går annars bra att lägga allt på samma plåt och göra en stor som man sedan delar.
3. Hacka löken. Stek löken i smör och tillsätt tomatpurén och krossade tomater. Lått puttra i 10 minuter, gärna längre. Mixa eventuellt så att den blir slät. Smaka av med salt och peppar
4. Lägg tomatsåsen på pizzabotten och dekorera med lufttorkad skinka, basilika, oliver och sallad.
5. Ringla över olja och vinäger och strö över lite salt och peppar.

Smaklig måltid! Har du fler tips på hur man kan ”dekorera” pizzan enligt LCHF? Tipsa gärna i kommentarerna nedanför!

LCHF recept för Crêpes med köttfärsås

Lite pysslig rätt men väl värd det extra jobbet! Variera gärna fyllningen!

LCHF Crêpes med köttfärsås
Portioner: 4 st
Tid: 30 min

Ingredienser
6 ägg
3 dl vispgrädde
2 msk fiberhusk
1 krm salt
smör till stekning
1 lök
500g färs
3 msk tomatpuré
1 zucchini
1 burk krossade tomater
salt och peppar
ca 100g riven ost till gratinering

Så här gör man
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa äggen fluffigt, blanda ner grädden, fiberhusken och salt. Låt svälla i 15 minuter. Stek på medelvärme i rikligt med smör.

Hacka löken och fräs i smör. Tillsätt färsen och bryn ordentligt. Tillsätt tomatpuré.

Skär zucchinin i skivor och låt steka med. Tillsätt krossade tomater. Låt puttra en stund och smaka av med salt och peppar.

Fördela fyllningen på crêpesen, rulla ihop och lägg dem sedan på ett ugnssäkertfat. Strö över riven ost och gratinera i ugnen tills osten har fått en fin färg, ca 10 min. oServera med en fräsh sallad!

LCHF recept för Lasagne

En god lasagne som passar perfekt till lunch eller middag.

LCHF Lasagne
Portioner: 4-5 st
Recept från: http://annikarogneby.se/lchf/god-lasagne-lchf-avslutade-var-sondag//

Ingredienser
2 pkt Miracle Noodle Fettuccini

Köttfärssås
700 g köttfärs el blandfärs
kokosfett el smör att steka i
2 burkar krossade tomater
1 gul lök
5 st soltorkade tomater
salt, peppar och oregano

Bechamelsås
2 dl vispgrädde
3 dl mjölk
1 stor klick smör
3 dl riven ost
eventuellt 0,5 tsk redix för att reda såsen

Riven ost till garnering

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Hacka löken och stek den i matfett (jag valde kokosfett utan smak av kokos). Tillsätt köttfärsen och stek den färdigt. Häll sedan över de krossade tomaterna. Hacka de soltorkade tomaterna och tillsätt även dem. Låt köttfärsen koka samman så att den inte innehåller så mycket vätska utan är rätt torr i konsistensen. Smaka av med salt, peppar och oregano.

Värm smör, grädde och mjölk i en kastrull. Låta koka upp och sjud sedan på spisen. Tillsätt eventuellt lite redix så att såsen blir tjockare. Dra av såsen från spisen och tillsätt den rivna osten. Rör om och smaka av med lite svartpeppar.
Skölj fettuccinin under kallt vatten. Bred ut hälften av köttfärsen i en ugnsfast form. Klipp fettuccinin i mindre bitar och bred ut över köttfärsen. Bred över resten av köttfärsen. Häll över bechamelsåsen och garnera sedan lasagnen med riven ost.
Grädda lasagnen mitt i ugnen i ca 40 minuter.

Servera lasagnen med lite god sallad till och njut!

LCHF recept för Chili con carne

En lättlagad chili con carne där vi byter ut böner mot stekt svamp.

LCHF Chili con carne
Portioner: 4

Ingredienser
500 g köttfärs
2 st lök, gul
2 st vitlöksklyftor
2 st paprika, röd
2 st tomater, stora
1 burk svamp
2 msk smör
0.5 dl tomatpuré
500 g krossade tomater
1-3 krm salt
2 krm peppar
1 tsk starkt paprikapulver eller chilipulver

Gör så här

Börja med att skala och finhacka vitlöken och löken. Kärna och tärna sedan paprikan och tomaterna.

Börja sedan med att steka svampen, så den är klar. Medans du steker svampen fräster du löken, vitlöken, kättfärsen och tomatpurén i smör.

Tillsätt sedan krossade tomater, tärnade tomater, svampen, salt, peppar och chilipulvret (alt paprikapulvret). Låt detta puttra i ca 10 min.

När du har smakat av och du är nöjd så serverar du detta med en redig klick créme fraiche och en fin sallad.