Svampsås som på krogen
Nu är det kantarelltider, hört att det finns gott om den goda svampen ute i skogarna söderöver och även i fjällen.
Har du ätit kantarellsås på restaurang och tänkt att en sån skulle du vilja laga därhemma?
Då har du kommit rätt, under mina många år som kock och köksmästare i olika restaurangkök kokade jag stora mängder med kantarellsås.
Det var en mycket uppskattad sås, det var bara den här pepparsåsen som var mer populär bland gästerna.
Dagens recept är ett storkok som räcker till flera middagar, frys in i mindre burkar så har du svampsås att njuta av länge.
Du kan också göra en god soppa på den här basen, tillsätt bara mer buljong och mjölk så blir det en riktigt läcker svampsoppa eller ta lite mindre vätska så har du en stuvning.
Har du inte kantareller så blir såsen förstås riktigt god även med annan svamp.
Kantarellsås
1 liter grädde/kokosgrädde
5 dl förvällda, hackade kantareller
1 stor gul lök
50 g smör/kokosolja
2 dl av min enkla kycklingbuljong
1 dl madeira, portvin eller vitt vin
1 msk glutenfri tamarisoja
1 tsk Worcestershiresauce
Salt och peppar efter behag
Hacka löken fint, bryn smöret i en gryta och fräs svamp och lök i fem minuter på medelvärme under omrörning.
Krydda rejält med salt och peppar.
När vätskan kokat bort, häller du på madeira, worcester och soja.
Vill du inte använda vin så kan du pressa en halv citron över svampen istället, det är extra gott om du använder kokosgrädde då det neutraliserar kokossmaken.
Låt koka in tills hälften av vätskan gått in i svampen, häll sen på buljongen och grädden.
Koka upp och låt puttra på svag värme i en timme.
Rör då och då ner mot botten, så inte svampen bränner fast.
Späd med lite vatten ibland om såsen blir för tjock.
Smaka av om det behövs mer kryddor eller en skvätt vin till.
Servera till kött, fisk, fågel eller grönsaksrätter.
Fler tips på goda tillbehör hittar du i min snart slutsålda kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.
Här kan du läsa en recension av den inne hos Diet Doctor (Fd Kostdoktorn).