Söndagsmiddag – Kycklingschnitzel med blomkålsmos
Blomkålsmos till kycklingschnitzel

Klassisk mat på nytt sätt

Under mina år som restaurangkock serverade jag många olika typer av schnitzlar.

Allt från finaste Wienerschnitzel av kalv till enklare varianter på färsk skinka.

Då panerade med mjöl, ägg och ströbröd, numer använder jag oftast lite psylliumhusk eller pofiber, uppvispat ägg och mandelmjöl, kokosflingor eller sesamfrön när jag panerar.

Dagens kyckling har jag bara panerat lite lätt i kryddor, det blir också väldigt frasigt och gott.

Kryddig kycklingschnitzel

Kryddig kycklingschnitzel 2 port

2 benfria kycklingschnitzlar med skinn

2 msk olivolja

1 tsk salt

½ tsk curry

½ tsk paprikapulver

½ tsk kanel

Blanda ihop kryddorna och saltet. Lägg kycklingen mellan två plastpåsar och banka ut dem ordentligt, jag brukar använda en liten kastrull.

Pensla schnitzlarna på båda sidor med olivolja och strö kryddorna jämnt över.

Lägg på en plåt på bakplåtspapper med skinnsidan upp. Ställ in i mitten av ugnen på 225º.

Stek 5 minuter och ta ut och vänd, stek ca 5 minuter till.

Vänd igen så skinnsidan får bli krispig under ca 3-5 minuter till, beroende på hur tunn din scnitzel är.

Ta ut och låt kycklingen vila en stund på plåten så värmen fördelas jämnt, då blir den ännu saftigare.

Servera med blomkålsmoset, en citronklyfta och smör är gott till.

Vill du hellre göra ett kryddsmör till schnitzeln så finns här sju olika sorter.

Blomkål

Blomkålsmos 2 port

1 litet blomkålshuvud

50 g getost eller fetaost

25 g smör

1 dl hackad bladpersilja

Koka blomkålen mjuk i saltat vatten. Låt vattnet rinna av ordentligt.

Mixa blomkålen tillsammans med ost och smör, rör ner persiljan.

Smaka av om du vill ha mer sälta än den från osten.

Fler tips på vår traditionella mat tillagad utan gluten och med färre kolhydrater än vad som är vanligt finns i Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker och här hittar du Gammaldags husmanskost på nytt sätt som E-bok.