Stark biff med nudlar

Asiatiskt hetta i köket och öländsk hetta utomhus.😉 Underbart väder och strålande sol, men det blir många och korta stunder ute för hundarna när det är såhär varmt, 10-15 minuter i taget sen vill dom in och svalka sig på stengolvet. I skuggan äter myggen på dom dessutom. Samma för mig. Myggen är fullkomligt galna och biter mig precis överallt och jag håller på klia ihjäl mig!!! Antihistamin ska ju lindra lite men inte i år. Provat smörja på kortisonsalva på betten också men de kliar lika jävligt i alla fall. Och hur mycket mygg-spray och roll-on jag är tar på mig så är dom överallt och sticks. Det brukar ju vara en kort myggsäsong såhär i början sen försvinner dom till sensommaren så lite förtröstan finns dock. Passade på att fixa lite middag nu på eftermiddagen när det varit som varmast. Stark biff med krispiga grönsaker och nudlar. Så gott med en massa isvatten till.

Ingredienserna är enkla. Använd något slags kött. Biff, fläskkött eller kyckling funkar fint. Sen tar jag soya, sweet chili och ostronsås som bas. D’Elidas chilisås för den godaste hettan. Fyller på med grönsaker, vad som helst som kan tänkas finnas i kylskåpet. Servera med nudlar, ris, pasta etc. väldigt enkelt och väldigt gott!

Det här behöver du :

300 gram strimlad lövbiff

3 msk kinesisk soya

4 msk ostronsås

4 msk stark sweet chili

2 tsk D’Elidas chilisås

2 dl vatten

1/2 strimlad purjolök

1/2 gul paprika

100 gram minimajs

100 gram sockerärtor

Sesamfrön

GÖR SÅHÄR :

Strimla köttet och hetta upp en stekpanna. Bryn på hög värme med olja. Tillsätt soya, ostronsås, sweet chilisås och D’Elidas. Låt fräsa ihop. Slå på vattnet och lägg i purjolök och grönsaker. Vänd runt nån minut. Servera med nudlar, toppa med sesamfrön.

En halv purjolök, en halv paprika, minimajs och sockerärtor.

Vänd ner purjolök och grönsaker när köttet fått fräsa ihop med såserna en stund.

Servera med nudlar, toppa med sesamfrön.

Biff i stark sås, godaste av dom alla!

Biff i stark sås blev söndagsmiddag här hemma. En gryta som jag gör ganska ofta, den är bara då vansinnigt god! Lika god som på Kinarestaurang, om inte godare. ? Den här brukar jag variera med lite av varje, beroende på vad jag har hemma. Använder för det mesta lövbiff, men även fläskkött eller kyckling funkar fint. Krispiga grönsaker är ett måste och här är det bara att laborera efter eget tycke och smak.

Det här behöver du :

400 gram lövbiff

2 msk kalvfond

1 flaska ostronsås

1 msk soya

8 dl vatten

1 msk D’Elidas chilisås

1/2 purjolök

1 burk minimajs

1 burk vattenkastanjer

1 burk bambuskott

1 röd paprika

100 gram små, färska champinjoner

Maizenamjöl + vatten till redning

GÖR SÅHÄR :

Skär lövbiffen i strimlor. Fräs på i het, (rymlig) panna med lite olja. Tillsätt kalvfond, ostronsås, soya och D’Elidas. Slå på vattnet och låt koka upp. Sjud grytan på medelvärme ca 20 minuter tills köttet är mört. Tillsätt resten av ingredienserna och låt puttra ytterligare 10 min. Red av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Smaka av med salt och peppar och ev mer chilisås beroende på hur starkt du vill ha det.

Kycklingfiléer i Crockpot med grönsaker och het srirachasås

Mat är livet, det vet vi alla. Ibland tar livet dock en plötsligt vändning och ett för tidigt slut och det är så otroligt obegripligt att ens skriva dom orden just nu. Igår förlorade vi en nära vän, en livskamrat till min mamma, en fd styvfar till mig o väldigt nära vän till vår familj. En personlighet som berört o satt sin prägel på just livet i sig. Det gör så ont att veta att han är borta, tårar rinner och man förstår inte… Varför han? 

Vi är alla ledsna, sörjer på vårt vis o saknar denna person enormt… Jobb ska ju dock skötas ändå o vardagen med familj o barn måste rulla på. Ett grattis även min egen pappa som fyller år idag. ❤️ Är så tacksam att han finns…

 
Känner inte direkt att jag vill fabulera om något recept idag men det var länge sen jag uppdaterade och detta blev riktigt gott. Laga det i Crockpot eller i gryta på spisen. Fråga gärna om ni undrar något. 

