Ostbröd
Ostbröd
Källa: Dzena
Portioner:

Ingredienser:
1 dl mandelmjöl
2 ägg
2 dl riven ost
1 tsk bakpulver
ev vallmofrön eller chiafrön, pumpafrön eller annat för garnering som du tycker om
Gör så här:
Blanda allt. Klicka på en plåt och strö över vallmofrön eller chiafrön eller sesamfrön.

Grädda 12-13 minuter i 225 gr.
Den absoluta favoriten!
Ostbröd
Ostbröd
Källa: Dzena
Portioner:

Ingredienser:
1 dl mandelmjöl
2 ägg
2 dl riven ost
1 tsk bakpulver
ev vallmofrön eller chiafrön, pumpafrön eller annat för garnering som du tycker om
Gör så här:
Blanda allt. Klicka på en plåt och strö över vallmofrön eller chiafrön eller sesamfrön.

Grädda 12-13 minuter i 225 gr.
Den absoluta favoriten!
Ostbröd
Ostbröd
Källa: Dzena
Portioner:

Ingredienser:
1 dl mandelmjöl
2 ägg
2 dl riven ost
1 tsk bakpulver
ev vallmofrön eller chiafrön, pumpafrön eller annat för garnering som du tycker om
Gör så här:
Blanda allt. Klicka på en plåt och strö över vallmofrön eller chiafrön eller sesamfrön.

Grädda 12-13 minuter i 225 gr.
Den absoluta favoriten!
Ostbröd
Ostbröd
Källa: Dzena
Portioner:

Ingredienser:
1 dl mandelmjöl
2 ägg
2 dl riven ost
1 tsk bakpulver
ev vallmofrön eller chiafrön, pumpafrön eller annat för garnering som du tycker om
Gör så här:
Blanda allt. Klicka på en plåt och strö över vallmofrön eller chiafrön eller sesamfrön.

Grädda 12-13 minuter i 225 gr.
Den absoluta favoriten!
Ostbröd
Ostbröd
Källa: Dzena
Portioner:

Ingredienser:
1 dl mandelmjöl
2 ägg
2 dl riven ost
1 tsk bakpulver
ev vallmofrön eller chiafrön, pumpafrön eller annat för garnering som du tycker om
Gör så här:
Blanda allt. Klicka på en plåt och strö över vallmofrön eller chiafrön eller sesamfrön.

Grädda 12-13 minuter i 225 gr.
Den absoluta favoriten!
Ostbröd
Källa: Dzena
Portioner:

Ingredienser:
1 dl mandelmjöl
2 ägg
2 dl riven ost
1 tsk bakpulver
ev vallmofrön eller chiafrön, pumpafrön eller annat för garnering som du tycker om
Gör så här:
Blanda allt. Klicka på en plåt och strö över vallmofrön eller chiafrön eller sesamfrön.

Grädda 12-13 minuter i 225 gr.
Den absoluta favoriten!
Ostbröd
Ostbröd
Källa: Dzena
Portioner:

Ingredienser:
1 dl mandelmjöl
2 ägg
2 dl riven ost
1 tsk bakpulver
ev vallmofrön eller chiafrön, pumpafrön eller annat för garnering som du tycker om
Gör så här:
Blanda allt. Klicka på en plåt och strö över vallmofrön eller chiafrön eller sesamfrön.

Grädda 12-13 minuter i 225 gr.
Den absoluta favoriten!
Ostbröd
Ostbröd
Källa: Dzena
Portioner:

Ingredienser:
1 dl mandelmjöl
2 ägg
2 dl riven ost
1 tsk bakpulver
ev vallmofrön eller chiafrön, pumpafrön eller annat för garnering som du tycker om
Gör så här:
Blanda allt. Klicka på en plåt och strö över vallmofrön eller chiafrön eller sesamfrön.

Grädda 12-13 minuter i 225 gr.
Den absoluta favoriten!
Glutenfritt äggbröd / proteinbröd / fröbröd

Äggbröd - Proteinbröd

Brödexperimenten fortsätter

I vinter har jag testat att baka lite olika sorters glutenfria bröd, som passar oss som äter lågkolhydratkost.

De passar förstås också alla som tycker om ett gott bröd bakat på naturliga ingredienser och alla som har celiaki/glutenintolerans.

