Vårdessert
Fira vårens ankomst med en frasig rabarberpaj serverad i ett vackert glas.
Receptet kommer från min kokbok Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.
Dela gärna inlägget vidare så fler får chansen att njuta av naturligt goda bakverk
Frasig rabarberpaj i glas 4 port
4 dl skivad rabarber
4 dl rivet äpple
1 dl vatten
1 msk pressad citron
Havrefras:
3 dl glutenfria havregryn
50 g smör eller kokosolja
8 torkade aprikoser
1 tsk kanel
Ca 1–2 krm salt
Blanda rabarber, rivet äpple, vatten och citron i en kastrull.
Koka upp och låt puttra på svag värme i ca 20 minuter tills det tjocknat.
Rör då och då så det inte bränns vid. Låt svalna.
Rosta under tiden havregrynen några minuter i en het stekpanna, tillsätt smöret och låt det bryna en stund på medelvärme.
Skär aprikoserna i riktigt små tärningar och blanda väl med havregrynen.
Stek under omrörning tills grynen fått fin färg, smaksätt med kanel och salt.
Saltet framhäver smakerna, använder du kokosolja så behövs lite mer än om du steker i smör.
Låt havrefraset svalna och varva med rabarberkompotten och vispad grädde eller kokosgrädde i höga glas.
Tips:
Du kan variera kompotten genom att blanda i några jordgubbar, det ger en väldigt god smakbrytning.
Plommon och rivet päron, svarta vinbär och nektarin eller björnbär och finskuren apelsin är andra goda smakkombinationer till smulpajen.
För en lite sötare smak på havrefraset så kan du använda dadlar istället för aprikoser.