All kärlek till er alla… Ta hand om varann… ❤️ Livet är skört… 

 
4 – 6 port 

Det här behöver du : 
1 kg kycklingfiléer

3 msk srirachasås

1 msk Mutti tomatpuré 

4 vitlöksklyftor 

1 liten purjolök 

1 röd snackpaprika 

1/2 zucchini 

2 msk kycklingfond 

2 msk grönsaksfond 

8 dl vatten  

150 gram färska champinjoner

 

GÖR SÅHÄR : 

Om du har en Crockpot som kan ställas på spisen för att bryna kött, använd isåfall den funktionen annars en vanlig stekpanna. Bryn kycklingfiléerna i smör så dom får fin färg. Ta upp o lägg åt sidan sålänge. Finhacka vitlök, purjolök, paprika och zucchini. Tillsätt detta samt övriga ingredienser i Crockpoten. Slå över fond och vatten. Vispa ur bottensatsen o lägg sedan kycklingfiléerna ovanpå. Ställ in på låg i 4 timmar. Rör om i Crockpoten o tillsätt eventuellt maizenamjöl + vatten för en mer krämig sås. Tillsätt små färska champinjoner. Smaka av med salt och peppar. Servera med ris, pasta, potatis eller vad du själv föredrar. 

  

Biff med bambuskott i stark sås

Asiatiskt!! Som jag längtat efter wok och starka såser, krispiga bambuskott och vattenkastanjer. Starkt och smakrikt och så fruktansvärt gott, det är vardagsmat för oss. Jag lovar er detta recept på min biff med bambuskott är precis lika god som på Kinarestaurang, om inte snäppet bättre. Här snålas inte med varken kött eller grönsaker och definitivt inte på smaken. Sen tillhör jag dom som brukar fiska efter så mycket sky de bara går i kantinerna på kinabuffer så här finns även extra sås för den som vill ha de.

Använd biff av fin kvalité, strimla, pudra över en matsked bikarbonat för att göra köttet riktigt mört. Slå på japansk soya och en gnutta socker. Låt marinera i rumstemperatur 2-3 timmar. Där har du hela den otroliga grunden till denna rätt.

Fräs sedan hastigt på i het wokpanna med olja. Tillsätt grönsakerna och slå på vätska. Låt koka upp och krydda dig fram med smakerna till en otroligt god sky till allt som sedan serveras med nykokt ris och pak choi. Bättre blir det inte, jag lovar!
6 port

Det här behöver du : 

Ca 500 gram lövbiff i tunna skivor

1 msk bikarbonat

3 msk ljus japansk soya

1 msk Tamari soya

0,5 msk strösocker

1 liten purjolök

1 grön paprika

2 burkar bambuskott

1 burk vattenkastanjer

0,5 – 0,8 L vatten

3 msk ostronsås

3 msk grönsaksfond

1 msk D’Elidas chilisås

1 msk finriven ingefära

Salt
GÖR SÅHÄR : 

Strimla köttet och lägg i en skål. Pudra över bikarbonat och vänd runt. Slå på soyasåserna. Täck med plastfolie och låt marinera i rumstemperatur ca 2-3 timmar.

Hetta upp en wokpanna med olja och fräs på köttet på hög värme. Lägg i skivad purjolök, paprika, bambuskott och vattenkastanjer och låg fräsa ihop några minuter.

Dags för såsen. Tillsätt vatten, ostronsås, fond, D’Elidas och riven ingefära. Låt koka ihop ca 5 minuter. Red av med lite maizenamjöl utrört i vatten för en jämnare konsistens på skyn. Smaka av med salt. Bättra på vissa smaker om du tycker det behövs mer soya, ostronsås, ingefära, chili etc. Smaka av så mycket tills du är riktigt nöjd.

Avsluta med att bryta över pak choi och servera med ris. Kanongott, hett, smakrikt och krispigt!

Några av ingredienserna.

 

Strimlorna av tunn lövbiff ska marineras med bikarbonat och soya ett par timmar i rumstemperatur. Bikarbonatet gör köttet väldigt mört.

 

Allt blandat i en rymlig wokpanna efter att köttet fått brynas.

