Kycklingkebab i pitabröd

kycklingkebab_kebab_kyckling_pitabnröd_pita_hemmagjord
Igår önskade Joline kycklingkebab till fredagsmyset så vi köpte ett par hela färska kycklingar som hon fick stycka och bena ur själv, med lite hjälp. Det blir en hel del kött om man är noga och skär ut allt, och dessutom skinn, ben och skrov över till buljongkok. Vill man inte ödsla tid med detta så funkar det såklart lika bra med kycklingfiléer. ;-)

Köttet skärs i strimlor och får ligga i en god marinad nån timme före det steks på i het panna. Det blir verkligen tokgott! Kryddigt och smakrikt. :-P Självklart ska det vara hembakade pitabröd till och en god kebabsås, och ni vet vilken? – Just de! Den med fanta. :-P Här får ni receptet, kanske kan bli middag hos er ikväll?

4 port
Det här behöver du :
2 hela urbenade kycklingar
3 salladslök
1 röd chili
2 vitlöksklyftor
1 citron
1 msk tomatpuré
2 tsk American steakhouse seasoning
2 tsk D´Elidas chilisås
Salt & svartpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Strimla kycklingköttet och lägg i en rymlig skål. Finhacka salladslök, chili och vitlök och tillsätt. Pressa över en citron. Tillsätt tomatpuré, steakhouse-krydda, D´Elidas chilisås, salt och peppar och vänd runt allt. Täck med plastfolié och låt stå i kylen ca 1 timme före stekning.
Har du inte steakhouse-kryddan kan du ersätta med en het, lite rökig grillkrydda. Här kan du se vad den innehåller. Jag köper både den och D´Elidas chilisås på www.kryddlandet.se

8 st
Det här behöver :
1/2 pkt jäst
2 ½ dl vatten
½ msk socker
1 msk olja
6 – 7 dl vetemjöl

GÖR SÅHÄR :
Smula jästen i en degbunke. Ljumma vattnet till 37 grader, häll på jästen och rör ut. Tillsätt alla ingredienser men spara lite mjöl till utbakning. Låt degen jäsa övertäckt 1 timme. Ta upp på mjölat bakbord & kavla ut 8 st runa pitabröd ca 1 cm tjocka. Nagga inte bröden, då jäser de inte upp och blir ihåliga. Grädda mitt i ugnen 225 grader ca 10 min.

Räcker till minst 4 kebab + lite extra
Godaste kebabsåsen med fanta : 
2 dl creme fraiche
1 dl naturell yoghurt alt. turkisk yoghurt
½ dl FANTA
1 tsk tomatpuré
1 riven vitlöksklyfta
1 krm cayennepeppar
Salt & vitpeppar
Några droppar D´Elidas för extra smak och hetta

GÖR SÅHÄR :
Rör ihop creme fraiche och yoghurt med fanta, tomatpuré, vitlök, cayenne, salt & peppar. Låt gärna såsen ”stå till sig” nån timme i kylskåpet. Vispa upp med gaffel så det blir mer lättflytande före servering. Tillsätt några droppar D´Elidas efter egen smak och tycke.

marinad_kyckling_kycklingkebab_kebab
Kycklingen i marinaden som får stå i kylen och gotta till sig ca 1 timme före stekning.

pitabröd_recept_pita_luftiga
Nygräddade pitabröd! :-P

kycklingkebab_kebab
Kycklingen är klar!

kebab_kycklingkebab_pitabröd_hemmagjord
Fyll pitabröden med sallad, lök, gurka och kycklingkebab, toppa med den goda såsen. Ät och njut! :-P

göra_egen_kebab kebab_egen
Prova även att göra eget kebabkött hemma, recept HÄR!

Kebabgryta i het tomat och paprikasås med vitkål

kebabgryta_vitkål
Igårkväll gjorde jag en sån hejdundrade god kebabgryta i stark sås. Tomat, lök och paprika och massa chilisås! :-P Det som sätter det lilla extra piffet är den strimlade vitkålen som man på vissa kebabställen får i pitabrödet, det är ju bara sååå gott!!

