Godaste currygryta
Hej på er! Nu är det mycket grytor som gäller. Jag gillar ju det året runt, men kanske är det mer höstmat än högsommarmat. Mitt tips för att tycka att det är sommarmat också är helt enkelt att äta maten ljummen eller kall ;) Grytor med lök och kryddor kan ju se lite färglösa ut, […]
Pulled pork – recept och tillagning

pulled_pork_kryddor
En bit kött, kryddor & en ugn och så en herrans massa timmar! = PULLED PORK ♥

Alla kan laga till detta vansinnigt goda kött, långlagat i många timmar i låg ugnstemperatur är allt som krävs för att lyckas.
Köttet väljer du helt och hållet precis vilket du vill, experimentera och hitta din favorit. Så länge du har ett fint kött, (helt eller i skivor funkar också) så kan du använda dig av både gris och nöt. Pulled pork är ju just gris och där tycker jag karréstek är det allra godaste. Det är en fördel med lite insprängt fett som ger extra smak och saftighet. Skinkstek, bog, lägg, kotlett fungerar också fint!

Vill du göra pulled beef med nötkött är tillagningen exakt densamma, inga konstigheter. Välj då fransyska, entrecote, biff, flank etc. (Recept o bilder HÄR)

Kryddorna till denna rätt är väldigt varierad och har egentligen inga gränser eller mått. Jag gör nog aldrig samma nån gång när jag tänker efter, men lite hetta ska de vara, antingen med harissa, chilipasta eller D’Elidas brukar jag använda.

Det här behöver du :
2 fina karréstekar ca 1,5kg/st
3 msk oxfond
2 dl stark ketchup el. bbq-sås
2 msk flytande honung
1 msk D’Elidas chilisås
1 msk bbq grillkrydda

1 gul lök
1 finhackad vitlöksklyfta
Vatten/buljong

GÖR SÅHÄR :
Ta fram en ugnsfast form. Lägg i karréstekarna. Rör ihop alla ingredienser till kryddblandningen och täck köttet på bägge sidor. Hacka den gula löken och lägg runtom.
Ta ett vanligt bakplåtspapper och täck över, tryck ner det lite i kanterna i formen.
Stek i ugn ca 7-8 timmar 100 grader tills köttet är så mört att det lätt går att dra isär.
Efter halva tiden brukar jag vända stekarna och slå på vatten/buljong så det täcker botten i formen.

När rättten är klar och du dragit sönder köttet kan du alltid krydda extra efteråt om det behövs mer sälta, mer chili eller vätska såsom vatten eller buljong. Smaka dig fram.

Servera ungefär såhär : 
Pitabröd, tortillawraps, hembakade tunnbröd, som gyros till klyftpotatis, till ris och en kall tzatziki, i baguette etc etc.

pulled_pork_recept_kryddor
Förbereder kryddning och lök.

pulled_pork_kryddning
Pensla kryddblandningen på köttet och lägg ner lök och vitlök.

pulled_pork_i_ugnen_recept
Täck formen med ett bakplåtspapper och tryck ner det runtom kanterna. In i ugnen nu 100 grader en sisådär 7-8 timmar… ;-)

pulled_pork_kött_recept
Efter halva tiden vänder jag köttbitarna och tar bort bakplåtspappret och pytsar på med lite buljong.

pulled_pork_recept
Färdiglagat, nu går det att pilla eller dra sönder köttet lätt och det är så mört så det bara smälter i munnen. Smaklig måltid!

Möraste söndagssteken genom tiderna!

söndagsstek_saftig_stek_fläskstek_karrestek
Det var igår till söndagsmiddag som tanken slog mig. En fin stek är ju så vansinnigt gott till just söndagsmiddag med kokt potatis, skysås och diverse tillbehör. Vare sig det är tjälknöl, en rådjursstek, lammfiol eller en skinkstek, så är det inte mycket som slår en middag med kött och potatis. Ha, ni känner mig! ;-)

Att mina små hjärnceller inte har tänkt denna tanke tidigare är skam på torra land rent ut sagt. Det är nu slut med stektermometrar och exakta innertemperaturer, nu kör jag på känsla och långlagat ALL IN! Ja, tamejtusan, de ska jag göra med julskinkan i år också!

Det blir liksom inte ens en millimeter bättre än såhär så varför göra sig onödigt besvär.

