B
Grillad lax med fetaost och mango ca 5-6 port
2 välmogna mango eller ett paket djupfryst, tärnad
Saft av en citron
1 msk honung eller annan sötning
1 färsk, finhackad chili
150 g fetaost
ca 1 kilo laxfilé, helst viltfångad
Mixa mangon med citronsaft, honung och chili.
Häll ner i en kastrull och koka under omrörning ca 10 min, låt svalna.
Viltfångad chumlax, pinklax eller atlantlax brukar finnas i frysdisken på större butiker.
Putsa bort de vita hinnorna, revbenen och dra ut ryggbenen med en pincett eller tång.
Benen sitter i en rad längs den tjockaste delen på laxen, de är lätta att dra ut.
Salta och peppra båda sidor av laxen, lägg den på gallret med köttsidan neråt.
Grilla ca 5 min, vänd försiktigt med hjälp av två stekspadar.
Bred mangosåsen över köttsidan och strö över finhackad fetaost, så det blir jämnt fördelat över hela laxen.
Täck med ugnsfolie och grilla på svag värme i ca en halvtimme.
Det kan låta länge, men det tar tid om man grillar laxen en bit ifrån glöden som jag gjorde.
Här hittar du recept på några av tillbehören till laxen.
Blomkålssallad, inlagd paprika och vitlöksyoghurt.
Den här middagen avnjöt jag hos god vän i hennes stuga utanför Östersund.
Fick senare låna stugan när jag grillade i flera dagar och utomhusbilderna togs till min kokbok Grillmat LCHF.
Har du vänner utomlands så får du gärna tipsa dem om den engelska upplagan, Low Carb High Fat Barbecue.