Lugn och ro i Makrigialos
Söker du ett semestermål där du verkligen kan koppla av och njuta av lugn och ro?
Vill du vandra i vacker bergsnatur, sola och bada på fina stränder, äta ute på genuina, grekiska restauranger som serverar mycket njutbar mat, odla kontakter med vänliga ortsbor på både två och fyra ben?
Då tycker jag du ska prova Makrigialos på Kretas sydöstra kust, nästan så långt ner mot Afrika man kan komma i Europa.
Den vackra platsen och dess invånare har gett ett bestående intryck hos mig och min reskamrat Mona, för ett par veckor sen var vi där igen.
Mona har fem besök bakom sig i den lilla fiskebyn och för mig var det fjärde gången.
Vi blir mer och mer förtjusta i platsen och människorna för varje gång, något vi hört drabbar de flesta som kommer hit.
Den här gången tog vi med några vänner och hyrde en villa av ett engelskt par, Ron och Linda, som har varit Makrigialos trogna sen 20 år tillbaka.
För några år sen köpte de den vackra villan som de döpt till Villa Lyronda, en ordlek med deras båda namn.
Villa Lyronda, Makrigialos…
Villa Lyronda är placerad just på gränsen mellan bergen och havet i den vackra dalgången vid bäcken Aspros Potamos, som betyder det vita, rinnande vattnet.
Vi har varit i den här lugna dalgången flera gånger tidigare och då bott på det traditionella grotthotellet Aspros Potamos, som du skymtar på bilden ovan.
Nu ville vi bo lite mer bekvämt, villan uppfyllde alla tänkbara önskemål om modern standard. Är du intresserad av att hyra den så titta in här på Booking.com.
För lite enklare och mer traditionellt boende i dalen så finns som sagt det pittoreska grotthotellet, där råder det totala lugnet utan de flesta moderniteter.
Belysningen i husen består av oljelampor och små solcellslampor över sängarna, ett riktigt miljövänligt alternativ.
Det är stora nivåskillnader i det lilla hotellet med många trappor, så man måste ha bra ben och kondition för att uppskatta det till fullo.
Här kan du läsa mer om en av de vistelserna inne på Kostrådgivarna. Där hittar du också recept på grekisk Saganaki med musslor och makrill, båda varianter på rätten i dagens recept.
Creta Sun Apartments med ägaren Manolis Bagordakis
Vill du hellre bo nere i byn så rekommenderar jag Creta Sun Apartments, med fina lägenheter som är fullt moderna och de ligger bara ett stenkast från stranden och restaurangerna i hamnen.
Alla de boenden vi testat har haft kök om man vill laga till den goda maten själv, men det har faktiskt mest blivit att vi ätit ute.
Standarden på restaurangerna är väldigt hög i Makrigialos, stoltheten över de lokalproducerade råvarorna märks väl.
Det är heller inga problem att få glutenfri LCHF, jag har sällan fått så bra mat ute på restaurang som just i den här byn.
Några av våra favoritrestauranger är Gabbiano, Aposperitis, Golden Beach, The Olive Tree och Piperia i den gamla bergsbyn Pefki.
Piperia, Pefki
Idag får du tips på ett riktigt gott tillbehör till sommarens grillmiddagar, ugnsbakad fetaost.
Den serveras på de flesta restauranger gratinerad i en skål med paprika, lök och oregano.
Det receptet har jag med i en foliebakad variant i Grillmat LCHF, som du kan köpa på Adlibris, Bokus och PLUSBok.
Foliebakad fetaost från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson
I dagens recept har jag vidareutvecklat den lite, så den goda osträtten blir ännu mer smakrik.
Jag tar nu en lite längre bloggpaus, är snart på väg till Karibien på min första Low-Carb Cruise :)
Det ska bli väldigt spännande att lyssna på alla föreläsningar om hur man äter sig till en bättre hälsa med lågkolhydratkost och att träffa många som delar mitt intresse för naturligt god mat.
Min första kokbok på engelska, Low Carb High Fat Barbecue, kommer ut precis i samband med kryssningen.
Jag hoppas att min redaktör Lindsey Breuer på Skyhorse Publishing hinner skicka några exemplar till Fort Lauderdale som jag kan ta med på båten.
Vill du följa med på kryssningen bloggvägen så titta in hos Kostdoktorn och Tommy Tappar, de kommer att rapportera mer om föreläsningarna, maten och allt annat njutbart vi får uppleva på resan.
Om du vill så får du gärna lägga till mig som vän på Facebook, kommer att dela med mig av bilder från resan när jag har internetkontakt på öarna.
Återkommer med bilder och ett sammandrag om båtturen här på bloggen när jag kommer hem.
Ät, njut och må gott så länge :)
Ugnsbakad fetaost 4 port
200 g fetaost
2 spetspaprikor, röda eller gröna
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 tomater
3 msk smör
2 msk olivolja
2 tsk oregano
1 tsk timjan
1 tsk hackad rosmarin
1 kanelstång
Saft av 1 citron
Salt och chiliflingor
Strimla lök, paprika och vitlök. Stek grönsakerna mjuka i smör och olivolja på svag värme, lägg med kanelstången så den får avge en angenäm smak.
Krydda med örter, salt och chili. Var lite försiktig med saltet eftersom osten tillför mycket sälta. Pressa över citronen mot slutet av stekningen.
Fördela röran i portionsformar eller i en större form. Skiva tomaterna och lägg på grönsaksröran.
Smula över fetaosten och strö över lite örter. Ringla lite olivolja över och gratinera på grilleffekt, 250º i ca 10 minuter.
Servera till grillat eller ät som en vegetarisk rätt med en grönsallad till. Då är satsen lagom för 2.
Här följer lite fler bilder från ett besök hos det trevliga konstnärsparet Makis och Maria som har sitt hem och atelje uppe i Aspros Potamos-dalen.
Gör ett besök på deras gård Stausa när du besöker Makrigialos, det är fantastiskt att se hur de lever och arbetar i sin renoverade grottbostad.