Lättlagad Vardagslyx
Kan en burk makrill smaka lyxigt? Ja, gjord på det här viset blev det en riktig delikatess.
Det hänger på tillbehören, är de bara riktigt fina, så kan även burkmat bli njutbar.
Men jag märkte att jag sällan öppnar burkar, det skvätte tomatsås över både mig och köksskåpen, så var lite försiktig.
Vill Du inte köpa burkmat, så finns här mitt eget recept på Makrill i Tomatsås, gjord på färsk makrill.
Vi behöver ju få i oss fet fisk lite oftare, speciellt för våra hjärncellers skull.
Ett högt intag av Omega-3 borgar för att hjärnan håller sig i trim upp i hög ålder.
Det märker jag både på min Mamma som blir 83 och min äldsta vän som fyller 90 i sommar.
De har båda ätit mycket fisk ända sen barnsben och har kristallklara hjärnor fortfarande.
Nyttigt fett som smör och grädde har de här damerna också ätit mycket av i hela sitt liv.
En riktigt njutningsfull, ny gräddprodukt har letat sig även till min lilla lokala Coop Nära.
Smetana med sin milda, krämiga smak och en fetthalt på hela 42% blev perfekt som gratängtäcke.
I morgon får Du titta förbi en sväng, för då kommer en uppdaterad version av Påskmat till helgernas bufféer.
Det blir ett inlägg med hela 85 receptlänkar till mina egna recept, alla passar fint till Påsk.
Ja, de passar ju även på en buffé vid andra högtidliga tillfällen.
Makrillgratäng
1 burk Mästarmakrill från Abba à 110 gr
4-5 förvällda Blomkålsbuketter
5 cm Purjolök
2 msk Smetana
½ dl riven Västerbottensost
½ tsk torkad Timjan
Skivat Smör
Förväll de delade blomkålsbuketterna några minuter i saltat vatten.
Lägg innehållet i en burk makrill i mitten på en smord, ugnsfast form. Strö strimlad purjo och timjan över.
Lägg blomkålen runtom och skiva över smör med osthyvel. Lägg en stor klick smetana på toppen och strö över den rivna osten.
Gratinera på 200° i 15 minuter tills gratängen blivit varm.
Njut fiskgratängen tillsammans med en Grönsallad med Pumpakärnor, Citron och Kallpressad Olivolja.