Igår önskade Joline kycklingkebab till fredagsmyset så vi köpte ett par hela färska kycklingar som hon fick stycka och bena ur själv, med lite hjälp. Det blir en hel del kött om man är noga och skär ut allt, och dessutom skinn, ben och skrov över till buljongkok. Vill man inte ödsla tid med detta så funkar det såklart lika bra med kycklingfiléer.
Köttet skärs i strimlor och får ligga i en god marinad nån timme före det steks på i het panna. Det blir verkligen tokgott! Kryddigt och smakrikt. Självklart ska det vara hembakade pitabröd till och en god kebabsås, och ni vet vilken? – Just de! Den med fanta. Här får ni receptet, kanske kan bli middag hos er ikväll?
4 port
Det här behöver du :
2 hela urbenade kycklingar
3 salladslök
1 röd chili
2 vitlöksklyftor
1 citron
1 msk tomatpuré
2 tsk American steakhouse seasoning
2 tsk D´Elidas chilisås
Salt & svartpeppar
GÖR SÅHÄR :
Strimla kycklingköttet och lägg i en rymlig skål. Finhacka salladslök, chili och vitlök och tillsätt. Pressa över en citron. Tillsätt tomatpuré, steakhouse-krydda, D´Elidas chilisås, salt och peppar och vänd runt allt. Täck med plastfolié och låt stå i kylen ca 1 timme före stekning.
Har du inte steakhouse-kryddan kan du ersätta med en het, lite rökig grillkrydda. Här kan du se vad den innehåller. Jag köper både den och D´Elidas chilisås på www.kryddlandet.se
8 st
Det här behöver :
1/2 pkt jäst
2 ½ dl vatten
½ msk socker
1 msk olja
6 – 7 dl vetemjöl
GÖR SÅHÄR :
Smula jästen i en degbunke. Ljumma vattnet till 37 grader, häll på jästen och rör ut. Tillsätt alla ingredienser men spara lite mjöl till utbakning. Låt degen jäsa övertäckt 1 timme. Ta upp på mjölat bakbord & kavla ut 8 st runa pitabröd ca 1 cm tjocka. Nagga inte bröden, då jäser de inte upp och blir ihåliga. Grädda mitt i ugnen 225 grader ca 10 min.
Räcker till minst 4 kebab + lite extra
Godaste kebabsåsen med fanta :
2 dl creme fraiche
1 dl naturell yoghurt alt. turkisk yoghurt
½ dl FANTA
1 tsk tomatpuré
1 riven vitlöksklyfta
1 krm cayennepeppar
Salt & vitpeppar
Några droppar D´Elidas för extra smak och hetta
GÖR SÅHÄR :
Rör ihop creme fraiche och yoghurt med fanta, tomatpuré, vitlök, cayenne, salt & peppar. Låt gärna såsen ”stå till sig” nån timme i kylskåpet. Vispa upp med gaffel så det blir mer lättflytande före servering. Tillsätt några droppar D´Elidas efter egen smak och tycke.
Kycklingen i marinaden som får stå i kylen och gotta till sig ca 1 timme före stekning.
Nygräddade pitabröd!
Fyll pitabröden med sallad, lök, gurka och kycklingkebab, toppa med den goda såsen. Ät och njut!
Prova även att göra eget kebabkött hemma, recept HÄR!
Igårkväll gjorde jag en sån hejdundrade god kebabgryta i stark sås. Tomat, lök och paprika och massa chilisås! Det som sätter det lilla extra piffet är den strimlade vitkålen som man på vissa kebabställen får i pitabrödet, det är ju bara sååå gott!!
Krispigt, hett och såsigt! Vill man äta denna kebab i pitabröd går det alldeles utmärkt att dra ner på mängden vätska/sås i receptet och servera med en kall kebabsås till istället. Recept på godaste kebabsåsen hittar du HÄR>>
Vill du göra ditt eget kebabkött så finns steg-för-steg HÄR >>
4 -6 port
Det här behöver du :
1 kg kebabkött/flarn
2 gula lök
3 msk tomatpuré
1 msk D´Elidas chilisås
4 dl vatten
2 msk oxfond
1 burk finkrossade tomater
1 röd paprika
1 gul paprika
1/4 vitkålshuvud
Salt & peppar
GÖR SÅHÄR :
Hetta upp en stekpanna med olja. Fräs på kebabköttet. Strimla lök och fräs med. Tillsätt tomatpuré, chilisås och slå sen på fond, vatten, krossade tomater och strimlad röd och gul paprika. Låt koka upp. Strimla vitkålen och lägg i. Smaka av med salt och peppar.
Kebabgrytan puttrar på spisen…
Tillsätt strimlad vitkål strax före servering så den håller sig krispig.
Smaka av med salt och peppar, ev. spiskummin om man gillar det.
Servera grytan med ris, klyftpotatis etc.
