Paltbröd från paltkoket

paltbröd_paltspad_paltkok_bröd_recept
Häromdan kokade jag palt här hemma. Det absolut godaste jag vet!! :-P Självklart har jag det med mig från rötterna i norrland. När ölänningarna här hyllar sina kroppkakor och slår på stort och kokar kroppkakor då kokar jag palt. ;-) Faktum är att alla här hemma älskar det och dom är goda både nykokta, uppstekta dagen efter, och spadet bakar jag saftiga limpor på! Tre i ett liksom.

Många refererar paltbröd till de hårda svarta bröd man förr bakade runt jul av grisblod från slakten. Det är alltså inte det jag menar här. Paltbröd för mig är bröd bakat på kokspadet från palten. Har ni aldrig provat så gör det! Funkar naturligtvis lika bra på kroppkaksspad.

När jag kokar palten saltar jag vattnet rejält, kanske 2 msk till en rejäl gryta för ca 8 stora paltar. Svålen från fläsket lägger jag också i kokvattnet och ev. överblivet fläsk till fyllningen åker också i. Det ger extra smak till bröden sen.

När palten är färdigkokt låter jag spadet svalna i grytan, sen häller jag bort det översta, klara spadet. Det är det grumliga på botten jag vill åt till bröden. (om nån palt har kokat sönder så mixar jag ner den i spadet också) Ca 1 liter brukar jag ta och av det blir det tre limpor. Har du inte tid eller lust att baka inom de närmsta dagarna, häll upp spadet på pet-flaska och frys ner, annars förvara det i kylskåpet så länge.

3 limpor paltbröd
Det här behöver du : 
1 liter paltspad
1 pkt jäst
1 dl ljus sirap
1 msk flingsalt
12 – 14 dl vetemjöl

GÖR SÅHÄR : 
Värm paltspadet till 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke och rör ut med spadet. Tillsätt hälften av mjölet och arbeta ca 10 min i maskin. Tillsätt sirap och salt och så mycket mjöl att degen släpper kanterna. Låt jäsa under bakduk ca 1 timme till dubbel storlek. Ta upp på mjölat bakbord. Knåda degen ca 5 min och baka ut 3 limpor. Lägg i smorda och mjölade formar. Låt jäsa ytterligare 30 min. Skär ett par snitt på ytan och grädda i 35 – 40 min i 175 grader. Ta ut och låt svalna på galler. Bröden håller sig saftigt länge. Perfekt att frysa in i skivor och ta upp som rostbröd också. Det blir supergott!

palt_pitepalt_potatispalt_paltkok_kokspad_baka_bröd

Palt – grundrecept

8 st
Det här behöver du :
8 st medelstora potatisar (mjölig sort)
ca 4 dl vetemjöl
1 ägg
2 tsk salt
400 gram rimmat fläsk

GÖR SÅHÄR :
Börja med att skära fläsket i mindre tärningar. Finriv potatisen alt. genom kvarn i en hushållsassistent. Låt vätskan rinna av något genom en sil. Blanda med mjöl, ägg och salt till en ganska fast deg. Koka upp vatten i en stor gryta eller kastrull under tiden. Välsaltat vatten. Forma paltsmeten till bollar i handflatan, platta ut och fyll med fläsket, nyp ihop och forma till bollar. Lägg ner i kokvattnet försiktigt, använd en träslev och peta till dom från botten strax efter att du lagt i, så dom inte fastnar. Låt sjuda ca 50 – 60 min. Servera med lingonsylt och smör.

palt_pitepalt_potatispalt_paltrecept
Finns inget godare! :-P Fler recept från norrland hittar du HÄR!

paltbröd_kalles_kaviar
Bästa frukostmackan; Hembakat paltbröd, lagrad prästost och Kalles randiga! ;-)

Palt och norrlandsmat

palt_pitepalt_potatispalt_paltrecept
Visst var det palt vi åt som norrlandsmiddag häromdan. Det absolut godaste som finns faktiskt! :-P Jag fick frågan av en läsare om jag bodde i norrland och det gör jag inte längre – jag bor på Öland sen 27 år tillbaka och började 2:a klass här i Köpingsvik. Är född i Boden däremot och har min släkt däruppe så självklart finns matkulturen med mig även därifrån. Är det något jag inte kan vara utan så är det just palt, det är bara så förgjordat GOTT!

