Hon har hittat STORA kärleken! Jag är naturligtvis jätteglad för hennes skull och önskar henne allt gott, all lärdom och kunskap det medför av det steg hon nu bestämt sig för att ta.
I slutet av november flyttar hon 120mil ifrån oss… Till Skellefteå.
Där blir det lite ångest i mamma-hjärtat. MEN. Livet är till för att levas och jag vill att hon prövar sina vingar, lever livet, älskar och hittar ett jobb hon kommer trivas med.
Avståndet är det som gör mest ont….
Ja, det finns FaceTime och sånt men det är inte samma sak när det gäller ens barn.
När jag ska vinka av henne på tåget den25/11 så kommer det bli väldigt…….. Väldigt jobbigt med blandande känslor, tårar och tankar. Just den situationen kan jag inte föreställa mig eller ja kontroll över så jag försöker att inte tänka.
Igår i alla fall när vi kom hem från jobbet hade hon lagat middag till oss. Fajitas med kycklinggyros, krispiga grönsaker och såser som tillbehör. Sååå gott!
Efter middagen satt vi kvar vid köksbordet och pysslade med lera och bara pratade strunt. Å där kom tankarna igen… Hon flyttar snart hemifrån o vi kommer aldrig sitta såhär igen och pyssla som vi alltid gjort sen hon var liten… Alla påskfjädrar, pepparkakshus, födelsedagstårtor, midsommar-kransar… Allt spelas upp som en dimma och jag blir ledsen och känner bara ren o skär sorg som jag ändå bearbetat ett tag.
Ska de va så svårt? Avståndet är det absolut värsta att inte få SE henne varje dag…
Nu till hennes vitlökssås, för den var något av det lilla extra som jag tycker ni ska prova.
4 port extra sås
Det här behöver du :
2,5 dl gräddfil
3 finrivna vitlöksklyftor
2 msk pressad citronjuice
1 tsk malen chilipulver
Nymalen peppar
Salt
GÖR SÅHÄR :
Blanda alla ingredienserna till såsen, smaka av med salt och peppar. Montera på tortillabröd med stekt kycklinggyros. sallad, gurka, majs, rödlök, tomatsalsa, riven ost, och vitlökssås.
Sugen på kebab? En galet god vegetarisk variant gjorde jag häromdagen med halloumiost. Otroligt, så gott det blev med tunna skivor som fått lite stekyta. Fin sälta och perfekt konsistens med lite tuggmotstånd. Detta ska jag göra fler gånger.
Jag hyvlade halloumin med vanlig osthyvel och stekte på i torr stekpanna. Första gången hade jag för hög värme så de blev lite väl knapriga. När de hade svalnat blev det väldigt goda och luftiga chips istället. TIPS TIPS!! 😉
Jag gjorde ett andra försök och sänkte värme och var noga med att vända runt skivorna hela tiden. Då blev det perfekt.
En bit halloumi på 200 gram räcker lagom till två personer tycker jag men öka på om du vill ha mer. Den vanliga halloumin blir godare än grill-halloumin tycker jag också. Konsistensen blir bättre.
Tänk på att osten i sig är väldigt salt så vill du lägga till extra kryddor så använda rena kryddor. Peppar, cayenne, örter, färsk chili, D’Elidas etc, men mer salt behövs inte.
En mycket god vegetarisk kebab som ni absolut måste prova i sommar!
4 port
Det här behöver du :
4 tortilla eller pitabröd
2 förp a’ 200 gram Fontana halloumi
Strimlad vitkål
Tomat
Kebabsås – se recept längre ner
GÖR SÅHÄR :
Hyvla halloumin med osthyvel. Hetta upp en stekpanna. Använd inte olja eller smör, utan helt torr panna. Stek osten på medelvärme och vänd runt hela tiden. Det går väldigt fort så akta så du inte bränner dom eller steker för hårt, då blir det chips istället.
Fyll tortillabröd eller pitabröd med strimlad vitkål, ringla över kebabsås. Fyll på med halloumi och toppa med tomatskivor och mer sås.
Halloumin går jättebra att hyvla med osthyvel för att få tunna ”kebabstrimlor”.
Stek i torr panna på medelvärme och vänd runt hela tiden. Det går väldigt fort så akta så de inte bränns, då blir de mer hårda och knapriga som chips.
Montera ihop med valfritt bröd, sallad och sås. Smaklig spis!
VÄRLDENS GODASTE KEBABSÅS!
