Fläskfilégryta med vitt vin och vitlök

fläskfilegryta_vitt_vin
Häromdan gjorde jag en så otroligt god gryta med massa goda smaker, allt för att väcka smaklökarna ett snäpp här hemma. Vitlök ska de va när man är förkyld – massor med vitlök! Det är dock lite svårt att smaka av dock när man knappt har nån näsa kvar men jädrans så gott det blev.

Denna enkla rätt tog mig två timmar i köket att få till, men har man inte ”slow-motion-mode” påkopplat borde det inte ta mer än 30 min. ;-) Tyckte jag var himla duktig i alla fall och det var gott med lite ”riktig” mat efter alla helger, julmat och festmåltider. Jag är något seg med uppdateringarna här just nu, men det känns som vi alla är på bättringsvägen ändå. Peppar, peppar…

Och som Vickan (Matplatsen) skrev till mig på instagram…
- ”Du och dina champinjoner”… :-P
Ja – så är det! Kan inte va utan dom!

4 port
Det här behöver du :
1 fläskfilé ca 450 gram
Smör till stekning
Trocomare örtsalt
Svartpeppar
3 vitlöksklyftor
2½ dl vitt vin
2 små rödlök
1 grön paprika
1 burk hela champinjoner
2 dl grädde
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Putsa fläskfilén och skär i skivor. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn fläskfilén så den får fin färg. Krydda med trocomare örtsalt och rikligt med svartpeppar. Pressa över tre vitlöksklyftor och slå på vinet.

Skär lök och paprika i strimlor, dela dom stora champinjonerna men låt dom små vara hela. Tillsätt i grytan.

Slå på grädden och låt koka ihop till en krämig sås, ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera med ris, pasta, potatis eller en matig sallad.

fläskfile_köttgryta_vitt_vin

Fläskfilégryta med paprika

fläskfile_paprikasås
En lite hetare köttgryta med smak av paprika och chili passar utmärkt till helgen, värmer både kropp och själ nu när minusgraderna åter pekar neråt! ;-) Ett lent potatis & blomkålsmos till ger fin brytning till hettan. Dosera chilisåsen efter egen smak och tycke och smaka av tills du hittar rätt balans. Dubbelmums va gott det är! *gör-ett-tappert-försök-att-byta-ut-mitt-evinnerliga-vansinnigt-gott-till-något-nytt-som-dubbelmums* :-P

Ha en underbar fredag allihopa! 

4 port
Det här behöver du : 
1 fläskfilé
Trocomare örtsalt
Svartpeppar
2 röda paprikor
1 vitlök
1 msk tomatpuré
1 tsk D´Elidas chilisås
4 dl grönsaksbuljong (1st fond el. tärning + 4 dl vatten)
1 burk creme fraiche

GÖR SÅHÄR : 
Putsa fläskfilén och skär i skivor. Stek i het panna i olja eller smör. Krydda med trocomare och nymalen svartpeppar. Hacka paprika och vitlök och fräs med när fläskfilén fått lite färg. Tillsätt tomatpuré, chilisås och buljong. Låt puttra utan lock på medelvärme. Rör ner en burk creme fraiche och låt få ett litet uppkok. Smaka av med trocomare, ev. mer chilisås.

fläskfile_gryta_köttgryta_paprikasås
En härligt doftande god fläskfilé i smakrik sås.

 

Fläskfilé citrus med hasselbackspotatis och örtsky


Fars dag idag! Älskade pappor runtom i världen idag är det just eran dag. Både här hemma, på kyrkogården och i norrland finns dom oss nära idag…

Alla tänker vi på dom på vårt sätt och alla betyder dom mycket i våra hjärtan! Nickes pappa finns ej med oss men han lever ändå här med oss i vårt hus på nåt sätt. Max & Joline har sin ”bästaste pappa Nicke” och jag har min pappa Dennis många mil uppe i norr, långt ifrån mig som jag saknar enormt… Man ska ändå vara tacksam för de man har, alla har det inte så fint trots allt…

Vi har firat vår Nicke här hemma idag med frukost och små presenter, kort, choklad och teckningar från barnen. En stund på kyrkogården hos Bertil och tänt ljus. Min svärfar, barnens farfar och Nickes pappa.

