Nu har jag fått prova den färdiga produkten Rebiana – steviasocker, den är dubbelt så söt än socker.
Jag har provbakat en paj ur bakboken med detta i dag och det funkar fint. Blir inga bismaker av varken stevian eller erythritolen.
I pajbotten använde jag 0,5 dl av sockret och i fyllningen 0,25 dl.
Rebiana går att hitta i hälsokostaffären. Det finns också två hemsidor att läsa mer på.
Rebiana.se och Steviasocker.se
Man kommer också kunna hitta 5 av mina recept ur bakboken på hemsidan, där jag omvandlat till just denna sötning.
Skulle några få ändå uppleva bismak av erythritol och ev stevian minskar man bara något på mängderna. Ex 3 msk i en normal kaka.
och jag måste få säga ett extra STORT OCH VARMT TUSEN TACK för alla fina recensioner som ni givit boken och också mig!
Man blir så varm i hjärtat av att läsa dem!
Jag hoppas alla som skrivit en rencension kan känna en go, lång och varm kram från mig!
De fem lyckliga vinnare av min signerad bakbok är:
Lotte Abrahamsson
Martin Klasson
Maria Lorick
Rebecka Jemil
Camilla Irene Johansson
Jag hoppas få iväg era böcker så fort det bara är möjligt och jag hoppas ni finner en bra användning för en bok till eller känner någon som är i stort behov av den!
Är det någon av er som vill att jag skriver något speciellt i er bok för att den just ska ges bort så hör av snarast, helst innan helgen. Jag mailar nu också er alla.
Stor varm kram till alla som givit mig av er tid och era vackra ord!
Det kommer ofta frågor om vad kan jag ta i stället för nötter och mandlar om man är allergisk mot nötter?
Detta är ju inte lätt, för om man vill baka en Mjuk Nötkaka så går ju det inte att baka en nötkaka för en nötallergiker, man blir ju tvungen att välja ex en annan mjuk kaka helt utan nötter, och då är det ju inte längre en nötkaka .
Vill man göra mandelpudding så går inte det heller, man får då kanske välja att göra med kokosflingor men då är det ju inte mandelpudding längre utan en kokospudding.
Man kan inte byta ut en ingrediens som är den viktigaste ingrediensen/smaksättaren för kakan, för då blir det en helt annan kaka.
Det bästa nötallergiker kan göra är att inte söka smaken av nöt då det ju ändå inte går, utan söka andra kakor med smak av annat då ju det är det som fungerar.
Däremot kan man om det är ett recept där en del av innehållet är mandlar, låt säga Kanel och kardemummakakan i bakboken, då kan man ju utesluta mandeln och ta mer av de andra mjölerna eller fylla upp med annat ok mjöl. Kakan är fortfarande en kanel och kardemummakaka, då det inte är nötter eller mandlar som är smaken i kakan.
Men så fort en kaka heter “mandel…” eller “nöt…”, går det ju givetvis inte att ta ”något annat” utan att kakan då också blir “något annat”…
Nötallergiker får tyvärr helt enkelt lära sig leva med denna begränsning… Jag har ingen annan lösning, har ni?
av min signerade bakbok till 5 st vinnare bland de som gjort sig omaket att recensera min bok på Bokus och/eller Adlibris.
Det är fortfarande en chans att hinna skriva ner några rader om min bok och delta i utlottningen. Skriver du på båda ställena så deltar du med två lotter. Viktigt att maila mig på
kontakt snabela mariannslchf.se
Berätta under vilket namn du skrivit och vart du lagt din recension.
Tusen tack till alla som gör mig denna tjänst!
Kul att man hittar sin bakbok lite varstans!
Idag bloggar Hannu på Kinnekulle om min lilla bakbok!
Hannu Sarenström är ju själv författare av fina kokböcker här en sommarkokbok!
För att inte tala om alla de fina tv programmen med trädgårdar! Minns ett avsnitt för många år sedan där han var på Öland (tror jag) och dök in i en gammal trädgård full av självsådda/förökade tulpaner… *drömskt*
En trädgård blir ren poesi när Hannu får berätta om den…
Här berättar aftonbladet om hans trädgård.
Kul att man hittar sin bakbok lite varstans!
Idag bloggar Hannu på Kinnekulle om min lilla bakbok!
Hannu Sarenström är ju själv författare av fina kokböcker här en sommarkokbok!
För att inte tala om alla de fina tv programmen med trädgårdar! Minns ett avsnitt för många år sedan där han var på Öland (tror jag) och dök in i en gammal trädgård full av självsådda/förökade tulpaner… *drömskt*
En trädgård blir ren poesi när Hannu får berätta om den…
Här berättar aftonbladet om hans trädgård.
och då äter så gott som hela Sverige en semla till fikat!
