Varma mackor med bacon & svampstuvning


Ikväll är en riktig varma mackor-kväll hos familjen Nilsson! Den främsta anledningen är det snabba, enkla, ”slippa-tänka-bara-göra”… Ja, så är det!

En riktig varm macka i ugn ska ha en stuvning tycker jag. Gillar man svampstuvning så kör på de, gillar man skinkstuvning så kör på de… Eller så kan man variera med en baconstuvning eller köra all-in med både svamp & baconstuvning! Jag lovar, det är vansinnigt gott!

På de behövs lite tomat och ost, kanske en och annan ananas om man vill. Och om man råkar vara en champinjon-o-holic, ta några till överst… :-P Pizzakrydda och sen skjuts in i ugnen! Bröd efter don och person. 225 grader ca 15min sen e de klart! ;-)

12 st
Det här behöver du :
1 pkt bacon, ca 120 gram
1 burk skivade champinjoner
1-2 tsk D’Elidas chilisås
2 msk pressad citron
3 msk vetemjöl
3 dl gräddmjölk
2 krm vitpeppar
En nypa salt

GÖR SÅHÄR :
Skär bacon i bitar och bryn i het stekpanna i lite smör. Häll på de skivade champinjonerna, chilisås och pressad citron. Pudra över mjölet och vänd runt.

Sänk värmen och slå på gräddmjölken. Rör ihop. Tillsätt vitpeppar och låt puttra några minuter. Smaka av med salt o peppar. Bred stuvningen på 12st brödskivor, lägg på tomat, ananas, ost och pizzakrydda. Gratinera i ugn 225 grader ca 15-20min.

The post Varma mackor med bacon & svampstuvning appeared first on Kryddburken.se.

Joline lagar mat – Kött & potatis!


Ikväll var det Joline som lagade maten här hemma! Kött & potatis – det är redig mat de! 

Hon är duktig i köket, sköter stekpannan, värmen och köttet felfritt, är noga med att brynt blir brynt, kryddat blir kryddat och sås blir sås! Hon vet att köttet ska inte ner i stekpannan förrän smöret tystnat, kött med fettkappa måste snittas annars blir det ”skålar” när man steker! En såsredning kan man göra både som botten och topp och vill man ha mört kött måste det få bräsera länge! Ja, lite har hon snappat upp i alla fall! ;-) Jag är verkligen glad att hon tycker det är kul att laga mat!

- ”Man kan ju smaksätta med sån lök mamma?!
- ”Åh vitlök!!” 

- ”Å så kan man skiva en morot” 
- ”Lite sån där vinäger som fräser och soya också!”
- ”Och i såsen kan vi vispa ner den där osten”
- ”Alltså det kommer bli såååå gott alltså!!!” 

Salt & peppar fixar hon galant, lagom mycket och kryddkvarnen vrids och vitpepparn kittlas i näsan! Fantasin är det ingen brist på! Till köttet valde hon sin favorit; hasselbackspotatis med riven ost! Globlakniven har hon lärt sig hantera, ja den är vass och koncentration på topp! Smaka av är viktigt också! ”Såsen får man inte salta för mycket för den smakar ju mer salt på tallriken är på en tesked”! 

Ja, det blev väldigt gott och det åts och det åts och alla tallrikar var renskrapade! Mätta och nöjda blev vi!!

4 pers
Det här behöver du : 

4-6 kotletter
Smör till stekning
Salt & vitpeppar
Grovmalen svartpeppar
-
2 morötter
2 banan schalottenlök
1 solo vitlök
1 msk balsamvinäger
2 tsk mushroom soya
2 msk oxfond
4 dl vatten + mer allt eftersom
-
maizenamjöl + vatten till redning
ca 150 gram st agur eller annan grönmögelost
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Fräs på kotletterna i het stekpanna med smör så de blir fint brynta. Salta och peppra. Skala morötterna och slanta. Skala lök och hacka grovt. Lägg ner i pannan med kotletterna. Riv över vitlöken. Slå på balsamvinäger, soya och oxfond samt vatten så det precis täcker kotletterna. Sänk värmen till medel och bräsera utan lock ca 1½ timme, fyll på mer vatten allt efterhand det kokar bort. När kotletterna är möra, tillsätt så mkt vatten el. buljong som behövs till önskad mängd sås. Red av med maizena utrört i vatten för tjockare konsistens. Låt puttra ihop. Smula ner mögelosten i såsen och låt den smälta. Smaka av med salt och peppar.


Kotletterna bräseras. 

Imorgon blir det schlagermeny med snacks, varmrätt och dessert, missa inte det! Innan dess ska vi dock spendera dagen i pulkabacken! Renskinnet hänger på tork efter dagens snörace! Stekta ägg och limpsmörgåsar med varm choklad ska också fixas på morgonkvisten!

Ha en fin helg allihopa, vi ses imorgon!