Baka i lergryta
Idag får du recept på ett av de godaste bröd jag provat senaste året.
Bakade det till min Paleo-blogg vintras, testade då för första gången att baka i min lergryta.
Brödet blev väldigt bra i den, så jag rekommenderar ett provbak om du har en sån.
Annars går det förstås att grädda i en vanlig brödform också.
Här i Alanya har det blivit lättare mat på kvällen nu när värmen äntligen kommit.
Senaste veckan har det blivit bara ett par kokta ägg, ett par sillbitar, avocado, några oliver och en hembakad smörgås till.
Promenaderna har blivit längre, nu går jag uppemot en mil på förmiddagen efter energidrinken.
Så härligt att kunna gå så långt och länge, ben och rygg blir hela tiden starkare.
I så här fin form har jag inte varit på många år, det känns fantastiskt att ha fått så bra kondition och hälsa vid 53 års ålder. Det är aldrig för sent att ändra livsstil :)
Efter receptet följer lite fler bilder från senaste veckan och från fredagens tur med bussen upp till bergsbyn Tepe, där vi njöt av en härlig lunch i vårsolen.
Vill du veta mer om hur du kan äta dig till en bättre hälsa, så som jag gjort de senaste 6 åren?
Ta då och titta på filmen Carb-Loaded på Kostdoktorns Medlemssida. Här kan du se en trailer.
Filmen är verkligen sevärd och riktigt rolig för att vara en film om ett så allvarligt problem som ohälsan som följer i den moderna livsstilen med all snabbmat.
Så glad att vi här nere har tillgång till riktig mat på de fina grönsaksmarknaderna och i slakteri/fiskbutiker.
Snabbköpen här blir mer och mer fyllda av skräpmat och fetmaepidemin har tyvärr hittat långt ner i åldrarna.
Ser en stor skillnad idag mot för 13 år sen när jag först började med långsemester härnere.
Men det har dykt upp ute-gym i många parker runt stan, både unga och gamla turkar använder dem mycket.
Nötbröd
2 dl valnötter
2 dl mandlar
1 dl paranötter
1 dl hasselnötter
1 dl sesamfrön
½ dl hela linfrön
½ dl pumpakärnor
½ dl kokosolja
3 ägg
3 skivor torkad, osötad mango
2 msk nyponmjöl
2 msk svartkummin
1 tsk havssalt
Mät upp alla nötter. Blötlägg mangoskivorna i kokande vatten tio minuter och skär sen i små tärningar.
Jag köpte både mango och nyponmjöl på en hälsokostbutik.
Svartkummin, Nigella Sativum, finns på välsorterade kryddbutiker eller i orientaliska butiker.
Hacka paranötterna och en del av övriga nötter och mandlar grovt, låt resten vara hela.
Blanda nötterna väl med ägg och frön i en bunke. Rör ner smält kokosolja, mangotärningar, nyponmjöl och salt. Blanda om riktigt väl.
Jag gräddade mitt bröd i en lergryta. Blötlägg den först i kallt vatten 20 minuter. Torka ur och klä med bakplåtspapper.
Häll i nötsmeten och pressa ner den jämnt i formen med en slickepott. Lägg på locket och ställ in i nedre delen av en kall ugn, sätt värmen på 175º och grädda i 40 minuter.
Ta ut brödet ur formen, låt svalna en stund på galler. Vira sen in det i en bakduk och låt ligga i rumstemperatur till nästa dag, så mognar smakerna fram mer.
Förvara i plastpåse i kylen och skiva eftersom, då håller brödet sig bäst. Eller skiva och frys in.
Du kan också grädda brödet i vanlig, avlång brödform, ca 1,5 liter. Grädda då en timme på 160º.
För att variera brödet kan du istället för mango och nyponmjöl smaksätta det med till exempel;
4 hackade, soltorkade tomater, 10 hackade, svarta oliver och 1 msk oregano
1 dl blåbär, tranbär, lingon, havtorn eller hjortron
2 msk av stött anis, fänkål eller kummin
1 rivet päron och 2 msk stött kardemumma
Inspiration till det här receptet är hämtat från Thomas Rode Andersens Stenålderskost-Kokbok för moderna människor.
Här hos Under vårt tak och Matgiken hittar du originalreceptet.