Semlan har ätits traditionellt från fettisdagen och under hela fastan fram till påsk.
Även på denna blogg finns det ett recept på semlor a´la LCHF givetvis, samma recept finns också i bakboken.
Dessa bullar är lika goda dagen efter så det är bara att baka dom ikväll!
Njut semmeldagen!
Karin Eldh som är sajtvärd på Diabetes ifokus har köpt min bok och gjort en superfin och framförallt jätteklok recension av bakboken Baka med LCHF.
Jag vill dela denna med er, den är så tänkvärd och säger precis mitt i prick ( stycke 6) vilka boken är riktad till! Tänk om alla kunde förstå detta!?
Gå gärna in på forumet och kika runt lite!
“Vi med Diabetes typ2 är många, man räknar med att det finns nästan 400 000 st i Sverige och dessutom ett antal som går med diabetes utan att veta om det. En diabetes typ2 upptäcks oftast i något annat sammanhang, t ex en vanlig hälsokontroll eller att man kommer in akut med en annan sjukdom. Då kan man ha gått med sjukdomen i flera år. Även om det blir allt fler i yngre år som får diabetes, är det en sjukdom som oftast drabbar de lite äldre och därför också, felaktigt eller ej, kallas för åldersdiabetes.
Det här betyder att många diabetiker återfinns på sjukhem, långtidsvården eller på annat sätt är beroende av någon för att få lite trevligare tillvaro. Det här betyder också att många inte längre tänker på bantning när det gäller kosten, men det är fortfarande oerhört viktigt att ha rätt kost och undvika allt som har med socker att göra.
Det här betyder också att den sociala delen i livet ofta har varit en kopp kaffe och en kaka, eller flera. Fredagsmys har inte varit chips och öl, utan något extra gott till kaffet. Och på jobbet ofta kanelbullar, kärleksmums eller som nu, semlor. Att sno ihop en sockerkaka till de tillfällen någon kommer på oväntat besök. Det var en gång det fanns något som hette konditori
Med detta vill jag slå ett slag för den bok jag nu har framför mig, Baka med LCHF av Mariann Andersson. Med underrubriken Klassiska bakverk till fika & fest utan socker och gluten. Jag tycker att den här boken ska finnas på vartenda vårdhem, hemma hos varenda en som har diabetes 2 eller har en närstående med diabetes typ 2 och på varenda café på stan. Det är tillräckligt svårt att få en sjukdomsdiagnos om en kronisk sjukdom rent psykiskt och därmed tro att nu är det slut med det goda livet.
Den här boken är inte en LCHF-bantningsbok, den här boken är ett hjälpmedel för att kunna ha kvar sitt sociala liv, att kunna bjuda på något gott till fredagsfikat på jobbet, att baka något och ha med när man besöker gamla mamma på hemmet. Många pratar om sockersug som inte ska uppmuntras eftersom det är en beroendesjukdom, vilket är helt korrekt, men den här boken vänder sig inte till dem. Den här boken är inte till för dem som inte kan ha en skål med lösgodis hemma utan att äta upp hela skålen. Jag är lycklig att jag inte är sockerberoende och lider verkligen med dem som är det.
Det finns INGEN som måste äta socker, men det finns tyvärr alltför många tillfällen där endast sockerbelamrade saker erbjuds. Pausen, någon bakar till kören, efter sammankomsten bjuds på kaffe och kaka….
Tänk om, jag säger bara tänk om…. alla kunde baka ur denna bok och ha med sig att bjuda på. Tänk om vi diabetiker kunde gå in på ett café och också köpa en brownie eller en cupcake utan att den innehåller fruktos som man av någon anledning tycker ska passa. Att baka Mazariner och ha med till farfar. Tänk om man på långvården kunde baka ur denna bok istället för att ha något till kaffestunden som höjer blodsockret till sina gäster.
Den här boken är suverän och inte bara för diabetiker, alla mår så mycket bättre utan socker i alla dess former, dvs inte bara det vita sockret, utan även stärkelse som t ex vetemjöl som också är bannlyst i boken.”
Det blev inte mindre än mina Kokos- och svartvinbärs tarteletter som vann
Vaniljimportens recepttävling!
Jösses, det är så roligt att ett LCHF bakrecept vann så jag vet inte till mig av glädje!
LCHF bakverk rules!
Måste också passa på att varmt gratulera den som i min lilla utlottning vann min bakbok Baka med LCHF
GRATTIS EVA KÄRFSTEDT , ÅNGE, din bok skickas till dig så snart jag kan och givetvis är den signerad!
Sedan det allra allra viktigaste av allt TUSEN TACK alla ni som röstade på mig, idag önskar jag att jag kunde bjuda alla er på en tartelett!
Stor varm bamsekram från mig
Mariann