Thaimat från min artikel i Expressens Allt om LCHF

Fried Rice Cauliflower

Tidningsrecept

Förra månaden skrev jag min första artikel om mat och resor i Expressens Allt om LCHF.

Igår fick jag se resultatet för första gången, mamma hade köpt tidningen när jag var i Turkiet.

Jag delade med mig av mina bästa tips på mat att ha med på resande fot, något jag fått stor erfarenhet av på många utlandsresor sen jag gick över till LCHF.

Det kan vara besvärligt när man äter lågkolhydratkost att hitta något som passar på flygplatser, likaså på flygplan, båtar och tåg.

Där är ofta utbudet av väldigt snabba kolhydrater desto större…

Riktigt roligt att få vara med i så stora sammanhang med mina recept, hoppas att tipsen kan underlätta för många av läsarna på resor framöver.

Sen 4½ år skriver jag om mat varje månad i 100% Östersund och nu det senaste året har jag också medverkat i LCHF Deutschlands månadstidning.

Tidigare skrev jag i Hello Alanya Magazine som då kom ut på engelska och holländska.

Mina recept är alltså redan rätt välkända utomlands i tidningsformat, det blir förstås extra kul när kokböckerna kommer ut på engelska nu till sommaren.

Utländska rätter handlade det om i den här artikeln, jag delade med mig av recept från Thailand, Turkiet och Spanien.

Fried rice är en populär rätt i Thailand, ungefär som vår svenska pytt i panna.

Här har jag gjort om den till en mer LCHF/Paleo-anpassad rätt med grovriven blomkål istället för ris.

Efter receptet kommer bilder på artikeln, klicka på dem för att förstora så de blir lättare att läsa om du missade tidningen.

Fried Rice LCHF/Paleo

Fried Rice på mitt sätt 2 port

150 g strimlat kyckling- eller kalkonbröst

150 g skalade räkor

3 dl grovriven blomkål

1 morot i smala stavar

1 dl strimlad salladslök

½ dl finstrimlad ingefära

2 strimlade vitlöksklyftor

1 röd chili peppar

3 msk kokosolja

2 msk glutenfri tamarisoja

1 pressad lime

Ca ½ tsk salt

Omelett:

2 ägg

1 msk vatten

1 krm salt

Kärna ur och strimla chilipepparen fint. Vill du ha en starkare rätt så behåll kärnorna.

Fräs blomkålsris, morotsstavar och chili i kokosolja ett par minuter. Krydda med salt.

Stek äggsmeten som en pannkaka en minut på var sida.

Lägg upp på skärbrädan och rulla ihop, skär i strimlor.

Bryn köttet, rör ner ingefära och vitlök. Krydda med salt, limesaft och soja.

Blanda ner räkorna, låt fräsa en minut.

Blanda samman kött och räkor med grönsakerna, hetta upp alltsammans.

Servera pytten med omelettstrimlor och pressad lime.

En klick majonnäs smaksatt med finhackad chili och lime blir ett gott och mättande tillbehör.

 Birgitta Höglund i Expressens Allt om LCHF

Birgitta Höglunds recept i Allt om LCHF


Asiatisk soppa med svamp, kyckling och grönsaker

Asiatisk svampsoppa med smörsopp, zucchini, morot, kokosmjölk och Skogslycka från Herbaria

Sopptider i dubbel bemärkelse

Idag får du tips på en god och näringsrik soppa, tänkte att jag på traditionellt vis ska göra torsdagarna till soppdagar härinne på bloggen.

När jag jobbade på restaurang på 80-talet så var det alltid ärtsoppa och pannkaka varje torsdag under vinterhalvåret.

Blev rätt trött på den, det finns ju så otroligt många andra goda soppor att variera med. När jag hittade rätt mycket smörsopp i helgen så kom den här soppan med asiatiska smaker till.

Färdigkokt kyckling och buljong hade jag i frysen sen ett tidigare buljongkok så det var snabbt gjort att koka ihop en soppa.

Jag använde gurkmeja i soppan, dels för att den ger en vacker färg men också för att den innehåller så mycket nyttiga ämnen.

Gurkmeja är bland annat bra mot värk då den har antiinflammatoriska egenskaper. Här kan du läsa mer om den hälsosamma roten hos Sanna Ehdin.

Lika nyttig som den här soppan är, lika onyttiga är de pulversoppor som säljs i butikerna. Läs mer här på Kostrådgivarna, i Lena Boströms mycket upplysande och intressanta inlägg.

http://birgittahoglundspaleo.files.wordpress.com/2014/01/jan-14-paleo-070.jpg?w=225&h=300

Har du inte hemkokt buljong så funkar det fint med ekologisk på tärning eller ännu hellre den här KRAV-märkta från Stockpot.

Jag fick ett erbjudande häromveckan om att testa ekologiska kryddblandningar från Herbaria. Det kom en burk på posten häromdagen med en blandning som heter Skogslycka, som ska passa bra till vilt och svamp.

Jag föredrar oftast rena kryddor som mer framhäver råvarans smak, men det här provet var riktigt bra.

Skogslycka från Herbaria

Så här skriver importören Allt gott om vad Skogslycka innehåller:

Vilt- och svampkrydda.
Beskrivning: Kryddsalt för vilträtter.
Innehåll: Stensalt, apelsingranulat*, svartpeppar*, ingefära*, bockhornsklöver*, kryddpeppar*, kakao*, kanel*, kardemumma*, fänkål*.
*Från kontrollerade ekologiska odlingar.

Skogssvampsoppa

Guldgul kycklingsoppa 2 port

2 dl tärnad svamp, jag hade smörsopp

2 dl zucchini i små tärningar

1 stor morot

2 vitlöksklyftor

2 msk smör/kokosolja

2 dl kokt kycklingkött

2 dl kokosgrädde

1 dl hönsbuljong

2 tsk Skogslycka, kryddblandning från Herbaria

2 tsk gurkmeja

½ dl hackad persilja

Skär moroten i små bitar och hacka vitlöken. Hetta upp smör/kokosolja och bryn svamp, vitlök och morotstärningar en stund så de får lite färg. Tillsätt zucchinin och låt den fräsa med några minuter.

Krydda med Skogslycka och gurkmeja. Inget mer salt eller peppar behövs, allt finns i kryddblandningen. Häll ner kokosgrädden och buljongen, låt koka upp.

Låt puttra på svag värme i 10-15 minuter. Rör ner kycklingköttet och låt allt bli varmt. Ta från värmen och rör ner den hackade persiljan.

Mandelplättar och hallon smakar gott efter soppan.

Mandelplättar med hallon