Kycklinggryta med sommarprimörer och doft av timjan


Vem längtar inte efter en härlig gryta fastän det är sommar? Jag gör det i alla fall! En gryta full av härliga sommarprimörer såsom salladslök, späda små morötter & paprika. Zucchini, palsternacka och rotselleri hade jag också i och självklart champinjoner.

Men en härlig syra av citron och mustiga smaker av vitlök och timjan blir det här en rejäl sommargryta som räcker till många. Jag använde tre normalstora kycklingfiléer och med allt detta blev det en gryta som räckte gott till 7-8 port.

Det här behöver du : 
3 kycklingfiléer el. annat kött motsvarade 450 gram
Svartpeppar
1 tsk torkad timjan
1 knippe salladslök
2 vitlöksklyftor
2 citroner
6-8 dl kraftig kycklingbuljong (egen, fond el. tärning)
1 msk tomatpuré
1 knippe morötter
1 palsternacka
1 kvarts rotselleri
½ zucchini
1 paprika
2 dl grädde
Salt & peppar
150 gram färska champinjoner
1 knippe färsk timjan

GÖR SÅHÄR : 
Skär kyckligen i bitar. Bryn i het stekpanna i lite olja. Krydda med nymalen svartpeppar och smula över torkad timjan. Tillsätt salladslöken och vitlöken. Pressa över saften från citronerna. Slå på buljong, tillsätt tomatpurén och sänk värmen till medel. Slanta grönsaker och rotsaker och lägg i. Zucchini och paprika kan du lägga ner efter att rotsakerna fått puttra några minuter. Slå sen på grädde och låt grytan sjuda ca 10 min. Smaka av med salt och peppar. Skiva ner champinjonerna. Red ev. av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten för tjockare konsistens på såsen. Avsluta med färsk timjan före servering.


Förberedelser…


Kycklingen bryns så den får fin färg. Sen i med lök, vitlök och pressa över citron!


Buljong och övriga rotsaker och grönsaker…


En skvätt grädde och champinjoner… Smaka av, salta, peppra, red av såsen, strössla över färsk timjan.


Servera med ett gott ris.


Ja, smaklig gryta då! :-P

Pankopanerad torskfilé och kustvägen förbi Bruddesta


I helgen var barnen och jag iväg på en liten utflykt längs kustvägen här på ön.

Från Äleklinta körde vi upp till Sandvik med ett stopp vid bl a. Bruddesta fiskeläger. Där är bara sååå vacker med dom idylliska sjöbodarna, dom klippiga bergssluttningarna, terrängen intill alvaret och för att inte tala om växtriket. Oorkideerna och alla färgsprakanade markkrypare överallt.

Det går dock inte fort fram på den steniga och guppiga grusvägen, max 30km/h och betande djur, färrister och möten om vartannat gör att man verkligen hinner njuta av naturen med blåkulla i horisonten…

En vacker regntung dag från början som slutade i strålande sol när vi kom fram till Sandviks hamn. Där köpte vi med oss färska torskfiléer hem och panerade med panko. Så vansinnigt gott!

Jag vet jag snöar in lite på fisk nu men de blir så när jag får nått i skallen jag bara ”måste” och de ena föder de andra… :-P


Bruddesta fiskeläger. Dom vackra sjöbodarna i sten…


Härligt sjöutsikt från fiskebodarna.


Bergsslutningen… Där ovanpå går den gamla kustvägen på västra sidan Öland.


Ett stilleben där man måste blunda en smula för att känna energin från allt arbete som susar från sjön och fiskebodarna…


Doppa-fötterna-vatten och alger som inte luktar illa!


Himlen mörknade och helt plötsligt stod vi mitt i världens ösregn så skynda, skynda upp till bilen igen!


Körde förbi stenbrotten vid Lofta. Här finns många konstverk uträttade av små barnahänder… Sååå vacker!


Regnet vräker ner, men vad gör väl det… När det regnar på Öland så infinner det det mest vackra fotoljus man kan önska…


Vem kan inte tänka sig att sätta sig här och koppla av en stund?


Åter till fiskeriverksamheten. Här har jag förberett för panering. Vetemjöl blandat med salt och malen vitpeppari en skål, 4 ägg i en annan och panko ströbröd i den tredje (asiatiskt ströbröd). Den här mängden som ni ser är helt och hållet tagen på en höft  men räckte till ca 8 torskfiléer. Snåla inte med salt & vitpeppar i vetemjölet bara…


Såhär fina blev dom pankopanerade torskfiléerna!


Jag friterade dom inte i nån fritös med stekte i rejält med rapsolja + en klick smör för smakens skull på medelvärme. Knappt en minut på varje sida.


Kokt potatis, remouladsås och pressad citron… Gröna ärter ser jag nu att det fattas, men va sjutton!! ;-)