Laxgryta i hummersås

laxgryta_fiskgryta_lax
Hur tänker ni med nyårsmaten?
Vad planerar ni att laga? Har ni menyn klar? Berätta hemskt gärna vad ni tänker äta så blir jag hur glad som helst. :-P Ska försöka orka ta mig till affären imorgon (dunderförkyld o feber va de ja….) och har inte en aning om vad nyårskvällen ska bjuda på.

Jag är också säker på att ni känner mig och mina recept på Kryddburken så några renodlade tips-inlägg besparar jag er. Ni kan istället kika i kategorin med FÖRRÄTTER och TILLTUGG, där finns många små enkla tips på plockmat, snittar, rullar, tandpets-plock och annat gott.

Det jag märker att ni söker extra mycket på just nu är KÖTT.
Viltkött, hjortstek, entrecôte, rådjur, black n´ white, fläskfilé, etc.

Om jag kan tipsa om något riktigt gott så tycker jag att saltbakad entrecôte med rödvinssås är lyxigt och passande till nyår! Detta kött kan du dessutom skjutsa in i ugnen på nyårsaftons morgon eller 3-4 timmar före gästerna kommer om du vill servera köttet varmt. Det tillagar sig helt själv och behöver ingen större omsorg. Lägg mer energi på tillbehör. :-P

Servera med till exempel potatisgratäng, rösti, crusched potatio, potatistårta etc. Alla recept hittar du under kategorin POTATISRÄTTER.

Nu till dagens recept som är nog så gott, krämigt och lyxigt om man vill de. Tycker man inte om hummer som är den klassiska nyårsrätten men gillar smaken, (jaaaa, jag älskar fiskbullar i hummersås) då kan man välja detta alternativ. ;-)

Gyllenbrynt, stekt lax i en sås med hummersoppa, fond, lök och tomater. Det här vill ni inte missa, jag lovar. ;-)

4 port
Det här behöver du :
4 bitar laxfilé
Smör till stekning
Salt och peppar
1 burk a´600 gram Campbells hummersoppa
1 – 2 msk konc hummerfond
1 msk tomatpuré
1 knippe finhackad salladslök
3 färska klyftade plommontomater
1 knippe persilja

GÖR SÅHÄR : 
Hetta upp en stekpanna. Skär laxen i mindre bitar. Brynt i het panna med rikligt med smör så de bara precis får fin färg. Tillsätt resten av ingredienserna och låt grytan koka ihop ca 10 min. Smaka av. Tillsätt ev mer fond, salt och peppar. Servera till en god pasta, ris, eller med potatisstomp.

TIPS! 
Vill man äta denna rätt som en soppa kan man späda ut med vatten och öka på mängden fond en aning.

lax_recept_gryta_fiskgryta_laxgryta
Smaklig måltid! :-P

Enkel laxgryta med smak av apelsin

laxgryta_lax_sås
J
ag måste få tipsa om denna urgoda, enkla och snabba laxgryta vi åt häromdan. Medan riset kokar lagar du denna lax i panna med härliga smak av apelsin och hummerfond i såsen. En 10-poängare och grytan tog slut i ett nafs. :-P

Nu ska jag och Joline julpynta och göra allt klart inför första advent imorgon, ska visa er lite bilder senare. Hittade en så fin adventsstake för blockljus som jag är så nöjd med! ;-)

Det här behöver du : 
4 laxfiléer
Salt o peppar
3 dl grädde
1 pressad apelsin
1 msk hummerfond
3 tomater
3 salladslök
1 knippe persilja

GÖR SÅHÄR : 
Skär laxen i kuber och fräs på i stekpanna med smör el. olja tills de fått fin färg. Salta och peppra. Tillsätt hummerfond, pressa i apelsinen och låt koka upp. Klyfta ner tomater, salladslök och finhackad persilja. Servera med ris.

lax_middag_recept
Enkel laxgryta med få ingredienser, men ljuvligt god!

lax_recept
När laxen fått fin färg, tillsätt resten av ingredienser och låt såsen koka upp.

lax_i_kuber
Smaklig måltid!