Godis som förr
Jag är väldigt glad att mina föräldrar, och många med dem, använde lördagsgodis när jag var liten i början på 60-talet.
Jag och min syster fick bara äta godis och dricka läsk på lördagarna, det var liksom helt självklart och inget vi ifrågasatte.
Sen att det var en mil till närmsta kiosk underlättade ju saken, det hade nog varit värre om vi bott i ett större samhälle.
När man som jag numer äter sötsaker väldigt sällan, så kanske de här bollarna upplevs som väldigt osöta, så smaka dig fram med smeten.
Bountybollar ca 20 st
2 ½ dl kokosgrädde
1 + 2 dl kokosflingor
1 dl kokosolja med smak
1 krm vaniljpulver
½ krm salt
1 msk honung, björksocker eller annan sötning
ca 1 dl extra kokosflingor till garnering
Blanda allt utom 2 dl kokosflingor i en kastrull.
Koka upp och låt puttra på svag värme i 15 minuter, rör då och då, låt svalna en stund.
Rör ner de resterande kokosflingorna, så blir smeten lite torrare och lättare att forma när den kallnat, ställ i kylen att stelna en timme.
Ta upp matskedsstora bitar med en sked och rulla till bollar, lägg på ett fat.
Häll kokosflingor i en liten skål och lägg ner de rumstempererade bollarna en och en, rulla runt i kokosen så det täcker ordentligt runtom.
Förvara i burk i kylen med smörpapper mellan lagren.
För vanlig Bounty-form så kan du rulla smeten till avlånga bitar och doppa i mörk choklad.
Du kan variera smaksättningen med 1 tsk kardemumma eller rivet skal av en ekologisk lime eller citron.
Vill du testa de syrliga energibollar jag gjorde till Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, så bjuder jag på det receptet här.
Bilderna till kokboken, som blev utsedd till en av världens bästa på kokboks-VM i Kina i somras, är fotograferade av Veronica Kindblad.