Mustig räksoppa
När jag ätit räkor brukar jag alltid spara skalen i en påse i frysen, när det blivit en större mängd tar jag fram den och kokar räkfond och soppa.
Att koka fond på skalen gör den här soppan både fantastiskt god och plånboksvänlig.
Jag använde det här receptet under mina 18 år som kock i olika restaurangkök, där torkades skalen på en stor plåt som stod ovanpå ugnen.
Det går förstås lika bra med skal av kräftor och hummer, hacka dem då i lite mindre bitar.
Räkfond
Skal från 1 kg räkor
1 morot
10 cm purjolök
½ fänkål
2 msk tomatpuré
2 lagerblad
8 vitpepparkorn
3 msk smör
2 dl vitt vin
Vatten så det knappt täcker skalen
Skär morot, purjo och fänkål i mindre bitar. Bryn skalen i smöret ett par minuter på hög värme.
Rör mot botten, så det inte bränns vid.
Tillsätt grönsaker och tomatpuré, sänk värmen lite och låt bryna med i 10 minuter.
Häll på vin och vatten, så det knappt täcker. Koka upp och låt puttra i 20 minuter.
Sila buljongen genom en finmaskig sil ner i en kastrull.
Koka upp och låt koka ihop, reducera, till en tredjedel återstår.
Ta bort skummet som bildas på ytan. Sila än en gång över i en vid kastrull och låt svalna.
Fonden som inte går åt till soppreceptet nedan brukar jag frysa in i istärningslådor.
Räksoppa 4 port
2 dl räkfond
4 dl grädde
2 dl mjölk
1 dl vitt vin
1-2 msk sockerfri chilisås
Ev 1 tsk buljongpulver
Salt och cayennepeppar efter smak
Koka upp räkfonden med chilisås och vin. Vispa ner mjölk och nästan all grädde, koka upp.
Krydda med salt och cayenne, har du ekologiskt buljongpulver blir det också gott som smaksättning.
Vill du ha soppan mjölkfri så använd kokosmjölk istället för grädde och mjölk.
Låt puttra på medelvärme i 1 till 1½ timme. Ju längre den får koka, desto godare soppa.
Vispa då och då under tiden, så den inte bränner fast.
Smaka av soppan om det behövs mer vin eller kryddor.
Späd eventuellt med mer grädde om den blivit för stark.
Servera soppan med skalade räkor, som läggs ner strax innan serveringen, så pass att de bara blir varma.
Skaldjur mår inte bra av att kokas, då blir köttet segt.
Fisk, musslor, kräftor, hummer, krabba, fänkål, svamp, finstrimlade morötter och purjolök är också gott att blanda ner i soppan.
Vill du ha en riktigt god räksås till fisk, låt bara soppan stå och puttra tills den blir riktigt krämig.
Tycker du om min typ av naturligt god mat så hittar du mängder av recept som passar extra bra nu på hösten i de här kokböckerna.
Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker Skriven med Lars-Erik Litsfeldt
Gammaldags husmanskost på nytt sätt E-bok skriven med Dr Annika Dahlqvist