En kaka till kaffet
Idag får du tips på en riktigt lättbakad kaka med härlig smak av kardemumma.
Det är inte ofta jag bakar numer, men ibland smakar det gott med något litet till kaffet.
Vi blir fler och fler som äter glutenfritt, vill du prova fler av mina kakrecept så hittar du några favoriter i Gammaldags husmanskost på nytt sätt.
Efter receptet ser du några bilder från den kokboken, som jag skrivit tillsammans med Annika Dahlqvist.
Frökakor ca 25 st
50 g smör/kokosolja
2 dl pumpakärnor
2 dl sesamfrön
½ dl mandelmjöl
½ dl vatten
1-2 msk honung, björksocker, el valfri sötning
2 tsk fiberhusk
1 tsk nymald kardemumma
1 krm vaniljpulver
ca 1 krm salt
Smält smöret, rör under tiden ihop alla torra ingredienser.
Blanda ner vatten, smör och honung, rör om ordentligt och smaka av så det blir lagom sälta.
Ställ i kylen 1 timme för att svälla, rulla sen små runda bollar av degen och lägg på bakplåtspapper.
Platta till bollarna lätt och grädda i 200° i 10-12 minuter.
Låt kakorna svalna på galler, frys in dem som inte går åt när de är nybakta.
För att få dem lika frasiga och goda som nygräddade, värm på dem lite i ugnen när de tinat.