Fylld franska med champinjonstuvning (vegetarisk)

fylld_franska_champinjonstuvning
Dags för lite 80-talsmat igen! Fylld franska på klassiskt vis har nog alla av min årskull (-78) ätit någon gång. En återkommande rätt när jag var liten men då fylld med köttfärs. Ni hittar det receptet med färs HÄR. Och en annan variant med bacon HÄR. Nu har jag dock rensat kylskåpet och fick fram både champinjoner, tomat, paprika och en liten kant ost av port salut! Den osten är verkligen den godaste att gratinera så på grund av den dök faktiskt tanken upp. ;-)

En franska vitt bröd, gärna dagsgammal gör sig allra bäst. En fyllning/stuvning här i form av champinjoner och lök. Toppad med röd paprika, tomater och riven ost!

Nä, bättre ”mitt-i-veckan-mys” blir det faktiskt inte! :-P

4 port
Det här behöver du : 

1 helt franskbröd
150 gram färska champinjoner
1 gul lök
Salt & peppar
2 msk vetemjöl
2 dl grädde
2 dl vatten
1 tsk soya
1 tärning grönsaksbuljong
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Hetta upp en stekpanna. Fräs svampen utan smör tillsammans med löken tills svampen mjuknat och krympt. Tillsätt en klick smör. Vänd runt, salta och peppra. Pudra över vetemjölet (redning) och späd med grädde och vatten. Tillsätt soya och grönsaksbuljong. Låt såsen puttra ihop. Smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan så länge.

Dela franskbrödet på längden, gröp ur något i mitten. Fyll med stuvningen. Toppa med skivade tomater och paprika. Lägg på ”locket” och riv över ost. Gratinera ca 20-25 min i 200 grader.

champinjonstuvning_franska_fylld
Champinjon & lökstuvning puttrar…

franska_franskbröd
Dagsgammalt bröd. Skär av ”toppen” längs med hela.

champinjonstuvning_fylld_franska
Fyll med stuvning, toppa med skivade tomater, paprika och några ostskivor. På med ”locket”.

franska_fylld_champinjonstuvning
Riv över ost (port salut).

fylld_franska
Gratinera i ugn, ca 20-25 min i 200 grader. Färdigt! :-P

Rostfranska – godaste receptet!

rostbröd_rostfranska
En riktig favoritmorgon, speciellt en helg är för mig en stor kopp earl grey the & rostat franskbröd med prästost. Radion på i bakgrunden och en rykande ny tidning att bläddra i. Ännu bättre blir det om brödet är hembakat. Det finns nog egentligen inget som slår bröd man bakat själv som man stoppar i brödrosten, inte ens i närheten av dagens köpebröd, så mycket godare.

Dessa franskbröd eller rostfranska är busenkla att baka. Skiva sedan bröden och frys in till helgens långfrukost, då är du väl förberedd. Ja, jag vet det är bara tisdag idag men snart är det helg igen! ;-)

2 franskbröd
Det här behöver du : 
1 pkt jäst
50 gram smör
6 dl vatten
½ dl ljus sirap
1 kg mjöl (jag tog 2/3 vetemjöl + 1/3 grahamsmjöl)
2 tsk flingsalt

GÖR SÅHÄR : 
Smula ner jästen i en degbunke, använd med fördel maskin för degen ska knådas länge…
Smält smöret och slå på vattnet, ljumma till 37 grader och slå över jästen. Tillsätt sirap och hälften av mjölet. Knåda ca 10 min. Pudra över mjöl och låt degen jäsa.

Efter 45 min kör igång maskinen igen och tillsätt resten av mjölet, spara lite utbakning dock. Tillsätt även saltet. Arbeta degen ca 10 min till. Stjälp upp på mjölat bakbord och forma snabbt ihop två avlånga bröd. Lägg i form. Låt jäsa 45 min.

Grädda i 175 grader ca 40-50 min.

franska_lantbröd
Bröden ska nu jäsa en andra gång i formarna.

rostfranska_recept
Efter 45 min.

långfranska_bröd_brödform
Och efter ytterliggare ca 45 min i ugnen…

rostfranska_recept_rosta_bröd
Höga, fina rostfranskor. Skär upp och frys in. Godare finns bara inte! :-P

The post Rostfranska – godaste receptet! appeared first on Kryddburken.se.