Resultatet av mitt lilla experiment med rimmade revben (1 dygn i saltlag) och med en klibbig glaze på som jag körde på låg ugnstemperatur i nästan 7 timmar blev något ofantligt gott, hett, klibbigt, salt, och med sötma från honung men framförallt blev det mört och torkat lite likt ”beef jerky” fast här med fläskkött. Jag tror att just tjocka revben också ger en djupare smak där även benen får tillagas.
En riktigt beef jerky görs av tunt skuret, magert kött som får en saltmarinad kanske en halvtimme-timme före den torkas timvis i ugnen på låg temperatur. Man kan med fördel kavla köttet för en tunnare konsistens. Saltmarinaden kan också varieras med precis vilka kryddor man vill, chili, lök, peppar, och så lite sömta förstås det är ju det karaktäristiska för just beef jerky. Prova bägge alternativen om ni gillar salta snacks. Perfekt till fördrink, mingel och eller en kall öl!
Rimmade revben :
2 kg tjocka revben med ben
Saltlag :
1½ liget vatten
1½ dl salt (finkorning)
2 msk strösocker
3 lagerblad
1 kanelstång
1 msk chiliflakes
2 msk vita och svarta pepparkorn
Vispa ihop tills saltet löst sig. Lägg ner revben, på med lock och låt stå i kylskåp ca 24 timmar, inte mer.
Glaze :
2 dl rapsolja
½ dl ketcup
4 msk flytande honung
2 msk tomatpuré
2 tsk D´Elidas chilisås
1 msk mörk balsamvinäger
1 msk soya
1 msk malen mild paprika
3 tsk malen ingefära
2 tsk malen kryddnejlika
Salt & peppar
Rör ihop alla ingredienser till glazen. Lägg revbenen på en stor ugnsplåt med bakplåtspapper och pensla alla bitar.
Tillagning :
Sätt ugnen på 80 och stek revbenen ca 7-8 timmar, vänd och pensla nån gång då och då. Låt svalan något och ”pilla” rent kött från ben och fett. Lägg upp på fat. Förvara i kylskåp. Bjud som snacks.
Revben ska ni rimmas ca 24 timmar.
Ta upp dom ur saltlagen och torka av dom lätt. Lägg på plåt med bakplåtspapper.
Pensla på glazen och stek i ugnen ca 7-8 timmar på 80 grader.
Pilla bort ben och fett och lossa köttet i små bitar så du har det perfekta snackset!
The post Rimmade, tjocka revben med julens kryddor! appeared first on Kryddburken.se.