Chokladfudge tårta med valnötsbotten
Expressen, Allt om LCHF, Julbak, foto: Martin Skredsvik, text: Mariann Andersson

Expressen, Allt om LCHF, Julbak, foto: Martin Skredsvik, text: Mariann Andersson

Här kommer en av de bästa tårtorna jag gjort. Passar fint som påsktårta tycker jag. 🙂

Den lena chokladfudgen gifter sig så fint med valnötterna och den crunch som blir av hackade valnötter ger en fin balans mellan crunch och sammet.

Chokladfudgetårta
ca 8-10 bitar

Ingredienser
botten:
125 g smält smör
2 ägg
2 msk Bakery+ (eller annan vald sötning motsvarande ca 1 dl strösocker)
1,5 dl malda valnötter
1 dl hackade valnötter
0,5 dl kokosnötmjöl
2 tsk bakpulver


Chokladfudge:
4 dl grädde
100 gram osaltat smör
75 gram choklad 77-90%
1-2,5 msk Bakery+ (eller annan vald sötning motsvarande ca 1,5 dl strösocker)

Gör så här:

Botten:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna något. Vispa ägg och sötning
Häll i det smälta smör och blanda väl.
Blanda torra ingredienser och blanda ner det väl i smeten.
Tryck ut degen i en form med avtagbar kant ca 22-24 cm i diameter
Grädda i ca 10-15 minuter. Ta ut och låt kallna helt.

Fudge: Koka upp grädden och lägg i chokladen att smälta med, ta i smöret och koka upp under vispning.

Låt sedan det hela småkoka (EJ under lock) i ca 15-20minuter. Rör runt lite ofta, vakta den. Den ska tjockna. Låt svalna något i kastrullen. Häll upp fudgen i pajskalet och ställ sedan pajen kallt i flera timmar, gärna över natt.

Tips: Skär sig fudgen ta grädde droppvis och vispa till rätt konsistens.
Används 77% choklad behövs ingen extra sötning. Bottnen kan frysas.