Det kommer ofta frågor om vad kan jag ta i stället för nötter och mandlar om man är allergisk mot nötter?
Detta är ju inte lätt, för om man vill baka en Mjuk Nötkaka så går ju det inte att baka en nötkaka för en nötallergiker, man blir ju tvungen att välja ex en annan mjuk kaka helt utan nötter, och då är det ju inte längre en nötkaka .
Vill man göra mandelpudding så går inte det heller, man får då kanske välja att göra med kokosflingor men då är det ju inte mandelpudding längre utan en kokospudding.
Man kan inte byta ut en ingrediens som är den viktigaste ingrediensen/smaksättaren för kakan, för då blir det en helt annan kaka.
Det bästa nötallergiker kan göra är att inte söka smaken av nöt då det ju ändå inte går, utan söka andra kakor med smak av annat då ju det är det som fungerar.
Däremot kan man om det är ett recept där en del av innehållet är mandlar, låt säga Kanel och kardemummakakan i bakboken, då kan man ju utesluta mandeln och ta mer av de andra mjölerna eller fylla upp med annat ok mjöl. Kakan är fortfarande en kanel och kardemummakaka, då det inte är nötter eller mandlar som är smaken i kakan.
Men så fort en kaka heter “mandel…” eller “nöt…”, går det ju givetvis inte att ta ”något annat” utan att kakan då också blir “något annat”…
Nötallergiker får tyvärr helt enkelt lära sig leva med denna begränsning… Jag har ingen annan lösning, har ni?
Bloggar etiketter: baka med LCHF, nötallergi