Vit rocky road

vit_rocky_road
Ett återkommande julgodis är självklart rocky road, just för att det är så enkelt att göra och gott är det också! Här har jag gjort en ljus variant enbart på vit choklad. Jag tog sen lite av det jag hade i skafferiet av skumtomtar och fudge.

En väldigt söt, len men vansinnigt god rocky road jag tycker ni ska prova om ni gillar vit choklad. Har man en stor bit toblerone av den vita sorten så blir det sju resor godare! ;-)

Det här behöver du : 
300 gram vit choklad
150 gram ljus fudge (maraboufudge med schweizernöt)
1 påse skumtomtar
2 msk grädde
Rosa strössel

GÖR SÅHÄR : 
Finhacka choklad och fudge och klipp skumtomtarna i bitar. Blanda allt i en skål. Smält över vattenbad med en liten skvätt grädde, ca 2 msk. Rör ihop så allt blandas och häll upp i formar med bakplåtspapper. Strö över valfritt strössel. Låt svalna. Ställ i kylskåp och skär sedan i bitar.

julgodis_vit_choklad_rocky_road_ljus

rocky_road_julgodis_vit_ljus_choklad

Rocky road – enklaste julgodiset!

rocky_road_leilas_rockyroad
Bland de första rocky road jag gjorde gick jag ofta efter Leilas recept. Busenkelt och supergott! Såg nu till min fasa att jag inte hade lagt ut detta recept i eget inlägg så det bör jag ju göra. Nästa inlägg som kommer strax med rocky road är lite annorlunda men faktiskt ännu godare! :-P

Det här behöver du : 
600 gram choklad
(här kan du använda bara mörk eller blanda med ljus, eller mjölkchoklad)
1 påse skumtomtar eller marshmallows
2 dl pistagenötter
2 dl salta jordnötter
2 dl dumlegodis
2 dl hackad vit choklad

GÖR SÅHÄR : 
Smält chokladen över vattenbad. Blanda med resten av ingredienserna (spara lite som du kan strössla ovanpå) och häll ut i en form ca 25*35cm. Strössla över resten av ingredienserna och tryck till lätt med händerna. Låt svalna, förvara i kylskåp. Skär i bitar.

leilas_rocky_road_godis_julgodis_choklad

Knäckbräck med flingsalt

knäckbräck_knäck_bräck
Ett snabbt och smidigt sätt att göra knäck på! Koka knäcken i micron, 7-8 minuter, häll smeten på en plåt. Strö över flingsalt. Klart! Man måste ju faktiskt inte nödvändigtvis hälla upp knäcken i små pytteformar, det blir precis lika gott såhär! :-P

Knäcksmet : 
1 dl grädde
1 dl strösocker
1 dl sirap
½ msk flingsalt

GÖR SÅHÄR : 
Blanda alla ingredienser utom flingsalt i en hög keramikskål som tål micronvågsugn. Kör på full effekt 7-8 min. Gör kulprov, eller ta lite knäcksmet på en tesked och skölj under kallt vatten. Om smeten stelar och är seg och kan formas utan att kladda är det klart. Om inte kör en minut till. Häll smeten på en plåt med bakplåtspapper. Strö över flingsalt. Förvara i kylskåp.

* Ett tips när du ska dra bort bakplåtspappret! -Ta upp hela ”kakan” och skölj baksidan där pappret sitter under kranen med lite ljummen vatten då lossnar det jättelätt. ;-)

The post Knäckbräck med flingsalt appeared first on Kryddburken.se.