 

När såsen monterats och smakats av, lägg på pak choi och servera. Otroligt gott och krispigt tillbehör till denna köttgryta.

 

Biff med bambuskott i stark sås, och lite extra allt… 😜

Varför är kinamat sååååå GOTT??!

Ofta när vi har ärenden över bron brukar vi luncha i Kalmar nånstans. Snabbmatskedjorna som McDonalds, Burger King eller Max lockar inte direkt. Vi brukar välja nåt grekiskt eller asiatisk ställe med lunchbuffé och är man sugen på just kinamat är restaurang Peking vid centralstation i särklass den bästa. Men vad är det som gör kinamaten sååå speciell i smaken? …Förmodligen glutamat! Jag undrar hur den smakar utan denna tillsats, just på restaurang. Det finns ju massor med galet goda recept på kinamat man kan göra hemma och då vet man ju vad det innehåller och det blir verkligen precis lika gott. Men vill man äta ute hade jag nog velat veta vilka ställen som använder sig av det och inte. Märkningen ”No MSG” har jag sett på en del restaurangdörrar men aldrig på en Kinarestaurang. Och hur skadligt det än för kroppen med diverse biverkningar har jag aldrig upplevt att kinamat fått mig att må dåligt, få ont i magen etc. Däremot McDonalds… Hur som så är Peking i Kalmar svårslagen i sin bransch. Biff med bambu och champinjoner är en favorit, liksom stark kyckling i röd curry… Friterat fläsk o honungsmarinad filé…och de wokade grönsakerna med krispiga vattenkastanjer…  Det är bara sååå GOTT! O så en massa sambal oelek på de också. Den får man inte missa!

 

Vilken är din favorit på en kinabuffe? 

 

Tipsa gärna läsarna om bästa restaurangen nära dig!

 

img_5507.jpg

 Godaste!! 😛

Friterad banan med glass och sirap är också ett måste. 🙂

Kyckling i stark, sötsur sås – när man blir galet sugen på chinamat!

kyckling_i_stark_sas_chinamat_chinakyckling_chinagryta_sas_starkt_asiatiskt_sotsur_recept

Chinamat är något jag verkligen kan bli sugen på mitt i natten!! O inte hjälper det att man ligger i sängen med telefonen i handen o söker på instagram efter just chinamat för att bli ännu mer lockad av alla bilder som lagts upp. Det är så vansinnigt gott och ett riktigt ha-begär när det sätter in så i fredags förra veckan fick det bli just detta till kvällsmiddag.

 

Jag laborerar ganska mycket med smaker och hetta och är väldigt flitig med att smaka av ordentligt 😛 så att jag får den smak och konsistens jag vill ha. En kycklinggryta i stark, sötsur sås är så galet gott och enkel att svänga ihop under tiden riset kokar. Det tar inte lång tid och det blir alltid otroligt gott.

 

Krångla inte till det med hämtmat när ni kan laga detta så enkelt hemma själv. Jag lovar, ni blir inte besviken.

 

6 port

Det här behöver du :

3 kycklingfiléer

Smör till stekning

1½ msk maizenamjöl

Salt & peppar

 

Såsen : 

1 röd paprika

3 finhackade vitlöksklyftor

8 dl stark kycklingbuljong el. fond

½ dl ostronsås

3 msk tomatpuré

2 msk japansk soya

2-3 tsk D´Elidas chilisås

1 burk skivad ananas + spadet

1 burk skivade vattenkastanjer

1 burk minimajs

1 burk hela champinjoner

 

GÖR SÅHÄR :
Skär kycklingfiléerna i bitar. Smält smöret i en stekpanna. Bryn kycklingen så den får fin färg. Pudra över maizenamjölet, salt och peppra och rör om. Lägg upp på ett fat vid sidan om så länge.

Vispa ur pannan med kycklingbuljongen. Tillsätt sedan alla övriga ingredienser till såsen. Smaka av. Vänd ner kycklingbitarna. Servera med ris.

Wokade räkor

Wokade räkor

Räkwok 2 port

400 g skalade räkor

3 dl små blomkålsbuketter

2 dl strimlad röd, grön och gul paprika

1 liten gul lök

1 pressad citron

3 msk smör/kokosolja

2 msk riven ingefära

2 msk curry

1 msk paprikapulver

Salt

Skär löken i smala strimlor. Fräs blomkålsbuketterna en stund så de får lite färg.

Tillsätt paprika och lök, stek ett par minuter.

Rör ner citron, ingefära och kryddor, låt fräsa med en stund.

