Fisk och spenat på nytt sätt
Färsk bladspenat som tillbehör till fisk är alltid gott, det har varit en av mina favoritgrönsaker ända sen jag var barn.
Mamma odlade mycket spenat hemma, den trivdes bra i det rätt kyliga klimatet i nordvästra Dalarna.
Sen att det gröna bladet är väldigt nyttigt och innehåller väldigt få (0,7g) kolhydrater gör knappast saken sämre.
Dill räknas väl oftast bara som garnering, men den har också ett mycket bra näringsvärde om vi äter lite större mängd.
Den senaste veckan har det behövts extra mycket vitaminer och mineraler, vädret har bitvis varit väldigt ruggigt.
Fick ledvärk, som jag ofta får vid dramatiska väderomslag, och på det lite snuva, men det blev aldrig någon riktig förkylning.
Mitt immunförsvar har verkligen fått mycket bra påfyllning i vinter, så bacillerna biter inte så lätt.
Hoppas du som läser min blogg också inspireras att äta mycket bladgrönt, örter, kryddor och annat som hjälper att hålla immunförsvaret i topptrim.
Även om vintergrönsakerna därhemma inte innehåller lika mycket vitaminer som de som får mogna här i solen, så är det i alla fall betydligt bättre än att äta kemiskt framtagna vitaminer på burk.
Köp ekologiskt odlade grönsaker, de innehåller mer nyttiga ämnen men framför allt mindre onyttiga, såsom bekämpningsmedel och konstgödsel.
Till den här lättlagade gratängen använde jag en varmrökt, hel makrill.
Det kändes inte så kul att äta den kall i regnvädret, så det fick bli en nyskapad fiskgratäng av den.
Du kan använda rester av kokt eller stekt fisk istället eller någon annan varmrökt fisk.
Kan tänka mig att tonfisk på burk skulle fungera fint också.
Du kan förstås laga gratängen utan fisk, då får du ett gott, grönt tillbehör till exempel till korv eller fläsk.
Byt gärna dillen mot någon annan ört, t. ex persilja, oregano, dragon, timjan eller basilika. Ta då lite mindre av de smakstarka örterna.
Fiskgratäng med bladspenat 2 port
200 g varmrökt, kokt eller stekt fisk
250 g förvälld bladspenat
1 dl strimlad purjolök
½ dl pumpakärnor
25 g smör
Salt och peppar
Gratängtäcke:
3 ägg
2 dl finhackad dill
1 dl majonnäs
Salt och peppar
Bryn spenat, purjo och pumpakärnor lätt, krydda med salt och peppar.
Lägg i botten av en smord gratängform och fördela fisken i bitar ovanpå.
Vispa ihop ägg och majonnäs, blanda ner dillen. Smaka av med kryddor.
Bred täcket över fisken och strö över lite extra pumpakärnor.
Gratinera på 175º i 20-30 minuter. Servera med brynt smör, tomat och citron.
Efter regn kommer solsken
Nu har vädret blivit bättre igen, sol och riktigt varmt 1 februari.
Så nu mår jag och lederna bättre igen, här några bilder från söndagspromenaden med en av mina sällsynta selfies :)
Såg nyss att Bokus fortfarande har kvar sitt specialpris på mina kokböcker.
Du kan köpa både Grillmat och Långkok för 79 kr styck via den här länken.