Julpiffat i köket

julpynt_kök_indiska
 Nu äntligen har jag fått julstöket i köket färdigt! :-P Vad tycker ni?

Årets färger blev inte helt rött och vitt utan turkost och rött. Lite annorlunda med inspiration från Indiska som är min favoritbutik. Jag vill ha en känsla av jul med isblå, lite gnistrande ton. Gardiner, duk, stjärna, lyktor, julgran och slingor från Indiska. Bara älskar den lilla granen i plåt av återvunnet material. ;-)
Bjuder på lite bilder som jag brukar göra varje år.

En STOR påminnelse också!
Julbordet vi ska ha tillsammans här på Kryddburken behöver MASSOR med fler recept och bilder. Jag ska lägga upp en liten resumé senare i veckan av vad som hittills inkommit, men det är inte så fasligt mycket så fortsätt och skicka in era bästa julrecept så kommer de att publiceras här på Kryddburken strax innan julafton.
Läs mer här >>

julköket_2014_julpynt

julgran_plåt_indiska

julstjärna_indiska

tomtefar
Tomtefar på bordet som jag fick av Nicke i helgen.

adventsljusstake_hemmagjord_joline
Joline tillverkade en egen adventsljusstake som jag fick, så fin!!

ljuslyktor_indiska

tomte_mossa
Avslutningsvis min lilla veranda-tomte gjord av hönsnät och mossa och julgranskula som näsa. Skägget är i yvigaste laget, men visst är han söt? ;-)

Broccolisoppa och födelsedagsfirande

Torsdagssoppan

Dagens lunchtips blir en krämig broccolisoppa som varit med här på bloggen för några år sen.

Just nu har jag fullt upp med packning inför lördagens resa till Kreta, åker hemifrån i morgon.

Eftersom kommunikationerna ibland inte fungerar så bra, så brukar jag oftast åka till Arlanda dagen innan avresan och sova över på hotell.

Höll på att missa flyget till Turkiet häromåret för mitt flyg från Frösön kunde inte lyfta på grund av tät dimma.

Har också varit med om att missa flyget helt på hemvägen, då blev vi kvar ett dygn i Riga.

Så resan får numera bli lite längre, den stressen som blir av att riskera att missa planet är inte att rekommendera.

Avstressad blev jag däremot under den korta resan till stugan för att fira min födelsedag i tisdags.

Min syster och jag tog en snabbsväng för att se till våra stugor och bara njuta av lite vildmarksliv i vår hemby i nordvästra Dalarna. Nedanför receptet får du lite bilder från födelsedagen.

Vill du läsa lite mer om mitt och Lennarts liv i Turkiet på vintrarna så kan du köpa Hemmets Journal den här veckan.

I nr 42 på sidorna 22-23 är det en artikel om vårt långsemesterliv i Alanya och mängder med tips för alla som vill prova på att leva utomlands några vintermånader.

Artikel om Birgitta Höglund och långsemesterliv i Alanya

Broccolisoppa med salami och ägg 2 port

250 gr förvälld broccoli

3 msk smör

2 dl grädde

1 dl kycklingfond eller 1 msk buljongpulver

1 dl vatten

1 vitlöksklyfta

½ gul lök

Salt och peppar

Garnering

6 skivor salami

1-2 kokta ägg

Fårost utrört med crème fraiche

Skär broccolin i små bitar, hacka lök och vitlök fint. Fräs grönsakerna några minuter i smöret, krydda med salt och peppar.

Häll över buljong, grädde och vatten. Koka upp och låt puttra i 30 minuter. Mixa soppan med stavmixer direkt i kastrullen.

Skär tunna strimlor av salamin och rosta i het stekpanna. Strö dem över soppan och servera med ägghalvor och fårostcrème.

Budapestbakelse på Café Cineast i Sveg

Budapestbakelse på Café Cineast i Sveg

Café Cineast

Café Cineast

Först ut bland mina bilder från Dalaresan blir en födelsedagsbakelse på Café Cineast i Sveg. Den godaste Budapeststubbe jag smakat, jag fick dessutom extra grädde på min.

Caféet har ett ovanligt stort sortiment glutenfritt fika, den här var dessutom inte alls så söt som en Budapest brukar vara. Här hos Marianns LCHF hittar du en variant som även är helt utan socker.

Café Cineast är verkligen värt ett besök, inrett i amerikansk 50-talsstil. Deras utställning i två plan av filmrelaterat material är mycket sevärd.

När vi väl kom fram till byn blev det korvgrillning och rom vid Öjsjön och beskådande i en kvart av en helt oskygg utter, ett djur vi aldrig sett i våra hemtrakter förut.

Vi plockade lite lingon och mossa innan vi gick hem och åt Spröda frökex med löjrom från Kalix, drack Prosecco, grillade bisonfilé och spelade kinaschack. Ska det firas, så ska det firas med stil ;)

Det var också riktigt skönt att vara i en datorfri zon, för långt från civilisationen för att trådlöst internet ska fungera. Härligt med såna dagar ibland.

Stensbo, Öjsjön

Stensbo, Öjsjön

En mycket god rom från Barbados vid en liten sjö i Dalarna

En mycket god rom från Barbados vid en liten sjö i Dalarna

Ett glas rom vid brasan

Ett glas rom vid brasan

Birgitta Höglund

53 känns som en bra ålder

Rönn i höstfärger vid Stensbo

Rönn i höstfärger vid Stensbo

Odon i höstskrud

Odon i höstskrud

Nyfiken utter

Nyfiken utter

Lingon och mossa

Lingon och mossa

Min barndoms skogsstigar

Min barndoms skogsstigar

Höstfärgat blåbärsris

Höstfärgat blåbärsris

Lyxig förrätt - Kalixlöjrom på Spröda frökex från Huså Bröd

Lyxig förrätt – Kalixlöjrom på Spröda frökex från Huså Bröd