Och nej, det smakar inte kroppkakor och kan inte jämföras med de öländska. Palt är stabbigare, större och gjorda på enbart råriven potatis och mjöl. Kroppkakan är gjord på råriven/urvriden potatis, samt kokt potatis.
Fläsket som är fyllning skiljer sig åt också. I palten är det bara rimmat (ibland steker jag på det lätt i pannan före jag fyller). I kroppkakan är det finskuret fläsk, kryddad med lök och kryddpeppar. Även om jag älskar kroppkakor också så är palt snäppet godare. ;-)

8 st
Det här behöver du :
8 st medelstora potatisar (mjölig sort)
ca 4 dl vetemjöl
1 ägg
2 tsk salt
300 gram rimmat fläsk

GÖR SÅHÄR :
Börja med att skära fläsket i mindre tärningar. Finriv potatisen alt. genom kvarn i en hushållsassistent. Låt vätskan rinna av något genom en sil. Blanda med mjöl, ägg och salt till en ganska fast deg. Koka upp vatten i en stor gryta eller kastrull under tiden. Välsaltat vatten. Forma paltsmeten till bollar i handflatan, platta ut och fyll med fläsket, nyp ihop och forma till bollar. Lägg ner i kokvattnet försiktigt, använd en träslev och peta till dom från botten strax efter att du lagt i, så dom inte fastnar. Låt sjuda ca 50 – 60 min. Servera med lingonsylt och smör.

Fler norrlandsrecept hittar du här. Klicka på bilderna!
stekpannebröd_tunnbröd_muurikka
Mjukt tunnbröd

stekt_palt_muurikka
Muurikkastekt palt

norrlandsburgare_lingonchuney_pepparrot_dressing
Norrlandsburgare med lingonchutney

renskav_messmör
Renskav med messmör

muurikka_recept_viltskav
Norrlandskebab med renskav

parisare_korv
Parisare

guldvaskarpanna
Guldvaskarpanna

kalops
Kalops på norrländskt vis

röding
Pappas röding med citronsås

tunnbrödsblöta
Tunnbrödsblöta

Muurikka-premiär i kvällssolen med stekt palt, smör & lingon!


Det finns söndagar och så finns det söndagar!! Och lata söndagar… :-P
Då när man bara vill njuta med familjen, inte prata i telefonen, inte städa och feja och rensa garderobar eller sortera tidningar… Såna dagar då man bara vill sitta tätt ihopkurade i soffan, hitta på saker ute med barnen, äta en fullständigt okomplicerat middag och fortsätta njuta efter sista tuggan utan disk och utan att slösa på en enda myskalori!

När det dessutom är en söndag då solen värmer och snödropparna trängs upp ur marken och vintergäcken skapar gula hav utmed gräsmattorna, då är det ”lat-söndags-mys-middag” som står på menyn!

Jag pratar naturligtvis om muurikkan!

Vi la ner lite kärlek på att rusta upp den inför vår och sommarsäsongen. Nicke slipade av den lätt med stålull och sen diskades den med ljummet vatten och fick torka i solen insmord i lite rapsolja sen blev den som ny igen! Och levererade gjorde den, precis som alltid en fullkomlig stämning och god mat när vi satt där på ekbänken och bara njöt av den blänande kvällssolen!

Då kan det också vara bra att ha lite reserver från storkok av palt, skuret i tärningar liggandes i frysen! Bara att ta upp, i med smör i pannan och steka på! Ät på papperstallrikar så slipper ni disken och elden får en sista skjuts efter maten!

