Grönsaksgratäng

Grönt, skönt tillbehör

Idag bjuder jag på en smakrik gratäng som du kan variera mycket efter vilka grönsaker och ostar du har hemma, en riktigt bra kylskåpsrensarrätt.

Gratängen är mättande och näringsrik som den är men passar ju förstås alldeles perfekt även som tillbehör, till exempel på en buffé eller till grillat.

Fler gröna tips hittar du i min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Där berättar jag även hela historien om min egen hälsoresa, hur jag ätit och tränat mig till en betydligt bättre hälsa under de senaste 13 åren.

Grön gratäng ca 3-4 port

400 g zucchini eller broccoli

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

3 dl bladspenat, fryst eller färsk

1 dl pumpakärnor

50 g smör

3 dl riven ost, gärna några olika sorter

3 ägg

3 dl grädde/kokosgrädde

Salt och peppar

Lite riven muskotnöt

Skär zucchinin i strimlor och skiva löken. Stek grönsakerna mjuka i smör, krydda med salt, peppar och riven muskot.

Rör ner pumpakärnor och fräs en stund. Klicka ner spenaten och stek några minuter till.

Riv under tiden osten och blanda med ägg och grädde, krydda lite med salt och peppar.

Osten är rätt salt i sig, så smaka dig fram. Använder du kokosgrädde så tillsätt lite äppelcidervinäger eller pressad citron, så känn inte kokossmaken lika väl.

Häll upp grönsaksröran i en ugnsform, häll äggstanningen över och blanda lite försiktigt.

Grädda i 175° i ca 40 min. Känn försiktigt med handen om äggstanningen känns fast.

Låt svalna i formen 10 min innan du skär upp gratängen i bitar och servera med en sallad.

För att få riktigt fina bitar så låt gratängen kallna helt, ställ in den i kylen ett par timmar och skär den sen i lagom stora bitar.

Värm dem i 150° ca 20-30 minuter innan serveringen.

Smått och gott från Gröna, sköna tillbehör