En del recept anpassade mer efter Paleo med lite sötma från frukt, andra mer strikt LCHF, men alla har förstås varit helt glutenfria.

Det är en viktig sak när man pratar LCHF/Paleo-bröd, att de förutom att innehålla en låg halt kolhydrater, även bör vara glutenfria.

Eftersom både LCHF och Paleo i grunden är helt utan spannmål, så blir det förvirrande när det bakas och säljs glutenhaltigt bröd i butik och skrivs recept på LCHF-bröd med kruskakli på olika håll.

Kostdoktorn, Andreas Eenfeldt, hamnade i blåsväder tidigare i veckan när han kallade CarbZones sortiment för bluffprodukter.

Jag var i kontakt med CarbZone häromåret, just med anledning av att de hade gluten i sina produkter, som på den tiden hade stämpeln LCHF på förpackningarna.

Skickade dem recept på pajbottnar med mandelmjöl, men de svarade att det var för dyrt att baka med sådana ingredienser.

Jag tog en titt på innehållet i en av deras pajer sedan jag blivit tipsad att de nu bakar dem på mandelmjöl.

Första delen i ingredienslistan lät ju lovande, men sen ser det inte lika bra ut:

”Ägg, getost (14%), zucchini, vatten, ekologiskt mandelmjöl, crème fraiche, smör, valnötter (3%), majsstärkelse, betfiber,vetegluten, salt, vetefiber, timjan, kryddor, naturliga aromer, citronjuicekoncentrat.”

Här hittar du min motsvarighet till deras ostpaj, garanterat utan gluten.

Så över till dagens brödrecept. Jag ville ha ett bröd med en högre innehåll av protein, så nu har jag testat att göra ett formbröd med hög halt av ägg och riven ost.

Är inte så förtjust i oopsies, kesobröd och andra liknande LCHF-bröd, de smakar mest stekta ägg. Det här brödet fick lite mer struktur.

Jag använde en typ av hårdost/gräddost på getmjölk som finns här i Turkiet, det blev riktigt god smak av den.

Turkisk getost

God getost på Migros

Men du kan förstås använda vanlig gräddost eller någon lagrad ost, typ Prästost eller Västerbotten.

Jag gjorde det här brödet fritt från mandel/nötmjöl, då jag fått efterlysning från allergiker på såna recept.

Efter receptet följer några bildlänkar till mina övriga recept på fröbröd utan mandel och nötter.

Jag vill också dela ett mycket viktigt inlägg som du kan läsa på Ann Fernholms blogg Ett sötare blod.

Ju fler vi är som delar detta inlägg på bloggar, Facebook och Twitter, desto bättre för folkhälsan. Läs Anns viktiga synpunkter och dela den gärna vidare.

Fröbröd med ägg och ost

Proteinbröd – Äggbröd

8 ägg

3 dl riven ost

100 g smör

2 dl vatten

1½ dl pofiber

½ dl pumpakärnor

2 msk fiberhusk

2 msk linfrön

2 msk vallmofrön

2 msk sesamfrön

ca 1-1½ tsk salt

Smaksättningsförslag:

2 msk svartkummin

2 msk torkad timjan eller oregano

1-2 msk kanel eller kardemumma

1-2 msk stött brödkummin

1-2 msk stött anis eller fänkål

Vispa äggen lätt. Koka upp vattnet med smöret och vispa ner i äggsmeten.

Blanda alla torra ingredienser och rör ner den rivna osten. Blanda väl med äggsmeten, låt svälla i 15 minuter.

Smaka av så du får lagom sälta och tillsätt någon av kryddorna.

Smörj en brödform på ca 1 liter och häll i smeten, den är rätt lös men blir fast under gräddningen.

Grädda i mitten av ugnen på 150º i 1½ timme. Låt svalna en stund i formen och stjälp upp på galler att kallna.

Förvara i en plastpåse i kylen, brödet håller sig bra i cirka en vecka.

Det här brödet blir lite fuktigare och ”svampigare” i konsistensen än ett bröd bakat med mandelmjöl/kokosnötmjöl.

Rosta gärna skivorna lätt eller stek på dem lite i en stekpanna och njut med rejält med smör eller gärna den här avocadoröran.

Brödskivorna blir också riktigt bra med rejält med pålägg till varma mackor eller som små portionspizzor.