Visst sa jag _lat_ söndag!?? ;-) Jodå, å de behövdes verkligen inför den här veckan o allt den kommer bjuda på!

Ni där ute som har koll på läget vet vad jag syftar på, och ni som är grymt nyfikna får använda er av lite ”bakåt-i-tiden-forskning”… :-P


Fina, älskade lilla muurrikkan!!! 


Det blir inte enklare, godare och mer stämningsfullt när man kan av njuta av en papperstallrik i knät med nystekt palt på muurikkan en tidig söndagskväll i solnedgång… Nä, de blir inte de! :-P

Koka palt? Recept & bilder här >>

Pitepalt, potatispalt, eller bara palt!!


Igår kokade jag palt hemma! Fy tusan va gott de är, och har man inte kokat palt på länge och liksom gått o funderat och blivit sugen då släpper ju inte det suget om man inte vidtar åtgärd helt enkelt! :-P

Så igår efter en dag i pulkabacken, när vi kommit hem med isfrusna tår och rosiga kinder så kunde jag bara inte låta bli!! Inget smakar så gott som nykokt palt med salt fläsk, smör och lingonsylt och självklart iskall mjölk till! Och bieffekten av paltmiddagen blev därmed en lat söndagkväll i soffan…

Paltrecept är lite som en helig skrift! Alla hushåll i norrland gör på sitt sätt och kallar också sitt sätt för den äkta palten, eller pitepalten! Det receptet jag visar här utgår jag alltid ifrån, men jag måttar sällan utan går lite på känsla och det brukar lite vansinnigt gott hur som haver!

Palt är tacksamt att tillaga, det är inte exakta decilitrar hit och dit, eller exakt vikt på potatisen etc. Den är också tacksam när den kokas. Skulle gästerna dra ut på tiden så kan dom faktiskt ligga kvar i grytan 10-15 min extra utan att det gör ett dugg!

Det är min farmor Eva-Maj förstås som ligger bakom receptet. En del använder kornmjöl också, men inte här. 2 ägg ska de va i smeten, men ibland ”glömmer” jag dom (förlåt farmor) men det är faktiskt helt okej utan, palten blir god ändå! Farmor säger att detta recept är ”Västerbottenspalt” så nu vet ni de! ;-)

Saltet däremot tycker jag är viktigt. Både smeten och kokvattnet ska saltas rejält, annars får man ta extra salt vid bordet!

(12 stora paltar)
Det här behöver du :
16-18st medlestora potatisar (mjölig sort)
ca 8 dl vetemjöl
2 ägg
2 tsk salt
600g rimmat fläsk

GÖR SÅHÄR :
Börja med att skära fläsket i mindre tärningar. Finriv potatisen alt. genom kvarn i en hushållsassistent. Blanda med mjöl, ägg och salt till en ganska fast deg. Koka upp vatten i en stor gryta eller kastrull under tiden. Välsaltat vatten. Forma paltsmeten till bollar i handflatan, platta ut och fyll med fläsket, nyp ihop och forma till bollar. Lägg ner i kokvattnet försiktigt, använd en träslev och peta till dom från botten strax efter att du lagt i, så dom inte fastnar. Låt sjuda ca 50-60 min. Servera med lingonsylt och smör.

TIPS!
Häll inte ut kokvattnet, det kan du baka riktigt goda limpor på. Vill du inte baka de närmsta dagarna, häll upp spadet på pet-flaskor och frys in, sen är det bara att ta fram 1 liter till degspad vid senare tillfälle!

DAGEN EFTER!
Dagen efter kan du tärna upp den kalla palten och steka i stekpanna med lite extra stekt fläsk vid sidan om. Eller häll ner en skvätt gräddmjölk i stekpannan och du får en härligt stuvad palt!


Nykokt palt, precis upptagen ur grytan… :-P

Limpor på paltspad >>

Stuvad palt >>