Dag 3 av vår resa i Norge och på Hurtigrutten
Kvällsutsikt från vår balkong på MS Finnmarken, Hurtigrutten

Kvällsutsikt från vår balkong på MS Finnmarken, Hurtigrutten

Sista etappen på Hurtigrutten

Fredagens vackra väder mellan Trondheim och Molde byttes under natten till regn och mycket låga moln hela lördagen. Så nu har vi verkligen fått se all slags väder på vår resa med MS Finnmarken, förutom storm. Båten har knappt ens gungat.

Resan har varit mycket bekväm, särskilt som vi fick en så fin hytt då receptionschefen hade uppgraderat oss till en svit. Bara som en överraskning, han brukar visst göra så ibland när det finns en svit ledig, så vi vann verkligen högsta vinsten.

Jag skrev när jag bokade och bad om att få en hytt högt upp i båten med utsikt, eftersom den ospecificerade hytt jag bokat kunde ha begränsad utsikt. Vi fick då en av de finaste sviterna, till samma pris som en vanlig hytt. Snacka om att vi blev överraskade… När vädret är sämre kändes det riktigt bra att bo så här flott, mycket tid spenderades i vår svit.

Jag fick också ett trevligt möte med hotellchefen på båten för att presentera Spröda frökex från Huså Bröd och ge honom ett smakprov.

Hurtigrutten köper sedan tidigare ostar från Gangstad Gårdsysteri som är leverantör av kexen i Norge. Så det skulle ju passa ypperligt om de kunde servera frökexen som tillbehör till de lokala ostarna.

Spröda frökex LCHF/Lavkarbo

Spröda frökex LCHF/Lavkarbo

Han var riktigt intresserad och skulle prata med ledningen, så nu är det bara att hålla tummarna att kexen så småningom kommer att finnas på båtarna.

Här nedan ser du fler bilder från resan och på den mat som serveras på båten, på lunch och middag är det mycket lokala produkter.

Norge har en stolt mattradition med ett stort utbud av lokalproducerat gräsbeteskött och förstås mängder av fisk och skaldjur.

Där ingen skulle tro att någon kunde bo...

Där ingen skulle tro att någon kunde bo…

Kristiansund

Kristiansund

Vackert även i gråväder

Vackert även i gråväder

Inloppet till Bergen

Inloppet till Bergen

Hurtigruteterminalen i Bergen

Hurtigruteterminalen i Bergen

Bergen anlöptes 14.30, regn och rugg även här. Det var tur vi hade första dagen med vackert väder, men jag tycker faktiskt att även bilder i gråskala kan vara riktigt vackra.

Vi bodde över natten på hotell Grand Terminus, alldeles i närheten av buss- och tågstation.

Det var verkligen skönt att komma in i värmen vid brasan i hotellbaren, efter en långpromenad från terminalen i det duggiga vädret.

Värmande brasa på Grand Terminus

Värmande brasa på Grand Terminus

Det blev ett intressant och trevligt möte även här. En av Kostrådgivarna, Audun Jåvold, bor i Bergen. Här kan du läsa hans hemsida Sunne liv.

Vi tog en kopp te vid brasan i hotellbaren och pratade om våra gemensamma tankar och idéer kring bra mat. Vi hoppas så småningom kunna samarbeta kring ett projekt om vårt stora intresse för traditionell mat.

Efter en god natts sömn avnjöt vi den bästa frukosten på hela resan. Det var både vackert upplagt och smakrikt, inga burksillar utan egna inläggningar som inte alls var söta.

En promenad i de vackra kvarteren hanns med innan det var dags att åka vidare till Flesland, flygplatsen i Bergen för att flyga upp till Vaernes utanför Trondheim och sen ta tåget hem till Östersund. Läget på hotellet passade riktigt bra, det tog inte många minuter att gå till bussen.

Återkommer i ett eget inlägg om besöket i Bergen, en stad vi absolut kommer att återkomma till.

Här följer lite matrelaterade bilder på det som serveras på MS Finnmarken och några härliga akvareller av Dagfinn Bakke som prydde väggarna i trapporna. Bilder att bli glad av.

Frukost på Hurtigrutten

Frukost på Hurtigrutten

Sillfrukost

Kaptenens bord

Kaptenens bord

Lunchbuffé på MS Finnmarken

Lunchbuffé på MS Finnmarken

Lokala ostar till dessert

Lokala ostar till dessert

Dagfinn Bakke på Hurtigruten

Dagfinn Bakke

Dagfinn Bakke

Utsikt från balkongen

Utsikt från vår balkong


Dag 2 – En fantastisk resa på Hurtigrutten
Jag njuter av utsikten på Hurtigrutten :)

Jag njuter av utsikten på Hurtigrutten :)

Flytande lyxhotell

Nu har vi kommit en bra bit på vår resa mellan Trondheim och Bergen med MS Finnmarken. Vi har nyss lämnat Kristiansund och stävar mot Molde.

Resan började med en härlig hotellfrukost på Thon Hotel Trondheim, riktigt bra Lavkarbo-LCHF med en hel del fisk. Vi gick sen i vackert väder ner till kajen, dimman från tidigare morgnar var äntligen borta.

Lavkarbo-LCHF till frukost

Lavkarbo-LCHF till frukost

MS Finnmarken

MS Finnmarken

MS Midnatsol i Trondheims hamn

MS Midnatsol i Trondheims hamn

Båten lämnade kajen kl 10 och vi satt ute på däck och tittade på staden i finväder. Hytten var inte klar så vi fick vänta till 11, men det var det verkligen värt. Jag hade bokat en utsides, ospecificerad hytt med begränsad utsikt, men vi hade en sån tur att vi hade fått den uppgraderad till en svit med balkong.

Båten är inredd i Art Deco-stil och mycket vacker. Vi fick det mest luxuösa hotellrum vi bott i, med en otrolig utsikt som hela tiden varierar.

Vädret har också det varit bra hela dagen, kav lugnt på havet, lätt dis och mestadels sol som trängde igenom. Ingen klarblå himmel himmel tyvärr, men man kan ju inte få allt. Här följer lite bilder från dagens resa.

Seiland Suite MS Finnmarken

Seiland Suite MS Finnmarken

Munkholmen

Munkholmen

Trondheimsfjorden

Trondheimsfjorden

Vår balkongutsikt

Vår balkongutsikt

Lavkarbo-LCHF snacks

Lavkarbo-LCHF snacks

Eftermiddagsfika från Paleo Crunch

Eftermiddagsfika från Paleo Crunch

Sista bilden för idag

Sista bilden för idag