Gorgonzolafylld lax med dillmajonnäs

Trevlig Trettondag

En gorgonzolagratinerad laxrulle passar fint att ta till om du vill ha en festlig avslutning på juldagarna.

Receptet är för två personer men är enkelt att göra till fler.

Jag rörde även ihop crème fraiche och mosad gorgonzola som extra tillbehör.

En varm sallad på lättkokta haricot verts med strimlad, skållad mandel, kokt blomkål eller broccoli passar också bra till.

De gröna bönorna fick en dressing av kallpressad olivolja, balsamvinäger, salt och peppar strax innan serveringen.

Gorgonzolafylld lax

2 skivor lax à 150 g

3-4 msk gorgonzola

Salt och nymald peppar

Dra bort benen från laxsidan. Skär ca 3 cm tjocka skivor ner genom skinnet. Skär bort även det, så du har en skinn och benfri laxbit.

Skär en remsa av laxskivan genom att lägga ett snitt från den smala delen, genom den tjocka. Men inte hela vägen, lämna ett par cm vid kanten.

Håll handen pressad mot laxbiten när du skär, så går det lättare.

Vik ut den skurna biten, så laxen blir som en lång remsa. Krydda med salt och peppar och bred över gorgonzolan.

Rulla ihop laxremsan som en rulltårtsbit, fäst med tandpetare. Lägg på en smord, ugnsfast form.

Hit kan du förbereda, för att ta fram och gratinera precis innan serveringen.

Grädda rullarna på 200° i ca 10 minuter. Laxen går fort att gräddas färdig i och med att den är skuren.

Mammas dillmajonnäs

1 dl majonnäs

½ dl crème fraiche

1 msk finhackad smörgåsgurka

1 tsk spad från gurkburken

1 tsk finhackad kapris

1 tsk  senap

1 msk finhackad dill

Lite pressad citron

Salt och peppar

Rör ihop majonnäs och crème fraiche, blanda ner övriga ingredienser.

Ställ in i kylen en timme innan serveringen, då utvecklas smakerna bättre.

Fler tips på smakrika rätter och goda tillbehör hittar du i min senaste bok Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker.

Den har jag skrivit tillsammans med LCHF-pionjären Lars-Erik Litsfeldt, som ligger bakom ett tiotal böcker om diabetes.

Pestogratinerad lax med sallad på ägg, chèvre och räkor från Stora diabeteskokboken
Foto Mikael Eriksson