Visst var det kålpudding jag lagade igår. Istället för ris så använde jag keso i LCHF syfte. Riktigt saftig och god! Jag gör dock en sak lite annorlunda och det är att jag har lök i receptet som får stekas med vitkålen. Det blir en fin brytning i avsaknad av sirap och enligt mig mycket godare också.
Detta recept blir en rejäl form, mer än jag tänkt mig då jag bara använde 500 gram färs. Sex rejäla portioner och därmed är veckans nyttiga matlådor fyllda!
6 port
Det här behöver du :
500 gram blandfärs
250 gram keso (4%)
1 ägg
½ dl grädde
Trocomare örtsalt
—
1/4 vitkålshuvud
1 stor gul lök
—
3 dl vatten
2 dl grädde
2 köttbuljongtärningar
Såsen :
Skyn från formen (silad)
1 dl grädde
1 tsk soya
Salt & peppar
Maizenamjöl + vatten till redning
GÖR SÅHÄR :
Blanda ihop ingredienserna till färsen. Skala och hacka löken, skär vitkålen i mindre bitar och stek i stekpanna med smör tills det mjuknat. Blanda sedan färssmeten med vitkålen och bred ut i en ugnsfast form. Skär i 6 rutor. Vispa ur pannan med vatten, grädde och köttbuljongtärningarna. Slå över formen. Stek i ugn 175 grader ca 45-50 min.
Sila skyn från formen och koka upp med grädde och en skvätt soya. Red av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Smaka av med salt och peppar.
Servera med en fräsch sallad och osötad lingonsylt.
Ingredienserna till kålpuddingen.
Färsen ska blandas med keso, grädde, ägg och kryddor.
Färssmeten i formen. Skär 6 rutor.
Grädda i 175 grader ca 45-50 min.
Veckans nyttiga lunchlådor, alles klara! Sallad och sylt i separata burkar.