Värmande juldrycker
Nu är det bistra och mörka tider på flera sätt, då passar det fint att kura ihop sig i favoritfåtöljen därhemma med en mugg glögg att värma sig med.
Idag får du tre tips på julglögg som inte är lika söt som de man köper på systemet eller i butikerna.
Jag gillar lite syrligare sorters juldrycker, hoppas du också hittar en ny julfavorit bland mina recept.
Vill du stötta mitt skrivande så blir jag väldigt glad om du köper någon av mina kokböcker som julklapp.
Här nedanför kommer länkar till dem alla så du kan läsa mer och beställa så de hinner komma innan jul.
Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv
Birgitta Höglunds bästa grilltips
Gammaldags husmanskost på nytt sätt
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken
Skogsglögg ½ liter
3 dl osötad, råpressad blåbärssaft
2 dl vatten eller vitt vin
4 kardemummakapslar
4 enbär
4 kryddnejlikor
1 kanelstång
Några tunna skivor färsk ingefära
Krossa enbär och kardemummakapslar lätt i en mortel.
Koka upp bärsaften med de övriga ingredienserna och låt puttra under lock i några minuter.
Låt stå i minst en timme så smakerna utvecklas, sila och hetta upp med vatten eller vin.
Du kan variera glöggen med råsaft från andra bär, till exempel lingon, hjortron eller kråkbär.
Granatäppelglögg 4 små muggar
1 granatäpple
1 blodgrape
1 citron
10 kryddnejlikor
1 kanelstång
2 cm färsk ingefära i skivor
Eventuellt lite sötning
Pressa frukterna, granatäpplet går också fint att pressa i en vanlig citruspress.
Men håll till nere i diskhon eller trä en plastpåse över, det kan skvätta en del.
Blanda saften med kryddorna i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i 10 minuter. Låt svalna.
Sila av kryddorna och värm försiktigt glöggen och servera med skållade mandlar.
Smaka av om du vill ha någon sötning, jag tyckte glöggen blev god utan.
Jag föredrar den här glöggen alkoholfri, men vill du spetsa den lite så rekommenderar jag en skvätt mörk rom.
Äppelglögg
5 dl äppelmust
10 kryddnejlikor
2 stjärnanis
1 kanelstång
1 bit torkad ingefära
1 msk pressad citron
ev ½-1 dl calvados
Blanda äppelmust, kryddor och citronsaft i en kastrull.
Koka upp och låt sjuda i 20 minuter, låt svalna.
Sila av kryddorna och värm försiktigt glöggen, eventuellt med lite med calvados efter tycke och smak.