Hemmagjord kebab – recept HÄR >> och godaste kebabsåsen, recept HÄR >>
I fredagskväll åt vi kebab i pitabröd här hemma. Det hör inte direkt till vanligheten men när och OM så ska det vara gott och smaka som riktigt god ”kebab i pita”.
Jag strimlar vitkål och rödlök. Jag gör en stark, tomatig sky som kebaben steks eller snarare värms i. Sen pitabröd, och sist av allt den vansinnigt goda vita såsen. Allt ska varvas i lager med kebabköttet i pitabrödet. Toppa med sås. Ät, njut…
Hemligheten bakom den absolut godaste kebabsåsen är Fanta!
Fanta på burk, vanlig, hederlig apelsinfanta. – Japp!!
Jag har hört och även provat olika varianter som zingo, spad från ananasburk och apelsinjuice men inget blir så gott som med just fanta! Så e de…
Låter döknasigt jag vet, men det är gott!
1 sats medium hot/vitlök kebabsås :
(räcker till minst 4 kebab + lite extra)
2 dl creme fraiche
1 dl naturell yoghurt alt. turkisk yoghurt
½ dl FANTA
1 tsk tomatpuré
1 riven vitlöksklyfta
1 krm cayennepeppar
Salt & vitpeppar
GÖR SÅHÄR :
Rör ihop creme fraiche och yoghurt med fanta, tomatpuré, vitlök, cayenne, salt & peppar. Låt gärna ”stå till sig” nån timme i kylskåpet. Vispa upp med gaffel så det blir mer lättflytande före servering.
Hemmagjort kebabkött? - Kolla in receptet HÄR!
Stark ”tomatsky” till kebabköttet :
2 dl vatten
2 msk tomatpuré
2 tsk D´Elidas chilisås
1 tsk honung
Salt & nymalen svartpeppar
GÖR SÅHÄR :
Skaka ihop ingredienserna till tomatskyn i en mixerburk. Hetta upp en panna, lägg i kebabköttet och vänd runt. Slå på skyn och låt allt fräsa på ca 1 min. Det ska finnas lite sky kvar så den ska inte koka in helt. Servera.
Tillbehör :
- Pitabröd – se recept HÄR!
- Strimlad vitkål
- Strimlad rödlök
- Tomatskivor
- Fefferoni
Efter en dag i Emmaboda på ”power end of summer meet”, med bilutställning, marknad och massvis med folk och kanonväder var det gott att sätta sig och vila fötterna och äta lite mat! Juventus i Nybro är ett riktigt toppenställe som vi brukar landa på efter just denna dag. Riktigt god ”skräpmat” när den är som bäst! Rent, fräscht och prydligt ställe med med fin service och gryyyyyymt god kebabtallrik!
Här kommer tronarvingen till gårdagens tunnbrödsbak på muurikkan; Fläskfile-kebab-rullen ”all inclusive”. Tunn, skivad fläskfilé, paprika, lök, zucchini, champinjoner, sås, kryddor, hetta. Inga krusiduller! Inga extra pryttlar och skålar, såsflaskor eller sallader vid sidan om. Allt finns där! Enkelt, bekvämt, charmigt och vansinnigt gott!
Bara muurikkan och det mjuka tunnbrödet som måste till för att det ska bli komplett.
Självklart kan du göra detsamma i stekpannan inomhus, både brödet och köttet men det är den här ”vildmarks-feelingen” som jag vill åt här. Den vilda, levande, gnistrande, glödheta stämningen och smaken därtill! Prova, prova, prova!! Ni bara måste prova!
4-6 port
Det här behöver du :
ca 600 gram fläskfilé alt. ytterfilé
2 gula lök
1 röd paprika i strimlor
½ zucchini i mindre bitar
1 burk champinjoner
2 finhackade vitlöksklyftor
2 msk mushroom soya
2 msk mörk oxfond
2 msk sweet chilissås
1 tsk D´Elidas chilisås
½ liter vatten
1 stor burk creme fraiche (5 dl)
Salt & peppar
GÖR SÅHÄR :
Skär fläskfilén i tunna, tunna skivor. Det går allra bäst om den är något fryst så får det blir som ”skav”. Fräs på köttet tillsammans med hackad lök och finriven vitlök. (riv på zestjärn). Låt fläskfilén få lite färg, tillsätt sedan resten av ingredienserna utom creme fraiche. Låt puttra tills vätskan försvunnit. Rör ner creme fraichen, låt såsen tjockna något, smaka av med salt & peppar. Servera i mjukt tunnbröd, ihoprullad som en kebab.
Nästan så man vill krypa upp där och bara bli en liten paprika för en minut… Värmedyna AB!
Och så den härliga såsen som får kräma till sig innan allt fylls i det nybakade tunnbrödet…
Blev inte många bilder på den färdiga rätten, varför får ni klura ut själva!
Prova även denna norrländska kebabrulle med renskav >>