Lättlagat långkok i lergryta
Tänk att ta sig en riktig långpromenad och sen komma hem till en färdig lunch…
Ja, så var det häromdagen, härliga dofter mötte oss i dörren.
Innan vi gick skar jag bara lite grönsaker, kryddade och la ner i lergrytan som legat i blöt i 15 minuter.
På grönsakerna placerade jag ut bitar av ett urbenat kalkonlår och ringlade över en god, kallpressad olivolja.
På med locket och in med grytan i ugnen och sen var det bara att gå ut några timmar.
Långkok är riktigt näringsrik snabbmat. Det är bara förberedelserna som tar en liten stund, sen sköter det sig självt.
Du kan om du vill byta ut köttet i grytan mot till exempel kyckling, fläsklägg eller lamm.
Vill du lära dig mer om långkok så kan du här köpa min kokbok Långkok för LCHF och Paleo.
En bra julklapp till den matintresserade är den också förstås :)
Tomten tog sig också en långtur. Nedanför receptet kommer lucka 4 i adventskalendern och du får se vart han tog vägen.
Turkiskt långkok 3-4 port
600 g urbenat kalkonlår
200 g pumpa
200 g aubergine
20 cocktailtomater
1 grön paprika
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 dl kycklingfond
1 dl olivolja
2 lagerblad
2 msk oregano
1 msk paprikapulver
1 msk balsamvinäger
1 tsk chiliflingor
Salt och svartpeppar
Lägg lergrytan med lock i kallt vatten så det täcker, låt dra åt sig av vattnet i 15 minuter.
Skär pumpa, aubergine och paprika i bitar om ca 3×3 cm. Hacka lök och vitlök.
Häll av vattnet och blanda grönsakerna med kryddor och buljong i grytan.
Salta och peppra köttet på båda sidor och lägg det ovanpå grönsakerna.
Ringla olivoljan över. Lägg på locket och ställ in i kall ugn.
Sätt ugnen på 125º och låt grytan stå inne i ca 3 timmar.
Lyft av locket försiktigt så du inte bränner dig på den heta ångan.
Servera kött, grönsaker och buljong tillsammans med en grönsallad och en dressing på majonnäs, osötad senap och dill.
Lucka 4
PS. Platsannons:
Restaurang PriMaten i Uppsala söker en erfaren kock, så här skriver ägaren Lars Fahlén:
”I första hand vill jag ha en effektiv erfaren hantverkare med smakerna i behåll, och gärna med intresse av vår filosofi (Paleo/LCHF) såklart.”
PriMaten – ekologiskt grottkök och kaffe
Frukost- & lunchservering, take away & delivery
Science Park : Stallet : 018-471 69 49
http://www.primaten.org : Mobil 0733-646311