Jag tycker ju jag brukar få till saftiga stekar men detta är höjdarnas höjdare. Det är liksom ett mellanting mellan saftig stek och pulled pork. Det vet väl alla vad det är vid det här laget fast den här jag har inte ”gafflat” isär köttet utan skurit det i skivor så gott de gick, den blev nämligen lite väääääl mör efter 4 timmar! ;-)

Allt är tillagat på spisen i en stor gryta. Buljong som täcker halva köttet och lite goda smaksättningar runtom såsom lök, morot och kryddor.

Skyn som blir kvar när köttet är färdigt kokar jag ner lite och reder av till en skysås med en skvätt grädde. Det är NU ni ska börja dregla när ni läser! :-P

Den saftigaste och möraste söndagssteken är alltså här för att stanna.

Ingen termometer eller stektid att rätta sig efter bara vända steken i grytan nån gång då och då. Sen känner man på köttet när det är tillräckligt mört. För en köttbit som jag använt här, en karréstek på 1,5 kg tog det 4 timmar i grytan, men nästa gång ska jag dra ner tiden en liiiiiten aning för att lättare få finare skivor för det blev så mört nu så dom föll sönder lite för lätt. Så 3 timmar och sen kolla köttet noga sista stunden.

Man känner på stekens yta att köttet mjuknat avsevärt. När det först är brynt och fått ligga i grytan kanske 1 timme så är det hårt och stumt men efter 2-3 timmar så märker man att det blir mjukt och ”sönderfallande”. Ta upp det när du tycker konsistens är lagom. Man kan ju såklart sätta en gaffel i steken och ”rucka” lite så känner man hur mört det är också. :-P

TIPS :
När du har skurit upp köttet o ska lägga det på fat eller i form, varva skivorna med lite smulad flingsalt. Det som blir över blir ett salt pålägg till smörgås, knäckebröd baguette etc.

4-6 port
Det här behöver du :
Smör
1,5 kg karréstek
Salt & peppar
3 morötter
1 purjolök
Köttbuljong

GÖR SÅHÄR :
Bryn steken i smör i en het stekpanna runtom. Lägg över i en större gryta med lock. Skär morötter och purjolök grovt och låt svettas runt i stekpannan du brynte steken i, i ca 3-4 min. Häll över i grytan. Slå på så mycket köttbuljong så det täcker köttet till hälften. Lägg på locket och låt ”småkoka” på låg värme ca 3 timmar. Vänd steken ca 2-3 gånger.

Ta upp steken och slå in i folie eller bakplåtspapper och låt vila/svalna ca 30 min före servering, eller om du vill servera köttet kallskuret, ställt in det i kylen så länge.

Såsen :
Sila skyn från morötter och lök och koka ner (reducera) till knappt hälften. Slå i en skvätt grädde, valfri mängd, nån tesked vinbärsgelé, lite soja, salt och peppar… Smaka av. Är såsen för ”blaskig” kan du reda av den med maizenamjöl utrört i lite vatten och hälla ner i en fin stråle samtidigt som du vispar. Låt gärna såsen koka ca 15-20 minuter.

fläsksstek_stek_mör_saftig
Karrésteken är brynt och ligger nu i en större gryta med purjolök och morötter.

karréstek_stek_skysås_sky_stek_söndagsmiddag
Buljongen slås på tills halva steken är täckt. Hur mycket buljong som krävs beror helt och hållet på storlek på grytan och stekens form och vikt. På den här bilden har steken kokat ca 2 timmar.

karré_karréstek_stek_saftig_fläsksstek_sknikstek
Efter fyra timmar tog jag upp den… Sönderfallande mör så räkna 3 timmar plus lite känsla. ;-)

skysås_steksky_sås_gräddsås_stek
Sila skyn som steken kokat i. Koka upp den i kastrull och reducera till knappt hälften. Slå i en skvätt grädde, valfri mängd, nån tesked vinbärsgelé, lite soja, salt och peppar… Smaka av. Är såsen för ”blaskig” kan du reda av den med maizenamjöl utrört i lite vatten och hälla ner i en fin stråle samtidigt som du vispar. Låt gärna såsen koka ca 15-20 minuter.

mör_saftig_söndagsstek_stek_fläskstek
Skär upp steken efter att den fått vila. Lägg i en form.

söndagsstek_saftig_stek_fläskstek_karrestek
Slå över lite av skysåsen.

söndagsstek_tillbehör_skysås_mör_saftig
Lägg kokt potatis, ärtor och morötter vid sidan om. Servera med tillbehör som saltgurka och svartvinbärsgelé.