Lite senare, hemma igen lagade jag till denna middag och strax är det barnen som fixar dessert lagom tills ”Solsidan” början! Jag får återkomma till den imorgon för nu tar vi kväller här i Öj, trötta och nöjda efter en lång dag fylld av känslor, bus och god mat!

En fin, eftertänksam dag på alla sätt… 

Fläskfile citrus 6-8 port
2 fläskfiléer, ca 400 gram styck
Olja + smör till stekning
1-2 msk hemmagjort örtsalt
2 msk vetemjöl
7 dl vatten
2 st fond du chef grönsak
3 rengjorda och sköljda clementiner
2 rengjorda och sköljda lime
1 rengjord och sköljd citron
1 bruk creme fraiche
150 gram sugar snaps
150 gram färska chmapinjoner
Några varv med pepparkvarnen

GÖR SÅHÄR:
Putsa fläskfiléerna och skär i ca 1½ cm tjocka skivor. Banka ut dom lätt med köttklubba. Bryn i het stekpanna så de får fin färg på bägge sidorna. Krydda med örtsalt. Slå på vatten och tillsätt fond du chef grönsaksbuljong. Halvera clementiner, lime och citron.

Pressa ur juicen ur dom i stekpanna och lägg i de hela skalen och låt puttra med ca 10 min. Tryck ut alls juice ur citrusfrukterna med en träslev mot kanten och plocka sedan upp dom. Rör ner en burk creme fraiche i såsen. Dra några varv med pepparkvarnen. Tillsätt sugar snaps och skivade champinjoner. Låt puttra nån minut bara. Smaka av med salt och peppar. Servera med hasselbackspotatis, skyn från stekpannan och färsk timjan.


Fars dag-middagen förbereds. Tittar ni riktigt nog kan ni kanske ana barnens dessert dom ska ordna med lite senare också! :-P


Champinjoner…. ;-)


Hasselbackspotatis är en stor favorit här hemma.


Fläskfilen lätt bankad med köttklubban.


Clementiner och lime. Citron ska också vara med för att sätta extra syra och piff på grytan.


En bottenredning med pudrat mjöl över köttet innan vätskan tillsätts.


Vatten, buljong och citron får nu puttra ner ca 10 min och ge härlig smak till grytan.


Sugar snaps och champinjoner ger fina kontraster.


En burk creme fraiche…


Hasselbackarna är klara och dags för servering!


Smaklig måltid på fars dag alla pappor!

The post Fläskfilé citrus med hasselbackspotatis och örtsky appeared first on Kryddburken.se.

Vitlöksdoftande fläskfilégryta med ”crushed potatoes” och lite hur ni tänker kring griskött?!


Jag köper nästan aldrig fläskfilé, det hör faktiskt till ovanligheten, jag har väldigt lätt för att låta den ligga kvar i köttdisken. Det är visserligen en mör, fin liten bit men den smakar inte mycket och det är dessutom en så ynka liten del på en hel gris så jag hoppar gärna över den både för att påtala fördelarna med andra köttdetaljer och för att gynna bonden som faktiskt föder upp en hel gris med både karré, kotlett, revben, grisfötter, sidfläsk, lägg, skinkstek, bog osv osv… Det är inte en fläskfilé som göds inför slakt som så många tycks tro när det kommer till de populära kötträtter. Den går ju naturligtvis att marinera och krydda och lägga på grillen men inte gör den sig särskilt rättvis som filé då heller. Jag föredrar hellre den sk. ytterfilén, utskuren benfri kotlett om man nu ska ersätta fläskfilén med något, den smakar desto mer också.

Varför lägger jag upp ett recept med fläskfilé då undrar ni?
Köttet är skickat från Bodalsgris som varuprov, en nysatsning med lokala grisbönder från Bohuslän & Dalsland. Konceptet är enkelt; Glada grisar, glada bönder och korta transportsträckor mellan gårdar och slakteri. Sånt gillas, så det blir tummen upp redan innan köttet har tillagats.

Bodalsgris har även blogg man kan följa >>

Detta är nånting jag verkligen hoppas kommer utökas bland Sveriges köttbönder. Att ta fasta på att sammanföra de lokala närproducenterna och värna om både uppfödning och slakt, att ge oss konsumenter direkta och tydliga bud om vart köttet kommer ifrån och hur det är uppfött och slaktat utan att man ska behöva genomföra några större detektivarbeten.

