Bountybollar med arrak doppade i nötchoklad
Det här godiset måste ni bara prova om ni älskar bounty och arraksbollar. En favorit hos mig är just arraksbollar eller ”myrstackar” som det hette när jag var liten. Älskar arrak! Du kan göra dubbel sats av smeten och smaksätta hälften med arrakssrom och hälften utan så kan du göra både vanliga bountybollar och denna […]
Arraksbollar (Myrstackar)

arraksbollar_recept
När man vill göra små goda kondisbitar som dammsugare så kan man i samma veva göra dubbel sats och få en hel hög med goda arraksbollar. Jag använder samma deg till bägge recept så det är himla smidigt att få ut två varianter av en deg. ;-)

12 st
Det här behöver du :
300 gram sockerkaka (gärna gårdagens)
½ dl havregryn
1 dl strösocker
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
100 gram smält smör
1 tsk arraksarom (Dr. Oetker)

Chokladströssel

GÖR SÅHÄR :
Bryt ner sockerkakan i bitar i matberedaren. Finhacka till smulor. Tillsätt havregryn, socker, kakao och vaniljsocker.

Smält smöret, tillsätt arrak och rör om så allt blandar sig. Häll över kakdegen och arbeta ihop till en fast deg. Rulla 12 bollar som du rullar i chokladströssel. lägg i små pappersformar. Förvara i kylskåpet i t ex. en plåtburk.

arraksbollar

Sommartårta med jordgubbar, hallon och körsbär

gräddtårta_midsommartårta
Sommarens tårta fylld med solmogna bär, lite slarvigt ihoplagd med vaniljkräm och massor av bär på toppen. Till skolavslutningen gjorde vi den här tårtan till barnen, en modell mindre av en tjockare rulltårta i långpanna. Bara att ta ut runda mått och montera ihop. Kanterna som blir över fryser man in till kaksmulor när man ska göra arraksbollar eller dammsugare.

Även att tårtan är mindre i omkrets så räcker den gott och väl till 6 stora bitar tack vare att den blir så hög! ;-)

1 långpanna tjock tårtbotten;
4 ägg
4 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
100 gram smör
1 dl mjölk

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg, socker och vaniljsocker poröst.Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner i äggsmeten. Vänd runt med slickepott. Tillsätt smöret och mjölken och rör försiktigt till en slät smet. Bred ut i långpanna på bakplåtspapper. (30*40) Grädda ca 40 min i 175 grader. Ta ut och låt svalna något. Ta ut tre runda mått till bottnar.

jordgubbstårta_sommartårta
Fyllning till tårtan är så enkel den kan bli. Vaniljkräm, skivade jordgubbar och lättvispad grädde varvat.

bär_midsommar_tårta
Dekorera med färska bär huller om buller! :-P

midsommartårta_bärtårta_jordgubbar_grädde
Bottnarna blir riktigt saftiga och med smak av vanilj precis som man vill ha till en sommartårta.

bärtårta_jordgubbstårta_gräddtårta

Arraksbollar

arraksbollar
Gomorron! Är ni laddade för lite sötsaker såhär på morgonkvisten? Arraksbollar eller ”myrstackar” är en liten favorit! Gott till kaffet, lagom stor och mycket godare än vanliga chokladbollar. Arrak har ju en speciell smak, lite vuxen sådär. ;-)

Degen är densamma som till ”dammsugare” så använd detta recept om du hellre föredrar dem. Bara att rulla/forma degen till en avlång rulle och ”slå in” i marsipan, skära i bitar och doppa ändarna i smält choklad. Riktiga gobitar bägge två.

12 st
Det här behöver du :
300 gram sockerkaka (gärna gårdagens)
½ dl havregryn
1 dl strösocker
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
100 gram smält smör
1 tsk arraksarom (Dr. Oetker)

Chokladströssel

GÖR SÅHÄR :
Bryt ner sockerkakan i bitar i matberedaren. Finhacka till smulor. Tillsätt havregryn, socker, kakao och vaniljsocker.

Smält smöret, tillsätt arrak och rör om så allt blandar sig. Häll över kakdegen och arbeta ihop till en fast deg. Forma till 12 runda bollar och vänd runt i chokladströssel. Lägg i små aluminiumformar.

arraksbollar_recept
Strössel, deg och formar. Ett snabbt recept om sötsuget skulle infinna sig! :-P

The post Arraksbollar appeared first on Kryddburken.se.

Punschbollar – Arraksbollar – Amarettobollar

Det går även att göra dammsugare av dessa, bara att göra mandelmassa och kavla ut och rulla in degen och doppa ändarna i choklad.

Ingredienser
100 gram mkt mjukt osaltat smör
3 dl mandelmjöl
1 dl hasselnötsmjöl
1 msk kakao
några korn stevia eller annan vald sötning
1-2 msk arom
Arraksarom (eller punsch för dig som kan ta nått sött ibland).
Vill du köra naturligt använder du med fördel Amaretto dessertarom från LCHF butiken, den påminner lite om arrak.

Gör så här:
Blanda väl alla ingredienser, smaka av och ev öka amaretton/arraken, ta i mer mjöl om det känns för löst. Rulla 4-8 bollar och rulla dem i  kakao.

Ställ dem kallt att stelna.

 

 

 

 

Bloggar etiketter: , ,