1 sats (räcker till minst 4 kebab + lite extra)
2 dl creme fraiche
1 dl naturell yoghurt alt. turkisk yoghurt
½ dl FANTA
2 tsk tomatpuré
2 tsk sambal oelek
2 rivna vitlöksklyfta
2 tsk oregano
1 krm cayennepeppar
Salt & vitpeppar
Mjölk att späda med till lagom konsistens
GÖR SÅHÄR :
Rör ihop alla ingredienser. Smaka av med salt och vitpeppar. Späd såsen med mjölk till den konsistens du vill ha. Jag vill gärna inte ha den för trögflytande utan mer rinnig. Förbered den gärna dagen innan och låt den stå till sig i kylskåp före servering.
Hallå, nu måste jag bara få dela med mig av kvällens middag här hemma. Vi äter ju ganska mycket kyckling och det gäller att variera. Inte så svårt då det finns så mycket gott att trolla fram, som den här – kycklinggyros!
Riktigt smakrikt och gott att äta som rulle i tortillabröd eller till en matig sallad. Varm som kall, ta det du föredrar.
4 port
Kycklinggyros;
1 kg kycklingfiléer
Malen, söt paprika
Glutamatfri grillkrydda
Svartpeppar
GÖR SÅHÄR :
Dela filéerna på mitten till två tunnare skivor och banka ut dom lätt. Stek i het panna med smör och krydda efterhand du steker. Lägg upp på skärbräda och strimla köttet fint. Vispa ur stekpannan med en skvätt vatten och blanda med köttet för stt få med alla smaker.
Såser är bara att röra ihop och smaka av, inga konstigheter.
Röd, het sås;
1 dl ajvar relish
2 msk tomatpuré
2 msk vatten
1 msk balsamvinäger, mörk
1 msk D’Elidas chilisås
Svartpeppar
Salt
Vitlökssås;
2 dl créme fraiche
2 msk olivolja
3 rivna vitlöksklyftor
Vitpeppar
Salt
Gyrosen är färdig och uppskuren i tunna skivor. Det doftar helt ljuvligt och svårt att låta bli stt ”nalla” från fatet.
Vi blandade med isbergssallad, skivad rödlök, gurka och fefferoni.
Den röda såsen som har lite hetta bredde jag på botten och fyllde sen bröden med allt gott.
Vitlökssåsen är inte så stark så den kan man gärna överdosera lite med.
Rulla ihop, är och njut!
Söndagsmiddag här hemma brukar till 99% vara rejäl husmanskost, ofta en långlagad stek, kokt potatis, primörer med sky/gräddsås av något slag. Men inte idag! Det var faktiskt länge sig vi gjorde hemmagjord så kallad ”skräpmat” så nu fick det bli en riktigt god kebabtallrik med pommes, goda såser och tillbehör.
Såsen skrev jag om för en herrans massa år sen då jag fick nys om den hemliga ingrediensen. FANTA! Det är otroligt vilken mediakarusell det blev och såsen har nog landat i de flesta matbloggs-kollegors kök och även hos er läsare. Den är riktigt god så jag tycker nog vi kan köra en repetition.
Kebabköttet är från frysdisken, märket; Västerås-kebab som är riktigt bra. Tunna fina kebabstrimlor, sparsamt smaksatta och inte dränkta i spiskummin. Dom steker jag bara på hastigt i stekpannan med smör och dressar med röd kebabsås direkt i pannan precis före servering. Rekommenderas starkt! Hetta kan du enkelt tillföra med några droppar D’Elidas.
Veckan kommer att bjuda på många goda, nya recept och imorgon fyller min mamma år dessutom så jag återkommer med bildregn och såklart en massa godsaker. Hon har ju sålt sitt hus nu, flyttat till ny lya och håller på inreda ett nytt kök med temat; pastell/cupcake… Jag ska visa er så ni också får se såklart. På återseende. ❤️
VÄRLDENS GODASTE KEBABSÅS!
1 sats (räcker till minst 4 port + lite extra)
2 dl creme fraiche
1 dl naturell yoghurt alt. turkisk yoghurt
½ dl FANTA 
2 tsk tomatpuré
2 tsk sambal oelek
2 rivna vitlöksklyfta
2 tsk oregano
1 krm cayennepeppar
Salt & vitpeppar
Mjölk att späda med till lagom konsistens
GÖR SÅHÄR :
Rör ihop alla ingredienser. Smaka av med salt och vitpeppar. Späd såsen med mjölk till den konsistens du vill ha. Jag vill gärna inte ha den för trögflytande utan mer rinnig. Förbered den gärna dagen innan och låt den stå till sig i kylskåp före servering.
