Rabarberpaj med glass

Denna mycket uppskattade paj brukar jag göra av James Grieve-rabarber. Gör pajdegen av lika delar (i vikt) mjöl och smör. Sätt till mjölet ca en matsked vatten per 100 g mjöl, och finfördela det fuktade mjölet. Låt stå 10 – 20 min. Knåda ihop mjöl och smör, låt det inte bli varmt eller ens ljummet. Gör ett mycket tunnt pajskal. Fodra en smord pajform med skalet (låt skalet vikas över kanten på formen).
Gör även ett lock. Låt locket ligga svalt.
Grädda den fodrade formen, ca 15 min i ca 200 grader C.
Skiva rabarberna (ta bort kärnhusen)
Fyll formen med rabarber och några matskedar sylt. Spruta citronsaft över.
Täck med ett lock av aluminiumfolie.
Grädda i ca 45 min i ca 200  grader C.
Ta av aluminiumfolien och lägg på locket av pajdeg.
Grädda i ca 15 min i ca 200 grader C.
(Dessa pajer gör jag 10 – 15 stycken varje höst, bakar dom halvfärdiga och
fryser in dem.)

Pajdeg (av vetemjöl, smör och vatten)
rabarber (aromrika, syrliga)
Citronsaft
Sylt (drottningsylt)
Vaniljglass med jordgubbsrippel
Cointreau

Servera de varma pajbitarna på ett par skivor glass. Häll likören
över.

Originally posted 2009-09-17 18:22:06. Republished by Blog Post Promoter

Inlägget Rabarberpaj med glass dök först upp på Rabarberpaj.se.

Äppelpaj med glass
Denna mycket uppskattade paj brukar jag göra av James Grieve-äpplen. Gör pajdegen av lika delar (i vikt) mjöl och smör. Sätt till mjölet ca en matsked vatten per 100 g mjöl, och finfördela det fuktade mjölet. Låt stå 10 – 20 min. Knåda ihop mjöl och smör, låt det inte bli varmt eller ens ljummet. [...]
Äppelpaj med glass

Denna mycket uppskattade paj brukar jag göra av James Grieve-äpplen. Gör pajdegen av lika delar (i vikt) mjöl och smör. Sätt till mjölet ca en matsked vatten per 100 g mjöl, och finfördela det fuktade mjölet. Låt stå 10 – 20 min. Knåda ihop mjöl och smör, låt det inte bli varmt eller ens ljummet. … Continue reading Äppelpaj med glass

Inlägget Äppelpaj med glass dök först upp på Äppelpaj.se.

Apelsin och äppelpaj

Blanda i en bunke eller matberedare vetemjöl, strösocker (3/4dl), vanillin-socker och salt. Hacka sedan smöret i små bitar och häll ner det i bunken/matberedaren. Blanda tills du får en smulig/klumpig massa. Häll kanel, det rivna apelsinskalet samt strösocker (2msk) i en plastpåse. Skaka om. Häll sedan ner äppelklyftorna i påsen och skaka om tills all … Continue reading Apelsin och äppelpaj

Inlägget Apelsin och äppelpaj dök först upp på Äppelpaj.se.

Apelsin och äppelpaj
Blanda i en bunke eller matberedare vetemjöl, strösocker (3/4dl), vanillin-socker och salt. Hacka sedan smöret i små bitar och häll ner det i bunken/matberedaren. Blanda tills du får en smulig/klumpig massa. Häll kanel, det rivna apelsinskalet samt strösocker (2msk) i en plastpåse. Skaka om. Häll sedan ner äppelklyftorna i påsen och skaka om tills all [...]
Äppelpaj med katrinplommon och valnötter

Sätt ugnen på 175°. Blanda mjöl, socker och bakpulver. Smält smöret, rör snabbt ihop till en deg. Tryck ut i en ugnssäker form, avlång eller rund, ca 23 cm i diameter. Kärna ur och skär äpplena i bitar. Dela valnötter och katrinplommon. Vispa ihop ägg, socker, kanel och grädde. Häll det i formen. Lägg i … Continue reading Äppelpaj med katrinplommon och valnötter

Inlägget Äppelpaj med katrinplommon och valnötter dök först upp på Äppelpaj.se.

Gammaldags rabarberkaka

Blanda de torra ingredienserna, fördela smöret däri, tillsätt mjölk och ägg. Häll i smord och bröd form, vänd rabarberskivorna i socker och kanel, lägg dem på smeten. Grädda kakan ca 35 min i 160 grader. En väldigt god kaka som blir saftig.

Ingredienser:
2 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2tsk bakpulver
1tsk vaniljsocker
50 g smör eller margarin
1    ägg
2 dl mjölk eller grädde
3-4  rabarber i rabarberskivor
kanel och socker

Originally posted 2009-09-17 02:15:21. Republished by Blog Post Promoter

Inlägget Gammaldags rabarberkaka dök först upp på Rabarberpaj.se.

Gammaldags Äppelkaka

Blanda de torra ingredienserna, fördela smöret däri, tillsätt mjölk och ägg. Häll i smord och bröd form, vänd äppelklyftorna i socker och kanel, lägg dem på smeten. Grädda kakan ca 35 min i 160 grader. En väldigt god kaka som blir saftig. Ingredienser: 2 dl strösocker 4 dl vetemjöl 2tsk bakpulver 1tsk vaniljsocker 50 g … Continue reading Gammaldags Äppelkaka

Inlägget Gammaldags Äppelkaka dök först upp på Äppelpaj.se.

Fransk äppelkaka

Ett härligt och enkelt fransk äppelkaka recept. Ingredienser: 3/4 kg (6 medelstora) äpplen 1 dl mandel eller hasselnötter 100 g smör eller margarin, rumsvarmt 1 1/4 dl socker 2 ägg Gör så här 1. Hacka mandeln. 2. Rör smör och socker smidigt och poröst. 3. Skilj gulor och vitor. 4. Blanda smör, socker, mandel och … Continue reading Fransk äppelkaka

Inlägget Fransk äppelkaka dök först upp på Äppelpaj.se.

Fransk rabarberkaka

Ett härligt och enkelt fransk rabarberkaka recept.

Ingredienser:
3/4 kg (6 medelstora) rabarber
1 dl mandel eller hasselnötter
100 g smör eller margarin, rumsvarmt
1 1/4 dl socker
2 ägg

Gör så här
1. Hacka mandeln.
2. Rör smör och socker smidigt och poröst.
3. Skilj gulor och vitor.
4. Blanda smör, socker, mandel och gulor till en smet.
5. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Vänd försiktigt ner smeten i äggviteskummet.
6. Smörj en ugnssäker form (ca 25 cm i diameter).
7. Riv rabarberna grovt och med skalet kvar, direkt ner i formen.
8. Klicka över smeten och bred ut den så den täcker äppelraspet.
9. Sätt in fatet i 225 grader i mitten av ugnen och grädda kakan i 25 minuter.
10. Serveras med ljummen glass eller vaniljsås

Tips:
Istället för rabarber kan man ta päron eller hälften rabarber och hälften päron.

Originally posted 2009-09-17 02:13:53. Republished by Blog Post Promoter

Inlägget Fransk rabarberkaka dök först upp på Rabarberpaj.se.