Till julens kaffebjudningar
Den här sockerkakan har jag tagit fram i mitt arbete som receptkonsult till EcoCaféet i Östersund.
Det är den bästa, glutenfria sockerkaka jag gjort, så jag hade tänkt spara receptet till en kommande bakbok.
Men nu är det ju jul, så då känner jag mig lite extra givmild, så du får receptet här ändå.
Hoppas du köper boken den dag den blir verklighet, har många goda bakrecept att dela med mig av.
Bara att hitta ett förlag som vill ge ut den först, Bonniers tackade nej för några veckor sen…
Men jag ger inte upp så lätt, det finns fler förlag därute ;)
Vill du ha en saffranskaka till Luciakaffet i morgon, så tillsätt bara saffran.
Björksockerkaka LCHF
6 ägg
6 dl mandelmjöl
100 g smör
1 dl grädde
1 dl björksocker
4 msk psylliumhusk
1½ msk bakpulver
½ tsk vaniljpulver
2 krm salt
För saffranskaka:
2 kuvert à 0,5 g saffran
Smält smör i en kastrull, smörj en avlång bakform (1½ lit) med lite av det och strö i lite mandelmjöl så det blir jämnt fördelat.
Blanda ner grädden (och saffran om du vill ha en saffranskaka) i det smälta smöret.
Rör samman mandelmjöl med Risentas psylliumhusk (ger en fastare kaka än fiberhusk), bakpulver och vanilj.
Vispa äggen och björksockret kraftigt med elvispen på högsta fart i 5 minuter så det blir riktigt tjockt.
Rör försiktigt ner den avsvalnade smörblandningen omväxlande med mjölblandningen.
Grädda på 175° i ca 40 minuter, tills kakan känns fast när man trycker lite lätt med handen.
Ta ut formen och låt kakan vila en halvtimme, innan den stjälps upp på ett galler.
Stick ner en smal stekspade längs kanten och lyft lite försiktigt från botten innan den vänds upp.
Låt kakan kallna, ställ i kyl en timme innan den delas, så håller den ihop bättre.
Sockerkakan blir väldigt god som gräddbakelse eller tårta med lite mosade bär som fyllning och med vispad grädde, bär och citronmeliss som garnering.
Här hittar du ett annat av mina tidigare recept på saffranskaka.
Hos Clean Eating by Annika hittar du också en riktigt läcker variant.