Söndagsmiddag här hemma brukar till 99% vara rejäl husmanskost, ofta en långlagad stek, kokt potatis, primörer med sky/gräddsås av något slag. Men inte idag! Det var faktiskt länge sig vi gjorde hemmagjord så kallad ”skräpmat” så nu fick det bli en riktigt god kebabtallrik med pommes, goda såser och tillbehör.
Såsen skrev jag om för en herrans massa år sen då jag fick nys om den hemliga ingrediensen. FANTA! Det är otroligt vilken mediakarusell det blev och såsen har nog landat i de flesta matbloggs-kollegors kök och även hos er läsare. Den är riktigt god så jag tycker nog vi kan köra en repetition.
Kebabköttet är från frysdisken, märket; Västerås-kebab som är riktigt bra. Tunna fina kebabstrimlor, sparsamt smaksatta och inte dränkta i spiskummin. Dom steker jag bara på hastigt i stekpannan med smör och dressar med röd kebabsås direkt i pannan precis före servering. Rekommenderas starkt! Hetta kan du enkelt tillföra med några droppar D’Elidas.
Veckan kommer att bjuda på många goda, nya recept och imorgon fyller min mamma år dessutom så jag återkommer med bildregn och såklart en massa godsaker. Hon har ju sålt sitt hus nu, flyttat till ny lya och håller på inreda ett nytt kök med temat; pastell/cupcake… Jag ska visa er så ni också får se såklart. På återseende. ❤️
VÄRLDENS GODASTE KEBABSÅS!
1 sats (räcker till minst 4 port + lite extra)
2 dl creme fraiche
1 dl naturell yoghurt alt. turkisk yoghurt
½ dl FANTA 
2 tsk tomatpuré
2 tsk sambal oelek
2 rivna vitlöksklyfta
2 tsk oregano
1 krm cayennepeppar
Salt & vitpeppar
Mjölk att späda med till lagom konsistens
GÖR SÅHÄR :
Rör ihop alla ingredienser. Smaka av med salt och vitpeppar. Späd såsen med mjölk till den konsistens du vill ha. Jag vill gärna inte ha den för trögflytande utan mer rinnig. Förbered den gärna dagen innan och låt den stå till sig i kylskåp före servering.
Häromdagen gjorde jag min goda kebabgryta på jobbet fast en mildare variant. Chili och mer hetta kan du naturligtvis tillsätta efter eget tycke och smak. Grytan går väldigt fort att tillaga så börja med att koka upp riset så har du allt klart inom en kvart.
4 port
Det här behöver du :
ca 400 gram kebabkött
1 gul lök
1 finriven vitlöksklyfta
2 msk tomatpuré
1 burk finkrossade tomater
2 msk kycklingfond
1 tsk malen paprika
1 tsk lökpulver
Salt & svartpeppar
3 dl strimlad vitkål
GÖR SÅHÄR :
Hetta upp en stekpanna med lite olja. Fräs på kebabköttet tillsammans med löken. Tillsätt resten av ingredienserna, låt koka upp. Vänd runt noga och smaka av med salt och peppar. Tillsätt vitkålen precis före servering så den fortfarande är krispig. Servera med ris och fefferoni.
Sista dagen på julhelgen idag och då kom den första snön!
Jag hoppas ni alla haft en underbar jul med god mat, familj och vänner! Vi har firat julen i liten skala med bara familjen. Inget överflöd av julmat utan precis sådär lagom så man slipper stå med rester i oändlighet.Ni ska dock ändå få ett gott tips på recept med prinskorv lite senare. Söndagsmiddan idag blev rester i alla fall men sen ska de nog vara slut…
God fortsättning på er! ♥
Måste bara få höra med er vilken julskinka ni valde i år? Köpte ni färdigkokt, rimmad, orimmad eller plånboks-skinka? Kanske från gårdsbutik? Jag fick prova två skinkor från Scan, en gorumet & en rapsgris, bägge färdigkokta, bara att griljera! Den stora gorumetskinkan är ännu inte öppnad vi tog den lilla rapsgrisskinkan nu i jul då vi inte blev så många. Men jösses så god den var! Har alltid gillat köttet från rapsgris och denna skinka får av mig högsta betyg av alla jag provat tidigare. Bra sälta och så mör och saftig!
Den andra skinkan ska jag laga till i veckan och göra diverse rätter av samt frysa in till skinklådor, pastasåser, schnitzel mm.
På Annandagen åkte vi in till Kalmar till mellandagsrean. Vi fyndade en hel del på på EKO:-, Biltema, Mediamarkt och Djurkompanet. Galet mycket folk så efter Kalmar landade vi på Robertos i Färjestaden – Ölands helt klart bästa kebab och gyrostallrikar!