Mitt originalrecept på fröknäcke

Mitt originalrecept på fröknäcke

Spröda frökex LCHF/Lavkarbo

Länk till Huså Bröds Spröda frökex, som de bakar efter mitt fröknäckerecept.

Linfrön, Psylliumfrön, Sesamfrön, Ägg, Kokosflingor, Pofiber och Crème Fraiche blir Lowcarbbröd

Fröbröd med kokosflingor

Min variant av Oopsies

Min variant av Oopsies

Frökex med pepparkakssmak

Frökex med pepparkakssmak

Frökex med kardemumma

Frökex med kardemumma

Fröbröd LCHF med Hindi Pastirma

Fröbröd med halloumi


Körsbärspaj

Ugn:200°c
 
Körsbärsfyllning:

1 liter urkärnade, frysta körsbär
4,8 dl saft från de tinade körsbären, späd med vatten till rätt mängd
• 0,8 dl majsstärkelse
• 0,8 dl farinsocker
• 0,8 dl vitt socker
1 tsk mandel extrakt
2 tsk vanilj

Instruktioner
1.Tina körsbärenlåt de hänga i sil över en skål i ett par timmar för att separera körsbär från juice
2.Blanda majsstärkelse med båda socker; placera juicen i en medelstor kastrull och vispa i de torra ingredienserna.
3.Värm på medel låg värme, rör om tills det tjocknar och blir genomskinlig; blandningen kommer att vara mycket tjock
4.Tillsätt körsbär, under ständig omrörning för att få blandningen tillbaka till att koka: 1-2 minuter (det kommer inte riktigt koka, men kommer bubbla i en minut eller två om du fortsätter att röra hela tiden)
5.Ta bort från värme omedelbart annars blir körsbären överkokta.
6.Rör i mandel och vanilj; häll i på glasburk.
7.Låt svalna till rumstemperatur.
8.Frys pajfyllningen, eller förvara i kylskåp i 2-3 veckor i tätsluten behållare.

http://www.acanadianfoodie.com/2014/04/02/homemade-sour-cherry-pie-filling-like-the-one-in-the-can-but-better/

Pajdeg:


5,4 dl mjöl
1,2 dl mandelmjöl
3 msk strösocker
225 gr mycket kallt osaltat smör, skuren i bitar
4-5 matskedar isvatten,
 
Kombinera mjöl, mandelmjöl och socker i en matberedare och pulsa för att kombinera.
Tillsätt smörbitarna jämnt över ytan.
Pulsa tills smöret bryts upp i ärtstora smular, ca 20-25 korta pulser.
Häll över några matskedar vatten och pulsa på låg hastighet, tillsätt mer vatten tills degen börjar bara att komma samman. Du kanske inte behöver allt vatten.
Dela upp degen i två lika bollar linda hårt i två lager av plastfolie, plattartill skivor, och lägg i kylskåp minst 1 timme eller över natten.
Ta ut en degplatta ur kylen och låt stå i rumstemperatur i 5 minuter för att mjuka upp något.
Kavla ut på ett lätt mjölat bakbord till en 30 cm cirkelFlytta försiktigt degen till en 26 cm pajform. Trimma kanterna på degen. Häll i pajfyllningen och förvara i kylskåp medan du förbereder pajskalet till gallret.
 
På ett lätt mjölat bakbord, rulla ut andra pajskalet till en 30 cm cirkel.
Du kan använda detta som ett helt pajlock eller göra ett galler.
 
 
Skär cirkeln i 0,5-1 cm breda remsor.
Pensla kanterna på pajen med ägg.
Ordna hälften av remsorna vertikalt över toppen av kakan, med de längsta remsorna i centrum
Vik försiktigt tillbaka varannan remsa mot mitten. Placera en lång remsa av deg horisontell till de andra remsorna över mitten av kakan. Fäll ut de vikta remsorna att ligga platt ovanpå den horisontella remsan. Vik tillbaka remsorna som inte viks tillbaka förra gången, placera ytterligare horisontella remsor, sedan vik igen. Upprepa tills gallret är klar. Tryck ner kanterna på gallret för att fästa i pajbottens deg. Trimma till kanten.  Pensla med ägg och strö över råsocker (om så önskas).
 
Baka i mitten av ugnen i 35-40 minuter. Blir kanterna bruna fort , täck med folie under sista tiden.
Pajen behöver svalna minst 3 timmar innan uppskärning.