Krispigt, hett och såsigt! Vill man äta denna kebab i pitabröd går det alldeles utmärkt att dra ner på mängden vätska/sås i receptet och servera med en kall kebabsås till istället. Recept på godaste kebabsåsen hittar du HÄR>>

Vill du göra ditt eget kebabkött så finns steg-för-steg HÄR >>

4 -6 port
Det här behöver du :
1 kg kebabkött/flarn
2 gula lök
3 msk tomatpuré
1 msk D´Elidas chilisås
4 dl vatten
2 msk oxfond
1 burk finkrossade tomater
1 röd paprika
1 gul paprika
1/4 vitkålshuvud
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Hetta upp en stekpanna med olja. Fräs på kebabköttet. Strimla lök och fräs med. Tillsätt tomatpuré, chilisås och slå sen på fond, vatten, krossade tomater och strimlad röd och gul paprika. Låt koka upp. Strimla vitkålen och lägg i. Smaka av med salt och peppar.

kebabgryta_kebab_vitkål
Kebabgrytan puttrar på spisen…

kebab_kebabgryta_recept
Tillsätt strimlad vitkål strax före servering så den håller sig krispig.

kebabgryta_vitkål
Smaka av med salt och peppar, ev. spiskummin om man gillar det.

kebabgryta_ris
Servera grytan med ris, klyftpotatis etc.

kebabtallrik kebab_tallrik
H
emmagjord kebab – recept HÄR >> och godaste kebabsåsen, recept HÄR >>

Hemligheten bakom den godaste kebabsåsen!

kebab_kebabsås_vitlökssås
I fredagskväll åt vi kebab i pitabröd här hemma. Det hör inte direkt till vanligheten men när och OM så ska det vara gott och smaka som riktigt god ”kebab i pita”.

Jag strimlar vitkål och rödlök. Jag gör en stark, tomatig sky som kebaben steks eller snarare värms i. Sen pitabröd, och sist av allt den vansinnigt goda vita såsen. Allt ska varvas i lager med kebabköttet i pitabrödet. Toppa med sås. Ät, njut…

Hemligheten bakom den absolut godaste kebabsåsen är Fanta!
Fanta på burk, vanlig, hederlig apelsinfanta. – Japp!! :-P
Jag har hört och även provat olika varianter som zingo, spad från ananasburk och apelsinjuice men inget blir så gott som med just fanta! Så e de… :-P

Låter döknasigt jag vet, men det är gott!

1 sats medium hot/vitlök kebabsås :
(räcker till minst 4 kebab + lite extra)
2 dl creme fraiche
1 dl naturell yoghurt alt. turkisk yoghurt
½ dl FANTA :-P
1 tsk tomatpuré
1 riven vitlöksklyfta
1 krm cayennepeppar
Salt & vitpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Rör ihop creme fraiche och yoghurt med fanta, tomatpuré, vitlök, cayenne, salt & peppar. Låt gärna ”stå till sig” nån timme i kylskåpet. Vispa upp med gaffel så det blir mer lättflytande före servering.

kebab_remsor
Hemmagjort kebabkött? - Kolla in receptet HÄR!

Stark ”tomatsky” till kebabköttet : 
2 dl vatten
2 msk tomatpuré
2 tsk D´Elidas chilisås
1 tsk honung
Salt & nymalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Skaka ihop ingredienserna till tomatskyn i en mixerburk. Hetta upp en panna, lägg i kebabköttet och vänd runt. Slå på skyn och låt allt fräsa på ca 1 min. Det ska finnas lite sky kvar så den ska inte koka in helt. Servera.

Tillbehör : 

  • Pitabröd – se recept HÄR!
  • Strimlad vitkål
  • Strimlad rödlök
  • Tomatskivor
  • Fefferoni