Påsken är, tillsammans med julen, årets viktigaste religiösa högtid över hela världen, då man firar Jesu uppståndelse. Men trots det religiösa ursprunget, är det idag ett i första hand sekulärt firande i många länder. Under påsken får familjer möjlighet att vara tillsammans och njuta av en välförtjänt vila. Man ägnar sig också åt gamla och trevliga traditioner, och de kulinariska fröjderna som hör till de här dagarna i varje region.
Kokkonsten som karakteriserar den här högtiden är starkt influerad av de ortodoxa katolikernas djupt rotade tradition av att inte äta rött kött. Därför är det i hela Europa vanligt att fira påsk med fiskbaserade delikatesser, såsom Potaje de Vigilia i Spanien, en exceptionell kombination av saltad torsk med kikärter och spenat, eller inlagd sill i Sverige. Lammbaserade rätter är också en favorit till påsk, såsom Osterlamm i Tyskland (lammpaj) eller grillad lammstek på Island och “Le gigot D’agneau Pascal” i Frankrike.
Men desserten är definitivt en hörnpelare i påskens gastronomi i europeiska länder. Torrijas (fattiga riddare) i Spanien, Simnel cake (en fruktkaka) i Storbritannien, Mämmi i Finland. Choklad spelar också en huvudroll under den här högtiden, framförallt i påskäggen, en tradition som är spridd i merparten av Europa, i synnerhet i de nordiska länderna. I Sverige och Finland är traditionen, förutom chokladpåskäggen, också att barnen klär ut sig till häxor och går från hus till hus för att be om godis.
Oavsett meny samlas hela familjerna runt bordet vid den här speciella tiden för att njuta av ett fint vin, spela online casino tillsammans, eller bara se på TV. Det här är vad påsken handlar om, att njuta av maten, umgås och ha trevligt.
Påsk i de nordiska länderna
Medan påsken är en mycket religiös högtid i länder som Spanien och Portugal, kombineras de religiösa traditionerna med sekulära sådana i de nordiska länderna. Snön har smält, solen skiner och våren är här. Många njuter av korta ledigheter på upp till fem dagar som de gör det bästa av, och som vid andra högtider så utgör maten en stor del av firandet.
Norrmännen spenderar sina lediga dagar i fjällen med att åka skidor, läsa deckare och dricka varm choklad. I Finland innehåller en typisk påsksöndagsmeny grillat lamm och den traditionella desserten Mämmi, medan en typisk familj på Island samma dag festar på grillad lammstek med glaserad potatis.
Danskarna bjuder in varandra till en påskmåltid eller Påskefrokost där de antagligen serverar lammstek med potatis kryddat med flera kryddor, och som dryck blir det påsköl eller en god dansk snaps.
I Sverige står barn och godis i centrum
Påskfirandet i Sverige är ett tillfälle att samla familjen och återvända till sommarstugorna, som har varit stängda över vintern. Religion är inte centrum för festen här.
När de har anlänt till sommarstugan, kommer en typisk svensk familj att inleda påskfirandet. Barnen kommer att roa sig med att klä ut sig till häxor med gamla kläder, färgglada sjalar och målade röda kinder, för att sedan gå från hus till hus för att tigga godis. En traditionell lunch kommer med säkerhet att innehålla olika varianter av inlagd sill, rökt lax och en utsökt Janssons frestelse, och potatis med lök, ansjovis och grädde. Påsken förknippas också enligt traditionen med att dekorera och äta ägg. Till middag äter man grillat lamm. Som dryck kommer du inte att sakna en god konjak.
Även om påsken har större eller mindre inslag av religion beroende på var man befinner sig, så är den i alla länder där den firas ett tillfälle för återförening, trivsamhet med familjen, och kontakt med förfädernas traditioner.
Här kommer en av de bästa tårtorna jag gjort. Passar fint som påsktårta tycker jag.
Den lena chokladfudgen gifter sig så fint med valnötterna och den crunch som blir av hackade valnötter ger en fin balans mellan crunch och sammet.
Chokladfudgetårta
ca 8-10 bitar
Ingredienser
botten:
125 g smält smör
2 ägg
2 msk Bakery+ (eller annan vald sötning motsvarande ca 1 dl strösocker)
1,5 dl malda valnötter
1 dl hackade valnötter
0,5 dl kokosnötmjöl
2 tsk bakpulver
Chokladfudge:
4 dl grädde
100 gram osaltat smör
75 gram choklad 77-90%
1-2,5 msk Bakery+ (eller annan vald sötning motsvarande ca 1,5 dl strösocker)
Gör så här:
Botten:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna något. Vispa ägg och sötning
Häll i det smälta smör och blanda väl.
Blanda torra ingredienser och blanda ner det väl i smeten.
Tryck ut degen i en form med avtagbar kant ca 22-24 cm i diameter
Grädda i ca 10-15 minuter. Ta ut och låt kallna helt.
Fudge: Koka upp grädden och lägg i chokladen att smälta med, ta i smöret och koka upp under vispning.
Låt sedan det hela småkoka (EJ under lock) i ca 15-20minuter. Rör runt lite ofta, vakta den. Den ska tjockna. Låt svalna något i kastrullen. Häll upp fudgen i pajskalet och ställ sedan pajen kallt i flera timmar, gärna över natt.
Tips: Skär sig fudgen ta grädde droppvis och vispa till rätt konsistens.
Används 77% choklad behövs ingen extra sötning. Bottnen kan frysas.