En sak som jag funderat över länge är etiketterna på det förpackade köttet. Som konsument hade jag velat ha informationen om köttets ursprung direkt på etiketten. Vilken gård kommer köttet ifrån? Vilket slakteri? Är det en så pass invecklad historia eller skulle inte varje förpackning kunna vara id-märkt med kanske ett nummer som man enkelt kan slå upp/spåra i en databas på nätet och hitta just dessa uppgifter om gård och slakteri och även kunna följa länkar till respektive hemsidor? Ungefär som ett paket från DHL med kollinummer??

Det hade jag tyckt varit väldigt kul! :-P Om möjligheten fanns där tror jag det skulle väcka intresset hos fler konsumenter att köpa ”sitt” kött som man känner igen, eller?! Hur tänker du?

Kvalité och smak finns inget att klaga på. Det slog mig dock att det verkligen doftade fläskkött när jag brynte filéskivorna, riktigt fläsk som fläskkött ska lukta. Och smaken var det trots sås och kryddor en väldigt utpräglad fläsksmak på. Har ni någon gång grillat rent sidfläsk över öppen eld på en bergsklippa i norrlands insjöar och ätit direkt i handen utan kryddor så vet ni vad jag menar, det är gott! ;-)

Priset då?
Har faktiskt inte fått några uppgifter men har mailat marknadschefen och invätar svar så jag återkommer till det.
Redigerat; 
Marknadschefen meddelar nu att priset ligger under kilopriset av Scans köttsortiment. Det skall inte ligga högre än svensk fläskött gör alltså.  Exempel; fläskfile 149:-/kg för Bodalsgris, 159-169:-/kg för Scans.

Importerat fläskött ligger runt 109-119:-/kg.

Var finns köttet att köpa? 
Coop-butikerna i Bohuslän & Dalsland. (Med förhoppning om att fler köttbönder följer samma koncept runt om i landet så även vi på syd & östkusten, mellansverige och norrland kan ta del av lika utbud)


Foto: Lasse Forsberg/ Matfranregionen.se 


Nu till mitt recept med just fläskfilén då. Jag valde att skära köttet i skivor och bryna det hastigt för att sedan låta det puttra färdigt i en god sås. Enkelt så det förslår och med en fläskfilé ska man inte behöva puttra den länge för att köttet ska vara mört. Det behövdes inte heller.

4 port
Det här behöver du :
1 fläskfilé ca 450 gram
Smör till stekning
Nymalen svartpeppar
3 finrivna vitlöksklyftor
1 msk rödvinsvinäger
1 msk tomatpuré
5 dl köttbuljong (egen, fond el. tärning)
2 dl grädde
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Putsa fläskfilén från hinnor. Skär i skivor och bryn i smör i het stekpanna så de får fin färg. Krtydda med nymalen svartpeppar. Lägg åt sidan så länge. Vispa ur stekpannan med finriven vitlök, vinäger tomatpuré och buljong. Lägg i skivorna av fläskfilén  och slå på grädden. Sänk värmen och låt småputtra utan lock ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.


Fläskfilén ska nu puttra utan lock ca 10-15 min.


Under tiden skjutsar man in potatisen i ugnen på 225 grader ca 10-15 min. Använd färdigkokt potatis som du ”mosar” till med en gaffel, strö på lite ost, salt och peppar och gratinera i ugnen. Supergott tillbehör till kött och perfekt när det finns överbliven kokt potatis i kylen.


Salladen gjorde jag på strimlad isbergssallad, gurka och en burk från Fontana med fetaostfyllda oliver och soltorkade tomater i chilimarinad. Pressade över en halv citron, lite olivolja, flingsalt och några varv med pepparkvarnen. Så enkel och vansinnigt god! Denna sallad kan du äta som den är, som tillbehör eller blanda med pasta för en god pastasallad.


Fläskfilén har fått puttra ihop och såsen blivit krämig. Dags att servera.


”Crushed potatoes” är gratinerad och det doftar sååå gott i hela köket!


Smaklig måltid!