Småländsk ostkaka, lättvispad grädde och varm hallonsylt


Tycker ni om ostkaka? Har ni ens provat förresten? Kan inte direkt påstå att det är någon stor favorit hos mig. Hos barnen går den hem och hos gubben me, men det är nåt med konsistensen jag inte klarar av, det är liksom lite sega, ”ägg-keso-bubblor” skulle man kunna säga. ;-)

En ren fröjd för många och det kan jag förstå, det är en gammal, respekterad dessert som tillagas i många kök, var och en på sitt eget vis och med eget recept. Även om jag inte förespråkar ostkaka så var den ett givet inköp bland marknadsfynden jag gjorde på Ekerum.

Serverades här med en varm hallonsylt och lättvispad grädde. Den försvann som gårdagens dessert i ett nafs. Om det beror på att det sällan serveras dessert i det Nilssonska hemmet eller om ostkaka är så vansinnigt gott låter jag vara osagt. Det blev i alla fall tre av fyra tummar upp i familjen! :-P


Harshultans ostkaka från eget gårdsmejeri.


Det är mycket vunnet som marknadsknalle att visa ansiktet utåt och ha en trevlig attityd mot sina kunder. Den här rara kvinnan lyckades sälja ostkaka till mig som inte ens tycker om ostkaka! Inte illa… :-P


Det var ju inte riktigt sant att det var hallonsylt vi hade till ostkakan för det var en en burk marmelad med smak av sommar, bland annat hallon, rabarber och citron från Lindhags Ost & delikatesser som jag ljummade lite. Burken har en helt egen historia liksom företaget bakom så dom kommer få ett alldeles eget inlägg, i väntan på de vill jag nu höra om ni hissar eller dissar ostkaka?? ;-)