Blanda sist ner räkorna och låt dem bara bli varma, annars blir de lätt sega.

Servera woken tillsammans med en halv avocado och citron.

Wokade grönsaker

Paprika

 


Indisk wok med kalkon eller kyckling

Utflykt på Skinnarviksberget

Snabb utflyktswok med indiska smaker 2 port

400 g kalkon/kycklingbröst

3-4 msk smör/kokosolja

2 schalottenlökar

1 dl blandade nötter

½ röd paprika

½ gul paprika

1 msk curry

1 tsk kardemumma

1 tsk gurkmeja

Salt och chiliflingor

Dela fågelbröstet på längden och sen i strimlor.

Hacka nötterna och skiva lök och paprika.

Bryn först köttet i omgångar så det får fin färg.

Lägg över eftersom i en gryta och tillsätt kryddorna.

Låt fräsa på svag värme medan du steker resten.

Stek lök och paprika tillsammans med nöthacket och blanda med köttet, låt allt bli varmt.

Jag serverade woken med en sallad på gröna blad med olivolja och granatäppelvinäger.

Allt packades i formar och avnjöts på Skinnarviksberget med utsikt över hela Stockholm.

Indisk wok


Indisk wok med kalkon eller kyckling

Utflykt på Skinnarviksberget

Snabb utflyktswok med indiska smaker 2 port

400 g kalkon/kycklingbröst

3-4 msk smör/kokosolja

2 schalottenlökar

1 dl blandade nötter

½ röd paprika

½ gul paprika

1 msk curry

1 tsk kardemumma

1 tsk gurkmeja

Salt och chiliflingor

Dela fågelbröstet på längden och sen i strimlor.

Hacka nötterna och skiva lök och paprika.

Bryn först köttet i omgångar så det får fin färg.

Lägg över eftersom i en gryta och tillsätt kryddorna.

Låt fräsa på svag värme medan du steker resten.

Stek lök och paprika tillsammans med nöthacket och blanda med köttet, låt allt bli varmt.

Jag serverade woken med en sallad på gröna blad med olivolja och granatäppelvinäger.

Allt packades i formar och avnjöts på Skinnarviksberget med utsikt över hela Stockholm.

Indisk wok


Biffgryta med het ostronsås

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":0.1236029108378549,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Vi har nog slagit rekord i antalet grillmiddagar på rad nu. Förra veckan var det precis varje kväll och även helgen så jag bröt av med en ruskigt god biffgryta med stark sås och ris till. Självklart måste man dock äta utomhus i alla fall, det är så tryckande varmt inne även på kvällarna så det blir till att öppna och vädra korsdrag när solen gått ner och flugorna lugnat sig. Ute är det ju sååå skönt att sitta nu innan myggen kommer… 😛 Peppar, peppar har vi knappt haft några alls denna sommaren, men dom lär komma…

 

Det här behöver du :

600 gram lövbiff i tunna skivor

5 dl vatten

3 msk oxfond

4 msk ostronsås

1msk D´Elidas chilisås

2 morötter i strimlor

1 schalottenlök

1 burk krossad ananas

1 burk skivade vattenkastanjer

½ urkärnad gurka

Salt & peppar

1 nypa farinsocker

 

GÖR SÅHÄR :
Strimla lövbiffen. Förbered lök och grönsaker. Skär morötterna i små stavar, hacka löken och dela, kärna ur gurkan och skär i bitar.

 

Stek den strimlade lövbiffen på hög värme så den fån fin färg. Slå sedan på vatten och fond och låt allt få bräsera tills köttet blir riktigt mört. När man gör en gryta blir lövbiffen lätt seg och torr om den inte får bräsera sig mör. Till skillnad mot en lövbiff som man steker på lätt så är den mörare automatiskt eftersom tillagningen går så snabbt och den serveras direkt. En gryta behöver dock få bli mör och då pyttsar man på buljong lite i taget och låter koka in, tillsätter mer, låter koka in osv, osv. Jag lovar det blir kanongott och inte alls segt.

 

När köttet är mört (efter ca 30-40 min) är det dags att tillsätta resten av ingredienserna. Låt hela grytan få puttra ihop ca 5-10 min. Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite farinsocker. Vill man ha mer sås, använd mer buljong. För en tjockare konsistens på såsen, red av med lite maizenamjöl utrört i vatten. Servera med ris och broccoli.

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":-0.0325642387059073,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":1.491763710975647,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}